מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסמדריכיםמחלות מעי דלקתיות: כל הזכויות

מחלות מעי דלקתיות: כל הזכויות

לאילו שירותים זכאים אנשים עם קרוהן וקוליטיס? מי זכאי לקצבה ולהנחות במיסים? ומה לעשות אם נתקלים בסירוב לטיפול מקופת החולים? מדריך מפורט


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אם אובחנתם עם מחלת מעי דלקתית, הנכם זכאים לשורה של שירותים ואולי אף לקצבאות, להנחות במיסים שונים והטבות נוספות. בקיאות בשירותים השונים להם אתם זכאים תאפשר תהליך יעיל של מיצוי זכויות, שבאפשרותו להקל במעמסה הכרוכה בהתמודדות עם המחלה. בסיוע העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית בישראל, ריכזנו את רשימת הזכויות המלאה. 

 

בדיקות וטיפולים: מיצוי זכויות מול קופת החולים

 

הגדרתו של מטופל כמי שאובחן עם מחלת מעי דלקתית – קרוהן או קוליטיס כיבית – מאפשרת לו זכאויות לטיפולים שונים באמצעות תרופות וטכנולוגיות הכלולות בסל הבריאות הממלכתי.

 

רכישת תרופות

 

חולי קרוהן וקוליטיס כיבית מוגדרים כחולים כרוניים, ועל כן זכאים לתקרת תשלום רבעוני (בכל רבעון קלנדרי) לרכישת על התרופות שבמסגרת בסל הבריאות הממלכתי. תקרה זו עומדת נכון ליוני 2017 על 936 ש"ח לרבעון בקופת חולים כללית, 894 ש"ח במכבי, 912 ש"ח במאוחדת ו-945 ש"ח בלאומית. חולים שהגיעו לגיל פרישה ואלה המקבלים אבטחת הכנסה זכאים לתקרה רבעונית נמוכה בגובה 50% מהתקרה לכלל החולים הכרוניים בקופה: 468 ש"ח לרבעון בכללית, 447 ש"ח במכבי, 456 ש"ח במאוחדת ו-473 ש"ח בלאומית. תקרת התשלום משולמת על פי שיטה צוברת מתחילתו של רבעון (1 בינואר, 1 באפריל, 1 ביולי, 1 באוקטובר) ועד להגעה לתקרה, אשר מעליה מכוסה התשלום לתרופות על ידי קופת החולים.

 

יעל פלק, רכזת מיצוי זכויות בעמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית, מסבירה כי "התרופות הביולוגיות לקרוהן וקוליטיס אמנם כלולות בסל הבריאות אך עשויות להגיע לאלפי שקלים (מאחר שמחירה של תרופה הכלולה בסל עומד על 15% מהמחיר המרבי לצרכן – מחיר המחירון שהוגדר על ידי משרד הבריאות – ד"א), ולכן חולים רבים משתמשים בתקרת התשלום לחולים כרוניים, ומדובר במיצוי ראוי של זכות לקבלת טיפול רפואי".

 

רכישת מזון רפואי

 

מעבר לתקרה לרכישת תרופות, ישנה תקרה נפרדת לחודש (לא לרבעון) המוגדרת לרכישת פורמולות מזון רפואי הכלולות בסל הבריאות. לפי חוזר סמנכ"ל משרד הבריאות שנכנס לתוקף במאי 2013, קופות החולים אינן יכולות כיום לגבות ממטופלים שנדרשים לפורמולות מזון רפואי שבסל הבריאות תשלום מעבר לתקרה: 706 ש"ח לחודש בכללית, 682 ש"ח במכבי, 704 ש"ח במאוחדת ו-704 ש"ח בלאומית.

 

ביקורי רופא ושירותים נוספים

 

אמנם קרוהן וקוליטיס אינם מזכים כשלעצמם בפטורים מתשלומי השתתפות עצמית בביקורי רופא ראשוני ורופאים מומחים, אולם חולי קרוהן וקוליטיס שהוגדרו נכים בגובה 75% או 100% המקבלים קצבה (כפי שיפורט בהמשך) זכאים לפטורים מתשלומי אגרה עבור ביקורי רופא, ביקור במכונים ובמרפאות חוץ והוצאת טופס 17 (התחייבות לטיפול בבית חולים), כשהפטור ניתן אוטומטית בהתאם לדיווח שמי שמועבר אודות אנשים שהוגדרו עם נכות כללית מהביטוח הלאומי לקופות החולים.

 

ביקור אצל דיאטנית 

 

יעוץ דיאטני, המהווה את אחד השירותים הרפואיים הנדרשים עבור חולי קרוהן וקוליטיס, כלול בסל הבריאות הממלכתי ומאפשר טיפול תזונתי לחולים הסובלים ממחלות של דרכי העיכול במסגרת של 14 מפגשים בשנה בהשתפות עצמית של 27-24 ש"ח לרבעון, נכון ליוני 2017. מעבר לאלו, קופות החולים מציעות שירותי דיאטנית נוספים בתשלום מופחת במסגרת הביטוחים המשלימים (שב"נים).

 

מחלוקת עם קופת חולים

 

במקרים לא מעטים מתגלעות מחלוקות בין קופות החולים למטופלים עם מחלות מעי דלקתיות אודות הכללתם של טיפולים תרופתיים וטכנולוגיות שונות בסל הבריאות הממלכתי. במצבים אלה, במידה וקיים סירוב מצד קופת החולים למימון של טיפול מסוים, ניתן להגיש ערעור לוועדת חריגים של קופת חולים אשר מחויבת לדון באופן ענייני בכל פנייה ולפרט את החלטותיה באופן מנומק, ומחויבת לחשוף בפני הפונה את כל המסמכים הקשורים לדיון בעניינו. הפנייה לוועדת חריגים יכולה להיעשות באמצעות עורך דין או מיופה כוח.

 

אפיק נוסף במקרה של סירוב הקופה למימון טיפול הוא בפנייה לנציבות קבילות ציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי במשרד הבריאות. לפני פנייה לנציבות, מומלץ לפנות לנציבות פניות ציבור בקופת החולים בה הנכם מבוטחים. הגשת קבילה למשרד הבריאות ניתן לשלוח באמצעות טופס מקוון באינטרנט, וכן באמצעות הדואר, טלפון או פקס, כמפורט באתר משרד הבריאות

 

על פי המידע המצוי בעמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית, בין הקבילות המופנות למשרד הבריאות לקבלת זכאות לטיפולים רפואיים, כאלו הקשורות במתן הפניות להדמיות מסוג MRI שקופות חולים ממעטות בהן, וזאת למרות קיומה של בדיקת MRI ייחודית לאבחון וניטור של מחלות מעי דלקתיות מסוג קרוהן וקוליטיס הקרויה MRE, אשר בהבדל מסי.טי, אינה כרוכה בחשיפה לקרינה; בדיקת דם לקיומם של נוגדנים שונים שמאפשרת לקבוע מראש את היעילות הצפויה לטיפולים התרופתיים הביולוגיים; בדיקת צואה לזיהוי תסמינים דלקתיים לחולי קרוהן וקוליטיס הקרויה קלפטרוטקטין אשר בהבדל מבדיקת קולונוסקופיה היא אינה פולשנית – אשר קופות החולים אינן נותנות עבורה הפניות מאחר שהיא לא כלולה בסל, וכן ציוד מסוים עבור חולי סטומה שנדרש כדי למנוע דלף מאזור חיבור הסטומה לבטן, אשר קופות חולים מסוימות מסרבות לממנו, למרות שחומרי סטומה בכללותם נכללים בסל הממלכתי.

 

שירותים ציבוריים

 

אנשים המתמודדים עם מחלות מעי דלקתיות נדרשים במצבים רבים לפנייה דחופה לשירותים. דאגה זו מובילה לכך שחולים רבים נמנעים מיציאה מהבית או שנדרשים לתכנן מראש את צעדיהם לאורך היום, מחשש שיזדקקו לשירותים באופן דחוף.

 

בישראל, בנובמבר 2008 יזמה העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית קריאה הנשמעת בעשור החולף גם באירופה להנהיג בארץ מדיניות "דלת פתוחה לשירותים". באירופה ובארה"ב מונפקים לחולי קרוהן וקוליטיס כרטיסים אותם הם מציגים בשעת התקף, כשהם דופקים על דלתות של חנויות ובתי עסק בבקשה להשתמש בשירותים. עם זאת, בישראל יוזמות מסוג זה טרם יצאו לפועל, ואף החוק אינו מחייב מתן אפשרות לשימוש בשירותים של בתי עסק עבור חולי קרוהן וקוליטיס, ואף אינו מחייב רשויות מקומיות בהקמה והפעלה של מתקני שירותים ציבוריים במרחקים סבירים. 

 

העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית מסמנת החל ממאי 2016 שירותים ציבוריים ברחבי הארץ במסגרת אפליקציית הניווט הסלולארית Waze.

 

ימי מחלה

 

לחולי קרוהן וקוליטיס כיבית עובדים אין זכאות מיוחדת לניצול ימי מחלה, מעבר לזכותו של כל עובד לקבלת ימי מחלה בהתאם לוותק. לפי חוק ימי מחלה, עובד צובר זכאות ל-1.5 ימי מחלה לכל חודש עבודה במשרה מלאה אצל אותו מעסיק ובאותו מקום עבודה, 18 ימים בשנה, וניתן לצבור ימי מחלה – עד 90 יום. במספר ענפי עבודה אף ישנה זכאות לצבירת 2 ימי מחלה לחודש עבודה. לעובד במשרה חלקית או עובד שעתי/יומי קיימת נוסחה לחישוב הזכאות לימי מחלה בהתאם לחוק. התשלום עבור ימי מחלה, לפי תיקון לחוק מאפריל 2011 – עומד על 50% משכר העבודה הרגיל ליום השני והשלישי, כשאין תשלום עבור יום המחלה הראשון, ועומד על 100% משכר העבודה הרגיל החל מיום המחלה הרביעי. לדברי פלק, "במידה וחולה מפסיק לעבוד, הוא רשאי לנצל את ימי המחלה העומדים לרשותו בכפוף לאישור רופא, החל מיום אבחון המחלה ועד שהפסיק לעבוד, עד מכסת הימים שצבר".

 

קצבת נכות 

 

הכרה באחוזי נכות לצורך קבלת קצבה לאנשים עם מחלות מעי דלקתיות נעשית באמצעות פנייה לוועדה רפואית במוסד לביטוח לאומי. ככלל, לפי ספר המבחנים של הביטוח הלאומי נכון לתחילת 2016, בוגרים מעל גיל 18 עם קרוהן וקוליטיס וכן שחפת המעיים עם מחלה קלה הכרוכה ב-4-3 יציאות ביום, ללא אנמיה וללא השפעה על המצב הכללי – יוכרו ב-10% נכות רפואית וכשקיימות התלקחויות לעתים קרובות – יוכרו ב-30% נכות רפואית. מחלה בדרגה גבוהה מבינונית עם התלקחויות תכופות, אנמיה ומצב תזונתי ירוד מובילה להכרה ב-50% נכות רפואית. מחלה קשה עם חום, אנמיה קשה ומצב כללי ירוד מאוד מובילה להכרה ב-70% נכות, ומחלה הדורשת אשפוז בבית חולים מובילה להכרה ב-100% נכות רפואית (לתקופת האשפוז).

 

לדברי פלק, "נכות המתייחסת למחלות מעי דלקתיות אינה מצב קבוע, בשונה מעיוורון, היות ומדובר במחלה דינאמית. לכן לעתים ניתנת הכרה בנכות זמנית בלבד. במקרים רבים, כשמטופל שאובחן עם מחלת מעי דלקתית סובל מהחמרה במצבו, הוא מגיש בקשה להחמרה והגדלת הקצבה לאובדן כושר השתכרותו".

 

לפי ספר המבחנים, אנשים עם מחלות מעי דלקתיות שעוברים ניתוחי מעי זכאים לתוספות אחוזי נכות רפואית בהתאם למצב אחר הניתוח: כשמתפתחות הפרעות קלות של מערכת העיכול – 10% נכות, כשישנן הפרעות בלתי ניכרות של מערכת העיכול והמצב הכללי ירוד – 20%, כשישנן הפרעות ניכרות בדרכי העיכול והמצב הכללי ירוד – 40%, וכשקיימת חסימה חלקית חשוכת מרפא לאחר מספר ניתוחים חוזרים (שניים לפחות) – 60% נכות. במקרה של חסימה קשה, כשהחולה עדיין מסוגל לבצע עבודות בית קלות – 80% נכות, וחולים לאחר ניתוחים חוזרים שאינם מסוגלים לכל פעולה ומרותקים למיטתם וזקוקים לתמיכה סיעודית – 100% נכות. בנוסף, ניתוחים פתוחים עם חתך ברוחב הבטן, המלווים בצלקת נרחבת או כזו שיוצרת הידבקויות – מאפשרים אחוזי נכות נוספים. כמו כן, דלקות מפרקים ששכיחות בקרב אנשים עם מחלות מעי דלקתיות – ובעיקר קרוהן – מאפשרות תוספת אחוזי נכות.

 

הוועדה הרפואית בוחנת תחילה את המצבים מהם סובל המטופל, ובהמשך עובר המטופל מבחן לאובדן כושר ההשתכרות על ידי פקיד תביעות באמצעות ועדת כושר הכוללת עובדת סוציאלית המשמשת פקיד שיקום, פקיד תביעות ויועץ תעסוקה, וזאת מאחר והקצבה ניתנת בהתאם לדרגת התפקוד – יכולתו של החולה לעבוד ולהשתכר למחייתו. ועדת הכושר הינה ועדה פנימית בביטוח הלאומי, אשר בהבדל מהוועדה הרפואית לא תמיד מזמינה את המטופל. הקביעה באשר לאובדן כושר ההשתכרות תלויה במקצוע, ולעתים קובעת הוועדה כי פקידים שעובדים בתנאים משרדיים עם שירותים צמודים לא איבדו את כושר השתכרותם כתוצאה ממחלת מעי דלקתית, ומסוגלים להמשיך לעבוד בהיקף מלא.

 

ככלל, קצבה חודשית ניתנת מאז שנת 2009 לחולים שאינם עובדים או עובדים בהיקף חלקי הנמוך מ-60% מהשכר הממוצע במשק – כלומר עד 5,804 ש"ח לחודש נכון ליוני 2017. גובה הקצבה נקבע בהתחשב באחוזי הנכות הרפואית שנקבעו על ידי הוועדה הרפואית: דרגת אי כושר חלקי נקבעת על ידי "ועדת כושר", כשאחוזי נכות מ-60% ומעלה מזכים בקצבה חודשית של 1,405 ש"ח בחודש, נכון ליוני 2017, וסכום זה גדל עד לקצבה של 2,342 ש"ח לחודש בדרגת אי כושר מלאה וב-75% עד 100% נכות. תוספות ניתנות בהתאם לדרגת אי כושר ולמבנה התא המשפחתי. כמו כן, בוגר בגיל העבודה שנקבע לו אובדן כושר השתכרות בשיעור של 50% לפחות זכאי לקצבת נכות מהביטוח הלאומי.

 

חמש דרגות נכות מזכות כיום בקצבה: 60%, 65% ו-74% - המוכרות כ'נכות חלקית', ו-75% או 100% שמשמעותם 'נכות מלאה', כשרוב המטופלים עם מחלות מעי דלקתיות שמוגדרים עם נכות מלאה מוכרים ב-75% נכות.

 

הקצבה משולמת רק בחלוף 90 יום מהיום שבו הפסיק המטופל לעבוד כתוצאה מהמחלה (מהיום ה-91 לקביעת דרגת אי כושר). במהלך 90 יום אלו יכול המטופל לנצל את ימי המחלה העומדים לרשותו במקום העבודה (ראו בהמשך פירוט לגבי ימי מחלה). במידה והמטופל סובל ממצב כלכלי קשה, באפשרותו להגיש עבור 90 יום אלה בקשה להבטחת הכנסה, אולם ככלל אין סעד עבור שלושה חודשים אלו. הקצבה ניתנת רק לאחר מיצוי כל ימי המחלה שעומדים לרשות המטופל במקום עבודתו. הזכאות לקצבה מתאפשרת באופן רטרואקטיבי עד 12 חודשים לפני המועד בו הוגשה התביעה להכרה בנכות.

 

מבחנים להכרה בנכות לילדים עם קרוהן וקוליטיס שונים מאלו של מבוגרים, ואינם כוללים מטבע הדברים ועדה לאובדן כושר השתכרות, אלא מבוססים בעיקרם על בדיקה בנוגע ליכולתו של הילד בפעולות יומיומיות, עצמאותו של הילד והצורך שלו בעזרה ותלות בזולת, בהשוואה לילדים בריאים בגילו. כך, למשל, הגבלה תפקודית המתבטאת אי יכולת להתלבש לבד, תזכה באחוזי נכות גבוהים יותר בגיל 16 שבו כבר אמור הילד להתלבש לבדו, בהשוואה לגיל 6.

 

מסיוע בלימודים ועד תו נכה: הטבות הנגזרות מקצבת נכות

 

הכרה באחוזי נכות מאפשרת לאנשים עם מחלות מעי דלקתיות הטבות נוספות מעבר לקצבה החודשית במטרה להקל על חייהם:

 

20% נכות לצמיתות מאפשרים הפנייה לשיקום מקצועי, שירותי מרכז הכוון תעסוקתי של משרד הכלכלה ומרכז רבדים, וסיוע בלימודים – לרבות שכר לימוד אוניברסיטאי, קורס פסיכומטרי, הוצאות נסיעה ללימודים בתחבורה ציבורית, השתתפות בשכר דירה במידה ומקום הלימודים מרוחק יותר מ-40 ק"מ מהבית – באישור פקיד השיקום, שירותי תמיכה והנגשה ודמי שיקום המשולמים לאלו הלומדים 20 שעות בשבוע ומעלה (ובמצבים מסוימים ללומדים מעל ל-16 שעות בשבוע).

 

40% נכות מאפשרים הנחה בעמלות בבנקים, שמשמעותה כי ארבע פעולות בבנק יחושבו במחירן כעמלה אחת בערוץ ישיר.

 

60% נכות מאפשרים הגשת בקשה לפטור מאגרת רישוי ותג חניה לנכה – עבור עד שני כלי רכב המשמשים להסעת הנכה, לרבות פטור מתשלום על חניה במקום ציבורי.

 

הפנייה לקבלת תו נכה נעשית למשרד התחבורה, וקבלת התו מותנת באישור ועדה. לדברי פלק, "חולי קרוהן וקוליטיס אינם זכאים באופן אוטומטי לתו נכה, והצורך הדחוף לרוץ לשירותים אינו מוכר לצורך קבלת התו. קבלת תו נכה מותנת בהוכחת קשיי ניידות ברגליים, וניתנת בין השאר לחולים במחלות מעי דלקתיות שסובלים במקביל ממוגבלות במפרקי הידיים התחתונות המקשים על הניידות".

 

75% נכות מאפשרים פטור מתשלומי ביטוח לאומי (75% לצמיתות או לתקופה זמנית של שנה לפחות) וכן פטור ממס בעת משיכת כספים מקופת גמל לפני מועד הפירעון.

 

90% נכות ומעלה מאפשרים הנחה במס רכישה בגובה 0.5% בקניית דירה למגורים.

 

פטור ממס הכנסה

 

אנשים עובדים המאובחנים עם קרוהן וקוליטיס כיבית זכאים לפטור ממס הכנסה, זכאות משמעותית בשוויו כספי רב, באם צברו 90% נכות רפואית משוקללת. את הבקשה לפטור זה יש להגיש ישירות למשרדי מס ההכנסה, והניירת מועברת לביטוח הלאומי לוועדה הקובעת את הזכאות לפטור על פי חוק נפגעי עבודה, בהתאם לאותו ספר מבחנים המקנה אחוזי נכות בגין המחלה. הפטור ניתן לאלה שמגיעים ל-90% אחוזי נכות משוקללים. הוועדה קובעת אחוזים אלה על פי פרק נכות מעבודה, השונה מפרק הנכות הכללית בשיטת חישוב הנכויות. לדברי פלק, "חולים רבים שאובחנו עם קרוהן או קוליטיס, ועברו ניתוח פאוץ' וו/או חיים עם סטומה יכולים להגיע לאחוז הנדרש ולקבל את ההטבה".

 

נקודת זיכוי במס הכנסה ניתנת למי שהוא או בן זוגו הוכר כנכה לתקופה של 185 יום ומעלה בשיעור של 100% לליקוי אחד או מעל ל-89% בנכות המשקללת כמה ליקויים. פטור מלא ממס הכנסה ניתן לאלו שמגיעים ל-90% נכות משוקללים או לבעלי 100% נכות בסעיף אחד, החל מ-184 יום לאחר ההכרה בנכות, ועד תקרת הכנסה שמתעדכנת מדי שנה. את הפטור ממס הכנסה ניתן לבקש רטרואקטיבית עד שש שנים אחורנית מיום הגשת הבקשה. היקף הפטור ממס הכנסה עומד על סכום של עד 606,000 ש"ח בשנה, נכון לשנת 2017.

 

הזכאות מאפשרת גם פטור ממס הכנסה לפנסיונרים עם פנסיה גבוהה, ולעתים גם פטור ממס הכנסה על כספים של חולה שנפטר והגיעו ליורשיו כשהיו חייבים במס.

 

קצבאות נוספות

 

קצבת קח"ן

 

קצבת קח"ן – קצבה חודשית נוספת – היא תוספת תשלום שניתנת על ידי הביטוח הלאומי לאנשים שקיבלו הכרה בנכות רפואית, בסכום קבוע הנגזר מאחוזי הנכות שהוכרו. נכון ליוני 2017, סכומי הקצבה עומדים על 151 ש"ח לחודש לבעלי 40% עד 49% נכות רפואית, 350 ש"ח לבעלי 50% עד 79% נכות ו-451 ש"ח לבעלי 80% נכות ומעלה.

 

קצבת שר"ם

 

מקבלי קצבת נכות עד גיל הפרישה יכולים לבקש קצבת שר"ם – שירותים מיוחדים, המהווה קצבה כספית למטרות עזרה סיעודית בטיפול בבית, לצורך מטפל/ת שיסייע בפעולות יומיומיות, לרבות אכילה, רחצה, לבוש, ניידות בבית ושליטה על הפרשות. הקצבה ניתנת רק למי שאינו מקבל במקביל קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה והכנסתו החודשית אינה עולה על 5 פעמים השכר הממוצע במשק. כיום הזכאות לקצבה ושיעוריה נבדקים בהתאם לצורך בעזרה בביצוע פעולות היומיום, וכן בהתאם לצורך בעזרה במשק בית, לרבות בהכנת מזון, הפעלת מכשירי חשמל, אחזקת הבית, טיפול תרופתי, ביצוע קניות וסידורים מוסדיים וכספיים.

 

הבקשה לקצבת שר"ם עשויה להיות מוגשת יחד עם בקשה לקצבת נכות או בהמשך, ותינתן רק החל מ-90 יום לאחר שנקבעה קצבת נכות. קצבת שר"ם ניתנת בהתאם לאחוזים קבועים: נכון ליוני 2017, אלו שנקבעו כזכאים ל-50% קצבה מקבלים 306 ש"ח בחודש, 112% קצבה הם 624 ש"ח בחודש ואילו 188% מקבלים קצבה מקסימאלית של 930 ש"ח בחודש. ניתן לקבל לקצבת שר"ם רטרואקטיבית עד שישה חודשים לפני יום הגשת התביעה לקצבה.

 

קצבה נוספת לנכה מונשם

 

אנשים עם מחלות מעי דלקתיות במצב קשה שנדרשים לחיבור רציף למכונת הנשמה, ומקבלים קצבת שר"ם בהיקף מלא (188%) זכאים לקצבה נוספת קבועה העומדת נכון ליוני 2017 על 1,817 ש"ח לחודש.

 

קצבת ניידות

 

אנשים עם מחלות מעי דלקתיות המוגבלים בניידות זכאים לקצבת ניידות מהביטוח הלאומי, לכיסוי הוצאות הנסיעה למקום העבודה. סכום קצבה זו עומד על 2,364 ₪ לחודש לחסרי רכב, נכון ליוני 2017, ואילו הסכום לבעלי רכב משתנה בהתאם לסוג האביזרים הנדרשים למוגבלים בניידות וסוג הרכב. הזכאות נקבעת על ידי ועדה במשרד הבריאות, הפועלת במסגרת לשכות הבריאות המחוזיות.

 

גמלת סיעוד

 

נכה עם קרוהן/ קוליטיס שהגיע לגיל הפרישה ושוהה בביתו, וזקוק לעזרה בביצוע פעולות יומיומיות, זכאי לגמלת סיעוד, בכפוף למבחן הכנסות. הזכאות לגמלה זו נבחנת בהתאם לתלות של המטופל בעזרה, ונקבעת כיום לפי יחידות שירות, בהתאם לתלות בעזרת הזולת וההכנסה החודשית, כשהגמלה כוללת שירותים לרבות טיפול בבית, ביקור במרכז יום, וכן אספקת משדר מצוקה, מוצרי ספיגה ושירותי כביסה. אלו המעסיקים מטפל צמוד זכאים לגמלת סיעוד כספית בסכום של עד 3,432 ש"ח לחודש לתלויים לחלוטין בעזרת הזולת ללא הכנסות המעסיקים עובד זר ועד 4,194 ש"ח לחודש לתלויים לחלוטין המעסיקים עובד ישראלי, בכפוף למבחני הכנסה. יצוין כי על חולה המעסיק מטפל חלה חובה לשלם בעבורו דמי ביטוח לאומי.

 

הטבות נוספות

 

ארנונה

 

מטופלים שנקבעו להם 90% אחוזי נכות רפואית ומעלה זכאים להנחה של עד 40% בארנונה, לעתים בכפוף למבחני הכנסה מטעם הרשות המקומית. נכים בעלי זכאות לקצבת נכות בשיעור של 75% ו-100% זכאים להנחה של כ-80% בארנונה, בכפוף להנחיות ספציפיות של הרשות המקומית.

 

שכר דירה

 

מקבלי קצבת נכות עם דרגת אי כושר השתכרות 75% ומעלה זכאים לסיוע של עד ל-95% מגובה שכר הדירה, בהתאם לקריטריונים שקובע משרד השיכון, כשגובה ההטבה משתנה בהתאם למצב אישי (יחיד, זוג או משפחה ומספר הילדים), גיל, גודל היישוב ואזורי עדיפות.

 

תחבורה ציבורית

 

למקבלי קצבאות מהביטוח הלאומי נשלחת הביתה תעודת נכה המזכה בהטבות שונות, לרבות הנחות בכניסה לאתרים כגון מוזיאונים והנחות בנסיעה בתחבורה ציבורית – אוטובוס (הנחה של 33%) ורכבת (הנחה של 33% ברכישת כרטיסיית שש נסיעות).

 

מים וחשמל

 

מקבלי קצבאות עם נכות רפואית בגובה 70% ומעלה זכאים להנחות בחשבון המים הבאות לידי ביטוי בתוספת של 7 מ"ק מים לפי התעריף הנמוך עבור חודשיים, בחשבון המים הביתי, וכן להנחה של 50%  בתשלום חשבון החשמל הדו-חודשי עבור 400 הקוט"ש הראשונים שנצרכו בכל חודש, לשימוש ביתי בלבד.

 

טלפון

 

מקבלי קצבאות עם נכות רפואית בגובה 80% ומעלה זכאים להנחה של עד 50% בתשלומים עבור שירותי חברת בזק (התקנת קו טלפון והעתקת קו טלפון) וכן להנחות בתשלום החודשי הבסיסי ובחבילות התקשורת השונות.

 

חניה בבית חולים

 

בהתאם לנוהל של משרד הבריאות מאוגוסט 2011 ועדכון נוסף מאפריל 2017, מטופל ובני משפחתו עשויים להיות זכאים להנחה או פטור מתשלום על חניה בבית חולים. הנוהל קובע פטור מתשלום חניה בבית חולים למטופלים אמבולטורים המגיעים לטיפול במשך חודש לפחות, בני משפחה של מאושפזים מעל ל-30 יום ובעלי תעודת נכה.

 

 

לייעוץ ועזרה במיצוי זכויות ניתן לפנות לעמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית בישראל, קו חם לחולים ובני משפחות בימים א' עד ה' בשעות 19:00 עד 22:00 בטלפון מס' 03-7441391 במשרדי העמותה לחברי העמותה,  ומוקד חברים בין השעות 16:00 ל-19:00 בטלפון מס' 03-6421999.

 

 

 

* סייעה בהכנת הכתבה יעל פלק, רכזת מיצוי זכויות בעמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית בישראל

 

תאריך עדכון אחרון: יוני 2017

אבי10
02/08/16 16:48

הרבה מלל וללא תכלית.חולי ibd לצערם הרב "מצטיינים" ביתר שאת משאר האוכלוסיה הבריאה בתחום אחד שנקרא לאות וגועל מבירוקרטיה בכל תחומי החיים עקב המשימה הקשה מנשוא שבה הם נאלצים בעל כורחם להתמודד עם מחלתם שגורמת ברוב המקרים לעייפות.חולשה וכאבים מתמשכים.עד כדי כך שה"מומחים "למיניהם מגדירים את אישיותם ככזו שמתקשה להתמודד עם מטלות היום יום ובכלל עם החיים .היה מצופה שלפחות תחום הבריאות יקל עליהם בצורה משמעותית ושלא יאלצו לחפש פירורים של זכויות בים טובעני של חוקים.תקנות.נוהלים .מסמכים ואטימות לב של הפקידות על כל גווניה.
בתקווה שנשמע בעתיד על הישגים ממשיים ולוא דווקא בכאלו שמתורגמים לכסף.למרות שכל אדם הלוקה בibd ולא רק בו.צריך להבין בבוא היום לקראת סוף חייו יאלץ להבין שהמחלה עלתה לו מבחינה כלכלית בסכומים משמעותיים ביותר מלבד ויתור על חלומות ושנות חיים לא מעטות שעברו עליו בסבל רב מי יותר ומי פחות שהשאירו אותו אי שם מאחור כצופה שרואה איך ההסעה השאירה אותו מאחור.
בריאות