מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותמחסור בשינה מעלה את הסיכון לחזרת הקרוהן

מחסור בשינה מעלה את הסיכון לחזרת הקרוהן

מחקר מצא כי בעיות שינה מכפילות את הסיכון לחזרת המחלה בעת הפוגה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אנשים המתמודדים עם מחלת הקרוהן בהפוגה היו בעלי סיכון גבוה יותר לחזרתה אם הם סובלים מהפרעות שינה, עם זאת אצל אלו המתמודדים עם קוליטיס כיבית לא נמצא קשר זה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology.


החוקרים ניתחו מידע של 3,173 מבוגרים הסובלים ממחלות מעיים דלקתיות (IBD) אשר היו חלק ממאגר מידע שנאסף באמצעות האינטרנט למחקר של אגודה האמריקאית לקרוהן וקוליטיס כיבית. מתוך המאגר היו 1798 מטופלים שנמצאו בהפוגה של המחלה. מתוך אלו המטופלים התחלקו כך שהיו 1,291 מתמודדים עם קרוהן ו-507 מתמודדים עם קוליטיס.


הפרעות בשינה דווחו על ידי כ-60% מהמטופלים בעת ההצטרפות למאגר. מחלה פעילה נמצאה באופן משמעותי יותר בקרב אלו שסבלו מהפרעות שינה, 55% לעומת 26%. עוד נמצא כי ההפרעות בשינה היו קשורות גם לשיעור גבוה יותר של דיכאון, עישון, שימוש במשככי כאבים וקורטיקוסטרואידים. כמו כן יותר נשים דיווח על הפרעות שינה מגברים.


עוד נמצא כי מטופלים שהיו בהפוגה וסבלו מהפרעות שינה היו בסיכון כפול לחזרת המחלה תוך 6 חודשים מאשר אלו שלא סבלו מהפרעות שינה. לא נמצה קשר שכזה בקרב מתמודדים עם קוליטיס.


לדברי החוקרים בעיות שינה מהוות גורם סיכון לחזרת המחלה, עם זאת דרוש מחקר נוסף על מנת להבין מה המנגנונים שאחראים על התופעה הזה. עוד נמצא כי הפרעות בשינה הן נושא שניתן לטפל ולשנות ובכך להפחית את הסיכון לחזרת המחלה, ועל כן יש לחקור את התועלת באבחון הפרעות שכאלה בקרב המטופלים.

 

Clinical Gastroenterology and Hepatology. Volume 11, Issue 8 , Pages 965-971, August 2013