מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותמחצית ממקרי המוות מ-12 סוגי סרטן – בגלל עישון

מחצית ממקרי המוות מ-12 סוגי סרטן – בגלל עישון

מחקר בחן לכמה ממקרי המוות מסרטן ב-12 איברים שונים בגוף אחראיות באופן ישיר הסיגריות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לכמה ממקרי המוות מסרטן הריאה, סרטן הגרון, סרטן שלפוחית השתן וסרטן המעי הגס אחראיות סיגריות?

 

במסגרת מחקר חדש שממצאיו פורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine, חוקרים מהחברה האמריקאית לסרטן, אוניברסיטת הרווארד, המכון הלאומי לסרטן ומוסדות נוספים, ביקשו להעריך כמה ממקרי המוות מסרטן בארה"ב נגרמים מעישון.

 

בארה"ב 17.8% מהאוכלוסייה הבוגרת מעשנת (נכון לשנת 2013, לפי נתוני ה-CDC) ובישראל שיעור המעשנים עומד על 19.8% (נכון לשנת 2014, לפי נתוני דו"ח העישון). 

 

החוקרים התרכזו ב-12 סוגי סרטן שנקבע כי הם נגרמים על ידי עישון והתבססו על נתונים בנוגע לשיעור המעשנים והמעשנים לשעבר ומקרי מוות מסרטן משנת 2011 בארה"ב. בשנה זו היו 345,962 מקרי מוות מ-12 סוגי הסרטן שנכללו במחקר במבוגרים בני 35 או יותר.

 

מידע על הקשר שבין עישון לבין שיעורי התמותה הספציפיים מכל סוג של סרטן התקבל ממחקרים קודמים שהעריכו עישון באמצעות שאלונים ואז עקבו אחר הנבדקים כדי לבחון את הסיכון לסרטן ולמוות מסרטן.

 

ניתוח הנתונים העלה כי עישון אחראי לכמחצית (48.5%) ממקרי המוות מ-12 סוגי הסרטן סך הכל - 51.5% ממקרי המוות מסרטן בגברים ו-44.5% בנשים. ובאופן ספציפי:

 

סרטן הריאות ודרכי הנשימה – עישון אחראי ל-80.2% ממקרי המוות מסרטנים אלה (83.2% בגברים ו-76.4% בנשים).

 

סרטן הגרון (Larynx) – עישון אחראי ל-76.6% ממקרי המוות מסרטן הגרון (72% בגברים ו-93.4% בנשים).

 

סרטן הוושט – עישון אחראי ל-50.7% ממקרי המוות מסרטן הוושט (52.3% בגברים ו-44.4% בנשים).

 

סרטן הפה והלוע – עישון אחראי ל-47% ממקרי המוות מסרטנים אלה (48.7% בגברים ו-43% בנשים).

 

סרטן שלפוחית השתן – עישון אחראי ל-44.8% ממקרי המוות מסרטן שלפוחית השתן (46.5% בגברים ו-40.9% בנשים).

 

סרטן הכבד – עישון אחראי ל-23.6% ממקרי המוות מסרטן הכבד (28% בגברים ו-14% בנשים).

 

סרטן צוואר הרחם – עישון אחראי ל-22.2% ממקרי המוות מסרטן צוואר הרחם.

 

סרטן הקיבה – עישון אחראי ל-19.6% ממקרי המוות מסרטן הקיבה (25.6% בגברים ו-10.8% בנשים).

 

סרטן הכליות – עישון אחראי ל-16.8% ממקרי המוות מסרטן הכליות (22.3% בגברים ו-7.2% בנשים).

 

לוקמיה מיאלואידית – עישון אחראי ל-14.6% ממקרי המוות מלוקמיה מיאלואידית (23.2% בגברים ו-3.4% בנשים).

 

סרטן הלבלב – עישון אחראי ל-12.1% ממקרי המוות מסרטן הלבלב (9.9% בגברים ו-14.2% בנשים).

 

סרטן המעי הגס והחלחולת – עישון אחראי ל-9.7% ממקרי המוות מסרטן המעי הגס והחלחולת (11.2% בגברים ו-8% בנשים).

 

הנתונים במחקר מהווים הערכות בלבד, בהתבסס על נתונים ממחקרים קודמים להם עלולות להיות מגבלות שונות, לכן קשה לקבוע כי התוצאות מדויקות ב-100%. עם זאת ממצאי המחקר ללא ספק מספקים סיבה טובה להפסיק לעשן. צריך לזכור שעישון נקשר גם לסוגי סרטן נוספים, למחלות לב וכלי דם ולמחלות רבות אחרות.

 

הדרך הטובה ביותר להפחית סיכון לסרטן היא גמילה מעישון. גם אם עישנתם שנים רבות, גמילה תספק הטבות בריאותיות משמעותיות. לדוגמה, 10 שנים לאחר שמפסיקים לעשן, הסיכון למוות מסרטן הריאה יורד למחצית מזה של אדם מעשן. גם הסיכון לסרטני הפה, הגרון, הוושט, שלפוחית השתן, הכליות והלבלב יורד משמעותית.

 

 

JAMA Internal Medicine. Published online June 15 2015