השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מה ''צוק איתן'' עושה למשקל שלכם?
מלחמה זה משמין: מחקר חדש מצא כי לחץ מפחית את המטבוליזם של נשים ולכן עלול לתרום להשמנה
מחקר חדש מצא כי חווית אירוע מלחיץ אחד או יותר עשויה להוביל להאטת המטבוליזם יום למחרת, מה שעלול לתרום לעליה במשקל.
מחקרים קודמים מצאו כי אנשים תחת לחץ או שיש להם הפרעות מצב רוח נמצאים בסיכון מוגבר לעודף משקל או השמנה. המחקר החדש מעלה מנגנון אפשרי אחד לקשר שבין לחץ להשמנה.
המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אוהיו, כלל 58 נשים שגילן הממוצע 53. הנשים נשאלו על אירועים מלחיצים ועל רמות הלחץ שלהן ביום הקודם ולאחר מכן קיבלו ארוחה שומנית שהכילה 930 קלוריות ו-60 גרם שומן - אותה התבקשו לסיים תוך 20 דקות.
כדי לווסת את צריכת המזון 24 שעות לפני שקיבלו את הארוחה השומנית, החוקרים סיפקו למשתתפות שלוש ארוחות סטנדרטיות ביום הקודם והורו להן לצום 12 שעות לפני הארוחה השומנית.
לפני הארוחה השומנית המשתתפות נחו במשך חצי שעה והחוקרים מדדו את ההוצאה האנרגטית שלהן במנוחה. לאחר הארוחה הקצב המטבולי במנוחה של הנשים נמדד במשך 20 דקות כל שעה בשבע השעות הבאות. המדידות התבצעו באמצעות מכשירים שמדדו חמצן ופחמן דו חמצני שהנשים שאפו ונשפו. חילופי הגזים מסייעים לקבוע את הקצב המטבולי – לכמה אנרגיה הגוף זקוק (כמה קלוריות הוא שורף) בזמן המדידה. החוקרים נטלו גם בדיקות דם רבות כדי ללמוד על מה שקורה בגופן של הנשים לאורך כל היום לאחר הארוחה. כל אישה עברה את התהליך כולו בשתי פעמים שונות.
לפי ממצאי המחקר, שפורסמו בכתב העת Biological Psychiatry, המשתתפות שרפו פחות קלוריות לאחר הארוחה השומנית כשהן חוו לחץ יום לפני כן. נשים שחוו אירוע מלחיץ אחד או יותר במהלך 24 השעות הקודמות שרפו בממוצע 104 קלוריות פחות בשבע השעות לאחר הארוחה, בהשוואה לנשים שלא חוו לחץ.
בקרב הנשים שחוו לחץ היו גם רמות גבוהות יותר של אינסולין, התורם לאחסון שומן. האינסולין בגופן קפץ זמן קצר לאחר אכילת הארוחה השומנית ואז ירד לרמה הדומה לזו שהייתה בנשים לא לחוצות 90 דקות לאחר מכן.
החוקרים מדווחים גם כי בנשים שחוו לחץ היה פחות חמצון שומן – המרת מולקולות גדולות של שומן למולקולות קטנות יותר שיכולות לשמש כדלק. שומן שאינו נשרף כדלק נאגר בגוף.
מחקרים קודמים כבר הראו כי אנו נוטים יותר לאכול מזונות לא בריאים כמו מזונות שומניים כאשר אנחנו לחוצים. לפי המחקר החדש כאשר אנחנו אוכלים מזונות לא בריאים כשאנו לחוצים אנחנו שורפים פחות קלוריות ולכן עולה הסבירות להשמנה.
החוקרים אומרים כי לא תמיד ניתן להימנע מחשיפה לאירועים מלחיצים בחיינו, אך מה שכן ניתן לעשות זה להיות מודעים לקשר שבין לחץ והשמנה ולעשות בחירות מזון נכונות בזמנים כאלה. לשם כך צריכות להיות לנו אפשרויות בריאות וזמינות במקרר ובארונות לזמנים בהם האירועים המלחיצים יופיעו.
המחקר מעלה את האפשרות שקיים קשר בין לחץ להפחתת המטבוליזם בגוף, אבל הוא לא מוכיח כי מדובר בקשר של סיבה תוצאה. נדרשים מחקרים נוספים בנושא.
Biological Psychiatry Published Online: July 13, 2014