השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מזונות גלויים לעין במטבח משפיעים על הסיכון להשמנה
זהירות עם צנצנת העוגיות: מחקר אמריקאי מצא כי לאנשים שמבקשים לרדת במשקל מומלץ להסתיר את המזונות בארונות המטבח ולהשאיר על השולחן רק קערת פירות
השמנת יתר היא אחת הרעות החולות של אורח החיים המערבי, המלווה בהיעדר פעילות גופנית וחשיפה מוגברת למזון מתועש. ויחד עם זאת, למרות הדרישה הגוברת לדיאטות להורדה במשקל, אלו שממליצות על הפחתת מזונות והגברת פעילות גופנית אינן יעילות מאוד ברובן בהורדה במשקל שתהיה לה השפעה לאורך זמן.
בשנים האחרונות עוברים מומחים רפואיים רבים להמליץ על הטמעה עמוקה של שינויים בסביבה התזונתית ככלי במאבק במשקל עודף. מחקר אמריקאי חדש קובע כעת כי הסתרת מזונות במטבח בתוך ארונות, כשהם אינם גלויים לעין – יעילה בצמצום תחושת הרעב של בני הבית ובהורדת הסיכון להשמנת יתר.
המחקר משלב שתי עבודות: האחת בוחנת במדגם של 481 נשים אמריקאיות את הקשר שבין משקל מדווח לבין אופן ארגון המטבח בבית, והשנייה בוחנת מדגם של אנשים מ-210 משקי בית, שעברו מדידות משקל וגובה ובדיקה של המטבח על ידי חוקרים מיומנים.
טוסטר על המדף מעודד השמנה בקרב גברים
במדגם הראשון נכללו נשים בוגרות שיש להן לפחות שני ילדים עד גיל 18 המתגוררים ברחבי ארה"ב, מתוך הנחה המבוססת על עבודות קודמות, ולפיה נשים אלו פחות שבעות רצון ממשקלן ובסיכון גבוה יותר לעלייה במשקל. המדגם כלל כאמור 481 נשים בגיל 38 בממוצע, בהן 408 שמתגוררות עם בני זוג. קיומה של קערת פירות על שולחן או מדף במטבח הייתה קשורה במדד השמנה BMI נמוך יותר ב-4.9% בקרב נשים (מדד של 25.5 יחידות בהשוואה ל-26.8 יחידות כשאין קערת פירות במטבח) וב-5.3% בקרב גברים (מדד של 27.1 יחידות בהשוואה ל-28.6 יחידות).
לעומת זאת, הצגת מזונות אחרים במטבח באופן גלוי לעין הייתה קשורה עם עלייה במדד ההשמנה BMI: הצגה של אריזות מזון במטבח נקשרה בעלייה במדד ההשמנה BMI של 6% בקרב נשים (27.3 יחידות, בהשוואה ל-25.6 יחידות כשלא הוצגו אריזות מזון במטבח) ו-4% בקרב גברים (28.4 יחידות בהשוואה ל-27.3 יחידות). הצגת עוגיות גלויות לעין במטבח הייתה קשורה בהשמנה בקרב גברים בלבד, ולוותה אצלם בעלייה של 4.7% במדד ההשמנה (28.6 יחידות בהשוואה ל-27.3 יחידות). כמו כן, כשעל מדף המטבח היה מוצב טוסטר, באופן שעשוי לעודד הכנת טוסטים, חלה עלייה של 4.5% במדד ההשמנה בקרב גברים (27.8 יחידות בהשוואה ל-26.6 יחידות).
במדגם השני נכללו 300 נבדקים בוגרים עם לפחות ילד אחד עד גיל 18 המתגוררים בעיר סירקיוז שבמדינת ניו יורק, מתוכם 215 נשים. הממצאים העלו באופן דומה למדגם הראשון כי לאנשים עם משקל תקין היו יותר סיכויים לפירות טריים גלויים לעין במטבח (52.7% לעומת 37.4% מהאנשים עם משקל עודף), קשר שהיה מובהק בקרב נשים בלבד, ועם זאת פחות סיכויים להצגה של פריטי מזון אחרים במטבח, לרבות משקאות קלים תוססים (7.5% לעומת 17.4% מבין האנשים עם משקל עודף) ועוגיות ועוגות (21.5% לעומת 33.3%) – קשר שהיה מובהק בקרב גברים בלבד.
משקאות קלים חשופים לעין מעודדים השמנה בקרב נשים
נשים שהחזיקו משקאות קלים בבית באופן גלוי על מדפי המטבח שקלו בממוצע עד 12 ק"ג יותר מנשים שלא החזיקו משקאות גלויים לעין במטבח. כמו כן, נשים שהחזיקו דגני בוקר באריזה גלויה במטבח שקלו בממוצע 9.4 ק"ג נוספים. וזאת לעומת הצגת פירות גלויים במטבח שנקשרה כאמור לירידה במשקל שנאמדה בהפחתה של 6.34 ק"ג בממוצע בקרב נשים. יש לציין כי הצגת ממתקים גלויים לעין במטבח בתוך צנצנת שקופה או על המדף נקשרה במחקר באופן מפתיע לירידה של 10 ק"ג במשקל בקרב נשים, אולם נמצאה קשורה לעלייה של 8 ק"ג במשקל בקרב גברים.
כמו כן, לאנשים עם משקל תקין היה יותר סיכוי להחזיק במטבח ארון עם שטח שהוקצה מראש לחטיפים שונים כדי שלא יהיו גלויים לעין (87.1%) בהשוואה לסיכוי לכך בקרב אנשים עם משקל עודף (73.1%). כמו כן, אנשים עם משקל תקין נטו פחות לקנות מזונות באריזות גדולות (40%) בהשוואה לאנשים עם משקל עודף (64.1%). ממצאי המחקר מדווחים בגיליון אוקטובר 2015 של כתב העת Health Education & Behavior.
בעוד שהוכח גם בעבר כי חטיפים שנאכלים בין הארוחות מגדילים את הסיכון להשמנה, ממצאי המחקר משיקים לעבודות קודמות שמצאו חשיבות בסוג החטיף: אם היה מדובר בממתק חטיף שעצם הצגתו על המדף במטבח קשורה בסיכון גבוה יותר לעודף משקל או לחילופין בפירות שעשויים לשמש כחטיפים מפחיתי משקל בדיאטות, והצגתם על מדף המטבח נקשרה לירידה בסיכון למשקל עודף.
מטבחים מועדים לפורענות
החוקרים טוענים כי ממצאי המחקר עשויים לסייע למומחים בהתוויית המלצות לדיאטות להורדה במשקל, לרבות המלצה כללית שלא להציג מזונות במטבח באופן גלוי, פרט לפירות שכאמור קשורים בירידה במשקל, וכן בזיהוי 'מטבחים מועדים לפורענות' שיש ליזום בהם שינויים שיורידו את הסכנה לצבירת משקל עודף. החוקרים מתריעים כי למרות שהמחקר הנוכחי לא זיהה השפעה נרחבת של עיצוב המטבח על הרגלי התזונה של הילדים בבית, הסביבה התזונתית הביתית עשויה להשפיע גם על הסיכון שלהם לצבור משקל עודף, והמחקר עשוי לעודד שינוי בחלל המטבח שיטיב גם עימם. השינוי, לטענת החוקרים, אינו דורש השקעה כספית נרחבת, אלא בעיקר רכישת ארונות למטבח אליהם ניתן יהיה להכניס את האוכל וכן רכישת מזון באריזות קטנות יותר – וזאת בהבדל מדיאטות שדורשות לעתים השקעה כספית ניכרת.
ממצאי המחקר משיקים לעבודות נוספות מהעת האחרונה שמצביעות על יעילות השינוי בסביבה התזונתית כחלק מהמאבק בהשמנת יתר. כך, למשל, מחקר אמריקאי מאוניברסיטת קורנל שפורסם במאי 2014 בכתב העת Obesity העלה כי חיזוק מוסד הארוחות המשפחתיות בבית קשור במדד השמנה BMI נמוך יותר לא רק בקרב ילדים, אלא גם אצל מבוגרים. כמו כן, עבודות קודמות מצאו בדומה למחקר הנוכחי כי נראות של מזונות משפיעה על השמנה. כך, למשל, עבודות בעבר העלו כי לאנשים עם כלי מטבח גדולים יותר יש סיכוי מוגבר להשמין וכי אחד הצעדים המומלצים לדיאטה היא הקטנה של כלי המטבח.
בין הממצאים הנוספים ברוח דומה, במחקר אמריקאי שאף הוא נערך באוניברסיטת קורנל וביוזמת אותו החוקר הראשי, שפורסם באוגוסט 2008 בכתב העת Obesity, נמצא כי בבדיקת מזנונים של אוכל סיני בשיטת הבופה, אנשים עם משקל עודף נוטים יותר להעדיף מזנונים שבהם האוכל גלוי יותר לעין לעומת מזנונים שבהם האוכל מוסתר בתוך קערות אטומות. כמו כן, אנשים שנוטים לעודף משקל נוהגים לשבת יותר קרוב לבופה ולהשתמש בצלחות גדולות יותר לאיסוף האוכל מהקערות. מחקר מפינלנד שפורסם באפריל 2013 מצא כי ילדים שמוגש להם בבית אוכל בצלחות גדולות אוכלים יותר ונמצאים בסיכון גבוה יותר לצבור משקל עודף.