מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותמזג האוויר משפיע על מינון התרופות הנדרש

מזג האוויר משפיע על מינון התרופות הנדרש

מחקר: חשיפה לאור השמש יכולה להשפיע על ריכוז התרופות בגוף


הרמות בגוף של תרופות שהאנזים CYP3A4 מעורב בפירוקן, נמוכות יותר בקיץ (צילום: panthermedia)
הרמות בגוף של תרופות שהאנזים CYP3A4 מעורב בפירוקן, נמוכות יותר בקיץ (צילום: panthermedia)

 

האם בקרוב רופאים יבדקו את דיווחי מזג האוויר לפני שהם רושמים מינון לתרופה? חוקרים מצאו כי חשיפה לאור השמש יכולה להשפיע על מהירות המטבוליזם של תרופות בגוף.

 

מחקרים קודמים העלו את האפשרות שוויטמין D, שמופק על ידי העור עם חשיפה לאור השמש, מגביר את כמות האנזים CYP3A4 שקיים בכבד ומעורב במטבוליזם של תרופות.

 

החוקרים השוודים ביקשו לבדוק אם מטבוליזם של תרופות משתנה במשך השנה. לשם כך הם בחנו אם הריכוז בדם של תרופות שמדכאות את מערכת החיסון השתנה בין חודשי הקיף והחורף.

 

במשך עשר שנים החוקרים אספו 70,000 דגימות גם מ- 6,000 אנשים שנטלו אחת משלוש תרופות שמפורקות על ידי האנזים CYP3A4, או תרופה מדכאת חיסון אחרת שהמטבוליזם שלה בגוף מבוצע במנגנון אחר. הם השוו את היחס בין מינון התרופה לריכוז בדם, במשך שתי תקופות של 3 חודשים, הקשורות עם הרמות הגבוהות ביותר והנמוכות ביותר של ויטמין D.

 

המחקר שפורסם בכתב העת Drug Metabolism and Disposition, מצא כי הרמות בדם של שתיים משלוש התרופות שהאנזים CYP3A4 מעורב במטבוליזם שלהן, היו נמוכות במשך חודשי הקיץ. את הירידה ברמות התרופות בדם ניתן להסביר בכך שהגוף פירק אותן במהירות רבה יותר. לעומת זאת, ברמת תרופה שמנגנון המטבוליזם שלה בגוף לא קשור לאנזים זה, לא היו שינויים בין החורף לקיץ. 

 

ברמות התרופה השלישית שהאנזים CYP3A4 מעורב בפירוקה החוקרים לא מצאו הבדל, אך הם מייחסים זאת לשיטת המחקר, ומצפים לראות שינוי גם בתרופה זו בין החורף לקיץ במחקרים נוספים. 

 

המשמעות שעולה מהממצאים היא שבמזג אוויר קיצי, יהיה צורך במינון גבוה יותר של תרופות מסוימות, על מנת להגיע לאותה השפעה. לממצאים יכולות להיות השלכות על התאמת מינוני התרופות במדינות בהן רמות אור השמש משתנות באופן קיצוני במשך השנה ואפילו במקרים בהם אנשים נוסעים לתקופה ממושכת למדינה אחרת, בה החשיפה לאור השמש שונה מאשר במדינה בה הם גרים.

 

סביר להניח כי לא רק התרופות מדכאות החיסון מושפעות מאור השמש. ה- CYP3A4 מעורב במטבוליזם של תרופות רבות.

 

החוקרים בוחנים כעת אם הרמות בדם של תרופות נוגדות קרישה- שהמטבוליזם שלהן מבוצע על ידי תת-סוג של האנזים CYP, מושפעות מרמות ויטמין D. לתוצאות המחקר יכולות להיות משמעויות קליניות חשובות, מכיוון שאפילו לשינויים קטנים בריכוז של התרופות האלה בגוף, עלולות להיות השלכות חמורות על הבריאות.

 

 

Drug Metabolism and Disposition, DOI: 10.1124/dmd.111038125

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה