מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותמה שהורים מעשנים לא יודעים

מה שהורים מעשנים לא יודעים

הורים מעשנים חושפים את ילדיהם לעשן סיגריות הרבה יותר ממה שהם חושבים. כך עולה ממחקר ישראלי חדש


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

40% מהילדים בעולם נחשפים להשפעות המזיקות של עשן טבק, בעיקר מהסיגריות של הוריהם. חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב ביקשו לבחון אם השיעור הגבוה של עישון פסיבי בקרב ילדים נובע, לפחות בחלקו, מכך שההורים אולי לא מודעים למידת החשיפה של ילדיהם לעשן.

 

לשם כך הם ערכו ראיונות עומק עם 65 ישראלים - הורים לילדים קטנים במשפחות של מעשנים ממרכז הארץ, כדי לבחון את התפיסות שלהם באשר לחשיפה לעשן סיגריות. בין היתר, ההורים התבקשו להסביר מהי "חשיפה לעישון".

 

ההורים דיווחו כי חשיפה מתרחשת כאשר ניתן לראות עשן או אדם מעשן, כאשר ניתן להריח עשן, להרגיש אותו, לשאוף אותו או כאשר הוא "מגיע" לאדם מסוים. חלק מההורים האמינו כי חשיפה לא מתרחשת בהעדר ריח, עשן (או מעשן) נראה לעין או אם העישון מתרחש בחוץ או בבניינם מאווררים. סמיכות במרחב ובזמן השפיעה על התפיסות של ההורים לגבי חשיפה לעישון – חלק מההורים האמינו כי עשן לא מגיע למרחקים גדולים אלא מתפוגג במהירות.

 

התפיסות הללו שגויות ומסוכנות. במאמר שפורסם בכתב העת Nicotine & Tobacco Research, החוקרים מסבירים כי היכולת של בני אדם לחוש בעשן טבק היא מוגבלת. שימוש בחושים אנושיים, לרבות חוש ריח וחוש הראייה, לא יכול לאפשר להורים להעריך נכונה חשיפה לעשן ולנזקיו, מאחר ש-85% מהעשן הוא בלתי נראה ועל חוש הריח (ובמיוחד חוש הריח של מעשן) לא ניתן להסתמך כאשר בוחנים נוכחות של עשן סיגריות.

 

חשיפה לסכנות הסיגריה אינה דורשת בהכרח שהות בקרבת מעשנים. גם כניסה לבית או חדר בבית מלון שעישנו בו בעבר, אפילו במרפסת – עלולה להוות סיכון בריאותי שאינו בטל בשישים, בעיקר בקרב ילדים, וכך גם חשיפה לבגדים של מעשן. חשיפה זו מכונה עישון מיד שלישית. "אנשים חושבים שאם הם מעשנים במרפסת, העשן לא נכנס הביתה, או שאם מעשנים ליד תינוק בעגלה ומתרחקים קצת, זה בסדר, אבל המצב שונה. שרידי הסיגריות יכולים להידבק בעגלה ובבגדים של התינוק ובגילים אלה לגרום לנזקים התפתחותיים בריאות שישפיעו לטווח הארוך. אנשים צריכים לדעת שבהדלקת סיגריה הם מזיקים לאנשים אחרים גם באוויר הפתוח". מבהירה החוקרת הראשית, ד"ר לאה רוזן, ראש החוג לקידום בריאות בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת תל אביב.

 

 

מחקרים מראים כי עשן הסיגריות נדבק בשיער, בעור, בבגדים, באבק, ברהיטים, בקירות, במצעי מיטות, בשטיחים, בווילונות, בכלי רכב ומשטחים נוספים, ונותר גם זמן רב לאחר שהעשן התפוגג. שרידי עשן הסיגריות והסיגריות אינם נעלמים לחלוטין לאחר פתיחת החלונות ואוורור החדר או הרכב – אפילו לא עם שימוש במאווררים או מזגנים. ניקיון סטנדרטי כמו שאיבת אבק לא יעלים אותם. גם הגבלת העישון רק לאזורים מסוימים בבית – כמו עישון בחדר סגור אחד או אפילו במרפסת בלבד – לא תגן מפני חשיפה לנזקי העישון.

 

החוקרים מסכמים שכדי להגן על ילדים, הורים צריכים לדעת שחשיפה יכולה להתרחש גם במצבים בהם הם לא יכולים להבחין בעשן בחושיהם. כדי להפחית סיכון לחשיפה לרכיבי הסיגריות יש ליצור סביבה נקייה מעישון – הן בבית, הן בכלי הרכב והן במתחמים ציבוריים. עם זאת, אם אדם מעשן רוצה להגן על אהוביו מפני נזקי עישון לחלוטין, הדרך היחידה לעשות זאת היא להיגמל מסיגריות.

 

 

Nicotine & Tobacco Research, ntx169, https://doi.org/10.1093/ntr/ntx169