מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מובטלים חולים יותר בסוכרת
דו"ח מיוחד על אי-שוויון בבריאות: ברעננה תוחלת החיים גבוהה ב- 8 שנים מאשר בנצרת
דו"ח ראשון מסוגו בנושא אי-שוויון בבריאות בישראל שפרסם משרד הבריאות מעלה: תושבי המרכז חיים יותר מתושבי הפריפריה, נשים לא משכילות הן שמנות יותר וגם מתות פי 5 ממחלות לב מנשים משכילות.
משכילים פחות- בריאים פחות-
מהדו"ח עולה כי בשני העשורים האחרונים ניכרת הרחבת הפער בתמותה ממחלות לב וכלי דם לפי השכלה, במיוחד בקרב נשים יהודיות: בתקופה זו גדל סיכון נשים בעלות השכלה נמוכה למות בשל מחלות לב וכלי דם ביחס לנשים בעלות השכלה גבוהה מפי 2 ליותר מפי 5 .
בעלי השכלה נמוכה מדווחים יותר על תחלואה בסוכרת ועל שכיחות גבוהה יותר של הפרעות נפשיות. בעלי השכלה נמוכה סובלים יותר גם ממוגבלות פיזית: בקרב בעלי השכלה של 13 שנות לימוד ויותר אחוז המוגבלים מסתכם ב 12% לעומת 18% בקרב בעלי השכלה תיכונית ו- 40% באלה שסיימו עד 9 שנות לימוד.
פערים בתוחלת החיים-
בין האזורים השונים במדינה קיימים הבדלים ניכרים בתוחלת חיים, כאשר הישובים בהם נמצאה תוחלת חיים נמוכה יחסית, שייכים למעמד חברתי-כלכלי נמוך יותר ונמצאים לרוב באזורי פריפריה כגון באר שבע ואשקלון בדרום.
הפער בתוחלת החיים מגיע עד לשמונה שנים בין הפריפריה למרכז. כך לדוגמא, ברעננה תוחלת החיים עומדת על 83.7, שמונה שנים יותר מתוחלת החיים בנצרת. תוחלת החיים בפתח תקווה גבוהה ב- 3 שנים וחצי מתוחלת החיים בבאר שבע שעומדת על 77 שנה.
בנוסף, בצפת, בחדרה, בכנרת, ובעכו נצפו שיעורי תמותה גבוהים יותר ממחלות לב בהשוואה לממוצע הארצי.
תושבי הדרום מדווחים יותר על הימצאות מחלת לב ועל לחץ דם גבוה לעומת התושבים באזורים אחרים: בדרום על כל 100 תושבים, 11.5 מדווחים שרופא אבחן אצלם מחלת לב, בהשוואה ל- 6.9 בירושלים ו- 7.9 במחוז מרכז. על כל מאה תושבים, כ- 25 מתושבי מחוז הדרום אובחנו כבעלי לחץ דם גבוה, בהשוואה ל- 16.7 במחוז ירושלים ו- 18.7 במחוז מרכז.
מובטלים סובלים יותר מסוכרת-
גם התעסוקה משפיעה על הבריאות: מובטלים מדווחים על שיעורים גבוהים יותר של מחלות לב ולחץ דם גבוה. הדבר נכון גם לגבי סוכרת, כאשר אלה שאינם שייכים לכוח העבודה מדווחים כמעט פי 3 על תחלואה בסוכרת. שכיחות עודף משקל גבוהה פי 2 בקרב נשים מובטלות בהשוואה לנשים עובדות.
הדת משפיעה-
על פי הדו"ח, הנשים החרדיות מדווחות יותר מנשים אחרות על הימצאות סוכרת, השמנה ואנמיה. קבוצה זו מאופיינות בשיעור נמוך יותר של ביצוע בדיקות ממוגרפיה ובדיקות מניעה אחרות. גברים חרדים ודתיים מדווחים פחות מגברים מסורתיים וחילוניים על פעילות גופנית.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה