אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
מחסור בויטמין D מאיץ את הזדקנות העצמות
מחקר חדש טוען כי לויטמין תפקיד נרחב יותר בקביעת מבנה העצם
עד היום הקשר בין מחסור בויטמין D ובין התדלדלות העצם יוחס למנגנון המינרליזציה ויצירת מסה חדשה של העצם. אך מחקר חדש שנעשה על ידי מעבדת לורנס ברקלי בשיתוף משרד האנרגיה האמריקאי ואוניברסיטת קליפורניה וכן חוקרים מגרמניה מצא כי ויטמין D קשור גם בהפחתת איכות העצם והזדקנותה.
ככלל ידוע כי לאורך השנים עצמות מזדקנות והופכות לשבירות יותר באופן יחסית. כעת החוקרים טוענים כי המחסור בויטמין D , שהפך גם הוא לבעיית בריאות בעל השלכות רחבות, מוביל לתהליך של הזדקנות העצם קיימת, ולא רק להפחתת בתהליך של בניית עצם חדשה.
החוקרים ממשיכים ומסבירים כי על פי המקובל הגוף משתמש בויטמין D (בהפשטה כמובן) על מנת לבנות עצם חדשה ועל מנת לחזק את פני העצם מכיוון שהויטמין מהווה מסייע למנגנון של קליטה ואזור הסידן בגוף. על ידי המנגנונים הללו העצם חסינה יותר לשברים, והמסה והצפיפות שלה גבוהות יותר. בעת מחסור של ויטמין D, כך מוסיפים החוקרים, הוגף משתמש בסידן שבעצם על מנת לשמור על רמתו בדם ובכך מחליש את העצם.
לדברי החוקרים הבנת המורכבות של מבנה העצם האנושית עשוי להוביל לתובנות חדשות בדרך שבה יש למנוע ולטפל בשברים אצל מטופלים עם מחסור בויטמין D.
כתוצאה ממחסור של ויטמין D, הרי שבילדים העצמות הופכות לרכות יותר, ואצל מבוגרים הן רגישות יותר לשברים. עם זאת, החוקרים במחקר זה טוענים כי התפקיד של הויטמין D רחב יותר, ואחראי גם על מבנה העצם בפנים ויצירת המודל הפנימים שלה, והמחסור שלו משפיע על התצורה הפנימים כך שהיא הופכת רגישה יותר לשברים.
על מנת לבדוק את זה השתמשו החוקרים בדגימות של פנים העצמות ממטופלים עם מחסור בויטמין D וכאלה שיש להם רמות נורמליות. את הדגימות בדקו במכשור מתקדם המאפשר לבדוק את מצה העצם הפנימי גם ברמה המרחבית, וגם מבחינת הרכב. בנוסף החוקרים בדקו מה קורה בעת מצב של שבר.
מה שהם מצאו שעצמות של מטופלים עם מחסור בויטמין D דמו בחלק הפנימי שלהם עצמות של אנשים הרבה יותר מבוגרים, כאשר המבנה שלהן היה קשיח ועם עודף מינרלים (בניגוד לחלק החיצוני שנחלש) ובכך שברים התפשטו בהם אופן נרחב יותר.
כאמור, גילוי זה משפיע על תפיסת החשיבות של ויטמין D בהקשר עם שברים ומבנה העצם ברמות שונות.