מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחקר ישראלי מצא כי אין סכנה במתן דם לחולים עם אי ספיקת לב חריפה
במאושפזים עם אי ספיקת לב חריפה קיימת שכיחות גבוהה של אנמיה כלומר ירידה בכמות כדוריות הדם האדומות ולכן פגיעה באספקת החמצן לרקמות. מתן דם מלווה בחשש עקב השפעות שליליות אפשריות. מחקר ישראלי לא מבוקר אך פרוספקטיבי בהובלתו של פרופ גרטי שופך אור על דילמה טיפולית זו.
אנמיה היא נפוצה ביותר בחולים המתאשפזים עם אי ספיקת לב חריפה. על פי סקר ארצי מקיף ( HFSIS ) שבוצע ב 2003 ל-49% מהמאושפזים באבחנו זו היתה רמת המוגלובין פחות מ-12 מ"ג\ד"ל כלומר אנמיה.
מתוך 2335 חולים אשר אושפזו עם אי ספיקת לב חריפה עקבו פרופ גרטי וצוותו, אחר קבוצה של 166 מטופלים אשר קיבלו מנות דם באשפוז עקב אנמיה . קבוצה זו התאפינה בגיל מבוגר יותר ואחוז גבוהה יותר של נשים והשכיחות של סוכרת ואי ספיקת כליות הייתה גבוהה יותר.
לאחר שבוצע תקנון למאפייני יסוד אלה לא נמצאה תמותה גבוהה יותר בקבוצה שקיבלה דם ואף נטיה (שלא הגיע למשמעות סטטיסטית) לתמותה נמוכה יותר במהלך האשפוז הראשוני למרות שהקבוצה סבלה מתחולה נילווית קשה יותר.
פרופ גרטי מסכם כי אין למנוע טיפול חיוני זה ממטופלים עם אי ספיקת לב ואנמיה משמעותית ויש להקפיד על מתן עירוי איטי וטיפול מקביל עם משתנים.
יש לציין כי רוב המטופלים אשר קיבלו מנות דם במעקב זה סבלו מאנמיה עם המוגלובין פחות מ 10 גר\ד"ל ולכן אין לגזור מתוצאות אלה מסקנות לגבי אוכלוסיות שונות.
תרגום ועיבוד - ד"ר קלמפנר רוברט
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19781427