נשימה
מנהלי קהילה
מחקר מצא קשר בין BPA לאסתמה
מחקר קטן מעלה את האפשרות שלילדים שנחשפו לחומר הכימי ביספינול A עשוי להיות סיכון מוגבר לאסתמה
לאחר שנמצאה קשורה בין היתר לנזקים במערכת ההורמונאלית, לבעיות התנהגות ולמחלות לב, מחקר חדש מצא כי חשיפה לחומר ביספינול A - או בקיצור BPA - עלולה להעלות את הסיכון של ילדים לפתח אסתמה.
ביספינול A הוא חומר הנמצא בשימוש נרחב בייצור פלסטיק שקוף וקשיח הנקרא פוליקרבונט, המשמש מוצרים שונים, בהם בקבוקי תינוקות, בקבוקי מים רב שימושיים, כלים מפלסטיק המשמשים לאחסון מזון וקבלות של חנויות.
בשנת 2010 המליץ משרד הבריאות להימנע משימוש בבקבוקי פלסטיק לתינוקות המכילים BPA בשל "עיקרון הזהירות המונעת". ניתן לזהות בקבוקים המכילים BPA - הם המסומנים בספרה 7 בתוך משולש חצים.
המחקר החדש שפורסם בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology נערך על ידי חוקרים ממרכז קולומביה לבריאות הסביבתית של ילדים.
קבוצה של 568 אמהות וילדיהן סיפקו דגימות שתן – האמהות במהלך השליש השלישי בהריון והילדים בגילאי 3,5 ו-7. החוקרים בדקו נוכחות של BPA בדגימות. רופאים אבחנו אסתמה אצל הילדים בגילאי 5 עד 12 ובמקביל הוערכו חרחורים אצל הילדים באמצעות שאלונים.
לאחר שנלקחו בחשבון גורמי סיכון לאסתמה כמו חשיפה לעישון פסיבי, נמצא כי נוכחות של BPA בשתן קשורה לסיכון גבוה ב-40%-50% לחרחורים ואסתמה.
לעומת זאת, בניגוד לציפיות החוקרים ולמחקר קודם שנערך בנושא, אם אותר BPA בדגימות השתן של האם בעת ההיריון, הסבירות לבעיות נשימה אצל הילד בגיל 5 הייתה דווקא נמוכה יותר.
המחקר אומנם מצא קשר בין חשיפה של ילדים ל-BPA לבין סיכון מוגבר לבעיות נשימה, אך הוא לא מוכיח כי החומר הוא זה שגורם לבעיות. נדרשים מחקרים נוספים כדי להסיק מסקנות בנושא.
J Allergy Clin Immunol. 2013;131:736-742