כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מוסיקה דרך נגישה ויעילה להפחתת כאב ודיכאון
השימוש במוסיקה הינו אחד האמצעים שלאחרונה מפורסם בסיועו לנוחות והפחתת הכאב ומומלץ כחלק מהטיפול הרב תחומי בתופעה.
מטרת העבודה הייתה לבדוק את ההשלכות שיש למוסיקה על הכאב ועל דיכאון בקרב מטופלים שאובחנו כסובלים מפיברומיאלגיה.
העבודה נערכה על ידי המחלקה לסיעוד והמחלקה לפיסיותרפיה באוניברסיטאות גרנדה ואלמריה בספרד, ופורסמה בכתב עת סיעודי לטיפול בכאב "Pain Management Nursing" בנובמבר 2010.
קבוצת המחקר כללה 60 מטופלים הסובלים מפיברומיאלגיה, שנבחרו באופן אקראי וקבוצת ביקורת. המשתתפים בקבוצת המחקר התבקשו להאזין לשני תקליטורי מוסיקה אחת ליום, במשך 4 שבועות. במהלך ארבעת השבועות עוצמת הכאב ורמת הדיכאון נמדדו באמצעות סרגל כאב ושאלונים. הממצאים שקפו ירידה משמעותית בעוצמת הכאב וברמת הדיכאון בקרב קבוצת המחקר לעומת היעדר שינוי במדדים אלה בקבוצת הביקורת.
עבודה זו תומכת בעבודות קודמות כמו עבודתם של Siedliecki ו- Good , התפרסמה בכתב העת "Journal of A advance Nursing" במאי 2006. העבודה בדקה את השפעת המוסיקה על מטופלים שסבלו מכאב כרוני שאינו ממקור סרטני. גם בעבודה זו הממצאים שיקפו שיפור במדדי כאב, דיכאון ותפקוד בקרב קבוצת המטופלים שהאזינו למוסיקה.
לדברי אחת מעורכי המחקר, המוסיקה משפיעה על כל אחד באופן שונה, והיא ממליצה לשלב את המוסיקה בנוסף לטיפול התרופתי "אם אתה עצוב או בודד המוסיקה תעודד אותך ותחוש יותר שמח. אם אתה מרוגז, עצבני, לחוץ, המוסיקה עשויה להרגיע אותך, ואם אתה מרגיש מתוסכל, המוסיקה תסייע לארגן לך את המחשבות"
עבודות אלה ואחרות, מוכיחות שהמוסיקה מהווה דרך נגישה ויעילה להפחתת הכאב ושיפור מצב הרוח. השימוש במוסיקה מומלץ ככלי התערבות יעיל לשימוש על ידי אחיות ואנשי מקצוע נוספים.
Pain Management Nursing, in press Nov, 2010
ד"ר דינה ראלט PhD
עוד מחקר מ- 2013 המראה כי המוסיקה עוזרת להתמודדות עם כאב.