דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
מוזיקה עוזרת לחולי אלצהיימר לזכור
אם תשירו לחולי אלצהיימר זה יעזור להם ליצור זיכרונות חדשים, אחת המיומנויות הראשונות שהם מאבדים
ידוע כי מוזיקה מסייעת לזיכרון, במיוחד בעת הזכרות במידע אוטו-ביוגראפי. כך למשל, מחקרים הראו כי אנשים הסובלים מאלצהיימר נזכרים טוב יותר באירועים מעברם כאשר מוזיקה מתנגנת ברקע. אבל עד כה לא היה ברור אם מוזיקה יכולה לסייע להם גם ללמוד מידע חדש.
חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת בוסטון קיבלו השראה מדיווח על גבר הסובל מאלצהיימר שהצליח להיזכר באירועים אקטואליים אם בתו שרה לו את החדשות במקביל לנעימה של שירי פופ מוכרים. הם החליטו לנסות זאת בעצמם, והוכיחו כי חולי אלצהיימר יכולים לזכור טוב יותר מידע מילולי חדש כשהוא מסופק בצורה של מוזיקה.
החוקרים שפרסמו את ממצאיהם ב- Neuropsychologia, נתנו לחולי אלצהיימר וקבוצת ביקורת של מבוגרים בריאים, לקרוא מילים של 40 שירי ילדים לא מוכרים. ב- 20 מהשירים המשתתפים קיבלו טקסטים עם המילים לשירים, במקביל לשמיעת הקלטה של שירת המילים בליווי מוזיקה. ב- 20 השירים האחרים, הטקסטים לוו בהקלטה של מישהו שמקריא את מילות השיר.
בהמשך, הנבדקים ראו שוב את המילים, ללא ליווי קולי. בין הטקסטים של המילים של השירים שהם ראו, היו גם 40 שירים שהם לא נחשפו אליהם לפני כן.
אלה שסבלו מאלצהיימר הצליחו לזהות כ- 40 אחוז מהטקסטים של השירים המקוריים שלוו בהשמעה של השיר, אבל רק 28 אחוז מהטקסטים של מילות השירים שהוקראו להם בהקלטה. המבוגרים הבריאים זיהו 80 אחוז מהטקסטים של מילות השירים, בין אם הם הוקראו להם או ששרו להם אותם.
החוקרים מסבירים כי מעט מאוד דברים מגבירים למידה של דברים חדשים אצל אנשים הסובלים מדמנציה, ולכן הם מתרגשים מהעובדה ששמיעת מילים בשירה, הצליחה לעשות כך. לדבריהם, ייתכן וניתן יהיה ללמד חולי דמנציה משטרי תרופות חדשים באמצעות שירים בשלבים המוקדמים של דמנציה, ולאפשר להם כך לחיות בעצמאות לזמן קצת יותר ארוך.
החוקרים עדיין לא יודעים בוודאות מה מביא ליכולות הלמידה באמצעות שירה, אך הם מעלים שתי אפשרויות. האחת היא שייתכן והמוזיקה משפרת את תשומת הלב והקשב ולכן את היכולת לזכור. השנייה היא שעיבוד המוזיקה מתרחש באזורים במוח שלרוב המחלה חסה עליהם ולא פוגעת בהם עד שלב מאוחר יותר בדמנציה. זאת בניגוד לאזורים הקשורים בזיכרון.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20452365
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה