מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותמחקר מצא שיפור לאחר טיפול בהפרעות אכילה באמצעות האינטרנט

מחקר מצא שיפור לאחר טיפול בהפרעות אכילה באמצעות האינטרנט

שיטת הטיפול שפותחה בהולנד נועדה לסייע למטופלים בשל מחסור בטיפול


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

החוקרים ממרכז לטיפול בהתמכרויות TACTUS בהולנד מדווחים כי למרות שהפרעות אכילה הן בעיה יחסית נפוצה בהולנד רק מיעט מקבל טיפול מקצועי בידי מומחים בפסיכיאטריה וטיפול נפשי. על מנת לנסות להתמודד עם המחסור בטיפול פיתחו החוקרים תכנית טיפול המבוססת על רשת האינטרנט.

 

החוקרים דיווחו בימים אלה על המערכת בכתב העת Psychiatric Services, ולפני כן גם בכתב העת Journal of medical Internet research. תכנית הטיפול הממוחשבת מבוססת על עקרונות הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי וראיונות מוטיבציוניים.

 

בשלב ראשון המטופלים מבצעים אבחון של התנהגות ועמדות כלפי אוכל. בחלק השני של התוכנית מתמקדים בשינוי התנהגותי. בכל שלב מתקיימים מפגשים אונליין עם מטפל אישי שמספק ראיונות ומשימות לביצוע. בחלק הראשון מתקיימים לפחות 7 מפגשי אונליין ו-6 משימות, ובחלק השני לפחות 14 מפגשי אונליין. לטענת החוקרים המפגשים הללו מאפשרים למטופלים את הנוחות להישאר במקומם וכמובן מגדילים את טווח הנגישות למטפלי המרפאה. בתום התוכנית ניתן להירשם לתוכנית שלאחר טיפול הכוללת עוד 6 מפגשים. התוכנית החלה בפיילוט בשנת 2009, והחל משנת 2010 היא פתוחה לכל הציבור.

 

במחקר שנערך אודות התוכנית ופורסם ב-JMIR ביצעו החוקרים הערכה לטיפול באמצעות שאלונים שניתנו לפני הטיפול, לאחר הטיפול, 6 שבועות לאחר הטיפול וכן 6 חודשים לאחר ההתערבות. סך הכול ענו על השאלונים 165 מטופלים. השאלונים בדקו את מתפיסת הגוף, משקל המטופלים, וכן מדדים של איכות חיים, כמו גם שביעות רצון מהטיפול.


לא כל המטופלים סיימו את הטיפול, החוקרים חילקו את המטופלים לפי מי שהצליחו לסיים ולא הצליחו, ובדקו הסיבות לאי סיום התוכנית תוך השוואה למצבם של המטופלים בכניסה לטיפול וכן לסוג הפרעת האכילה ממנה סבלו. סך הכל סיימו את הטיפול 89 מטופלים ו-76 לא סיימו. חומרת המחלה ותפיסת הגוף היוו גורמים המשפיעים על היכולת לסיים את הטיפול.


המטופלים שסיימו את תכנית הטיפול הראו שיפור משמעותי כמעט בכל המדדים שנבדקו, והתוצאות הטובות נשמרו גם 6 חודשים לאחר הטיפול. שיפור במסת הגוף נראתה רק אצל הסובלים מהפרעת אכילה הגורמת למשקל יתר. לא נמצאו הבדלים משמעותיים באחוז סיום הטיפול לפי סוג הפרעת האכילה.


לדברי החוקרים התוצאות מראות כי שיטת הטיפול הזו באמצעות רשת האינטרנט יכולה להוות כלי יעיל לטיפול בהפרעות אכילה.


Psychiatric Services 2013; doi: 10.1176/appi.ps.640109


J Med Internet Res 2013 (Feb 04); 15(2):e12