סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
מחקר חדש מערער על ההמלצה לסוכרתיים להימנע מפירות
מחקר קטן מצא יתרונות באכילת הפירות אצל חולים חדשים בסוכרת סוג 2
מחקר חדש שנערך בדנמרק בדק האם אכילת פירות אכן אינה בריאה עבור חולי סוכרת. ממצאי המחקר מעלים יתרונות לאכילת פירות עבור סוכרתיים, ומעלה שאלה לגבי המלצה המקובלת לסוכרתיים להימנע מפירות. עם זאת מדובר במחקר קטן, ועל כן אין להסיק ממנו מסקנות חותכות.
עבור ביצוע המחקר, גייסו החוקרים 63 גברים ונשים חולי סוכרת מסוג 2 חדשים, שרמת ה- HbA1c שלהם הייתה מעל 6.5. הנבדקים חולקו לשתי קבוצות כשהאחת נתבקשה לאכול לפחות 2 פירות ביום והשנייה לאכול פחות מ- 2 פירות ליום.
בשקלול התוצאות נמצא כי בקרב הקבוצה שהונחתה לאכול יותר פירות עלתה רמת צריכת הפירות מ- 194 ג"ר ליום ל-319 ג"ר ליום. לעומתם אילו שהונחו לאכול פחות פירות הקטינו את צריכת הפירות שלהם מ- 186 ג"ר ליום ל- 135 ג"ר ליום. ההבדל בין שתי הקבוצות הסתכם בכ- 180 ג"ר פירות ליום.
הנבדקים רשמו את הפירות שאכלו כל יום במשך 3 חודשים. החוקרים בדקו את רמות הHbA1c של הנבדקים, את משקלם והיקף המותניים שלהם לפני, ואחרי הניסוי. ראוי לציין כי מרבית הנחקרים התמודדו עם עודף משקל כך שבנוסף לפירות קיבלו גם הנחיות תזונה לצורך הרזיה.
החוקרים מסכמים כי אכילת הפירות המוגדלת לא הובילה לעליה ברמות ה- HbA1c או במשקל המשתתפים ולכן מסיקים החוקרים שאין צורך להגביל סוכרתיים סוג 2 חדשים באכילת פירות.
בנוסף, בבחינה מדוקדקת של הממצאים נראה שדווקא אכילה של יותר פירות, הייתה קשורה עם שיפור בנתוני ההרזיה. על פי הנתונים אלו שאכלו יותר פירות הרזו בממוצע 2.5 ק"ג לעומת 1.7 ק"ג בקבוצה שאכלה פחות פירות. גם במדידת היקף המותניים נראה שיפור אצל אלו שאכלו יותר פירות, 4.3 ס"מ לעומת הקטנה ממוצעת של 3.0 ס"מ אצל אלו שהונחו לאכול פחות פירות.
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
pfs1
אולי אין המלצה להמנעות מוחלטת מאכילת פירות לסוכרתיים - אבל ללא ספק יש המלצה להפחתה גורפת.
כשהכתורת במאמר שלעיל מבשרת על מהפך ותוספת פירות - מגיעים למספר המצומצם של שני פירות ליום שלדעתי זה מעט מאד - וגם היתרונות הבריאותיים שהם הציגו לא היו מדהימים כמותית [ ואולי מותר גם להניח שהקבוצה הנבדקת שיודעת שמסתכלים עליה, אף שומרת ביתר דבקות ועיקביות את שאר ההמלצות הדיאטטיות והספורטיביות שלה, לפחות לתקופת המחקר]..
לדעתי, אם החוקרים היו באמת רציניים ועומדים מאחרי המסקנה שלהם, הם היו צריכים לבדוק את השאלה הזו גם בצריכה גבוהה יותר של פירות, ולראות אם זו מגמה נמשכת של שיפור [שזו מגמה שרובנו ישמח לאמץ] - או ששנים זה הגבול העליון של השיפור - או שכל התוצאה היא בכלל מקרית. קואיסידנט.
גילוי נאות - אני אישית אוכלת הרבה יותר פירות - ובשלב זה של חיי מצליחה לשמר את הHA1C שלי מתחת ל6. לא הייתי רואה בזה יותר מאשר אנקדוטה [ ואולי אפילו אנקדוטה זמנית בלבד].
ד"ר נירית אבירן ברק
אין שום המלצה לסוכרתיים להימנע מפירות..
pfs1
גם אלה שאכלו יותר פירות - אכלו מעט מאד פירות.
הכותרת יותר משמחת מהמחקר עצמו.
אני מציעה שיתחילו בפעם הבאה להשוות מכמות משמעותית יותר.
ד"ר דינה ראלט PhD
אין ספק שלא הכל מתאים לכל ולכן תמיד לבדוק איך מושפעת רמת הסוכר מכל צעד חדש שננסה.
denur1
319 גרם זה שני תפוחים בינוניים, עדיין במסגרת הלא מזיקה לרוב הסוכרתיים סוג 2.
ברור שאין לאכול אותם אחד אחרי השני, מרווח של כמה שעות רצוי מאד.
המחקר הזה ודומים לו שמנסים לערער דברים שידועים זמן רב הינו (לדעתי) חלק מטרנד של התקופה האחרונה,
כמו מחקר שראיתי שטוען שרדיקלים חופשיים לא מזיקים.
אני מציע לכל סוכרתי לבדוק טוב לפני שהוא מתחיל לאכול פירות בחופשיות. אחרי הכל המחקר מדבר על 319 גרם שזה עדיין מעט,
בעיקר אם מדובר בפירות המכילים פחות פחממות.
אגב, מינרבה כתבה על המחקר הזה פה בקהילה לפני כ- 5 חודשים.
http://www.camoni.co.il/index.php?idr=27&v=11795
ד"ר דינה ראלט PhD
מחקר זה מתאים למימצאים מלפני כעשר שנים שהראו שהגוף מתנהל אחרת ויותר נכון עם סוכר המגיע מבננות לעומת סוכר לבן.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8294726