מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY

מחליפים כליות

לראשונה בישראל: בבית החולים בילינסון בוצעה השתלת כליה משולשת במסגרת תוכנית לחילופי תורמים


תורמי הכליה - מימין: מלכה מגן, בוב ריינהום וניסים פרחי (צילום: אליצור ראובני)
תורמי הכליה - מימין: מלכה מגן, בוב ריינהום וניסים פרחי (צילום: אליצור ראובני)

 

אמא של ענבר רצתה לתרום לה כליה - אך סוג דמה לא התאים. בעלה של ריטה ביקש לתרום לה כליה כדי שלא תזדקק עוד לטיפולי דיאליזה - אך לא התאים. בוב מאנגליה החליט לתרום כליה לנתן מדרום הארץ, אותו לא הכיר. הפתרון שהציל את חייהם של שלושה אנשים: בוב תרם כליה לענבר, אמא של ענבר תרמה כליה לריטה ובעלה של ריטה תרם כליה לנתן.

 

המרכז הלאומי להשתלות יצא השנה עם תכנית חדשה להשתלות כליה מתורמים חיים של חילופי תורמים (שרשרת תורמים). זוהי תכנית שבאה לתת מענה גם למשפחות שבתוכן לא נמצאה התאמה בין התורם לנתרם.

 

בעקבות התוכנית, לראשונה בישראל הסתיימה בהצלחה בבית החולים בילינסון השתלת כליות מוצלבת בין שלושה זוגות של תורמים ומושתלים. ההשתלות נעשו בשיטה של "חילופי כליות": קרובי משפחה ותורמים של חולים הנזקקים להשתלה שנמצא שאינם מתאימים, תורמים כליה לחולה אחר, תמורת תרומת כליה מקרובי משפחתו. שלושת ניתוחי הוצאת הכליה מגופם של התורמים התקיימו בו זמנית, ולאחריהם התקיימו שלוש ההשתלות במקביל. מצבם של המושתלים טוב והם מאושפזים במחלקת השתלות.

 

תחילתה של ההשתלה המוצלבת בכך שנתן הנגבי, גבר בן 59 מתקומה שבדרום הארץ בעל סוג דם B, נזקק בדחיפות להשתלת כליה. במקביל, בוב ריינהוב, צעיר אנגלי בן 26, החליט כי ברצונו לתרום כליה להצלת חייו של אדם ישראלי שאינו מכיר, יצר קשר עם נתן והציע לו לתרום לו כליה. בוב הוא בעל סוג דם O ולכן יש באפשרותו לתרום לבעלי כל סוגי הדם.

 

באותה עת היו ברשימת ההמתנה להשתלה בבילינסון שתי חולות נוספות שסבלו מאי ספיקת : ענבר מגן, צעירה בת 20 מפ"ת עם סוג דם O. אמה מלכה (54) רצתה לתרום לבתה כליה אך סוג דמה A ועל כן לא התאימה להשתלה; וריטה פרחי בת 55 מכפר סבא, בעלת סוג דם A, שעברה טיפולי דיאליזה והמתינה לתרומת כליה מתאימה. בעלה ניסים (58) לא התאים לתרום לה כיוון שסוג דמו B.

 

במסגרת התוכנית להשתלות מוצלבות, הוצע לשלוש הזוגות הפתרון של השתלה מוצלבת, שמאפשר להציל את חייהם של שלושה אנשים במקום של אדם אחד: בוב תרם לענבל – שניהם בעלי סוג דם O, אמה של ענבל תרמה לריטה – שתיהן בעלות סוג דם A ובעלה של ריטה תרם לנתן – שניהם בעלי סוג דם B.

 

שלוש הזוגות נפגשו לראשונה מספר ימים לפני הניתוח, כאשר הגיעו למחלקת השתלות בבילינסון לסדרת בדיקות מקיפה טרם ההשתלה. המפגש היה מרגש מאוד עבור החולים, התורמים ואף עבור צוות המחלקה.

 

"מספר מדינות בעולם כולל ארה"ב, אוסטרליה, הולנד וטאיואן הקימו בשנים האחרונות מאגר זוגות שאינם מתאימים זה לזה והגדילו בכך את מספר ההשתלות מן החי המבוצעות בכל מדינה ומדינה" אומר פרופ' איתן מור, מנהל מחלקת השתלות בבילינסון "רק לאחרונה גם בישראל הולך ונבנה מאגר זוגות כזה שיגדיל את הסיכוי של החולים להגיע להשתלה. השתלה משולשת זו היא רק התחלת הדרך. לצערנו הרב, במציאות של מחסור באיברים בארץ ובעולם אין פתרון נכון יותר מאשר השתלה מהחי המבוצעת בכל דרך אפשרית. חילופי זוגות היא אחת הדרכים".

 

במבצע המורכב השתתפו 9 משתילים ומנתחים, 5 מרדימים, עשרות אחיות חדר ניתוח והתאוששות, צוותי מחלקת השתלות, בנק הדם ועוד.

 

פרופ' מור מסביר כי החלק המורכב ביותר בהשתלות אלו הוא החלק הארגוני מפני שכל הזוגות אמורים להיות כשרים לניתוח וצריכים למצוא את המתאם הטוב ביותר האפשרי מבחינת סוג הדם, הגיל ומבחן הצלבה שלילי.

 

"ככל שגדל מספר הזוגות במאגר כך גם ניתן למצוא פתרון השתלה למספר גדול יותר של מועמדים" הוא מוסיף "מכאן החשיבות של הגדלת המאגר ושיתופי פעולה עם מדינות אחרות. בעתיד אני מקווה שאנו נהיה שייכים למאגר בינלאומי בדומה למאגר של תורמים להשתלת מוח עצם". 

 

המרכז הלאומי להשתלות קורא לכל התורמים והממתינים להשתלת כליה שאין בניהם התאמה להגיע ליחידת הדיאליזה או למרכז בו מבצעים השתלות כליה ולהצטרף באמצעותם למאגר הזוגות הלאומי.

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה