מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותמה קורה לסוכרתיים כשהם מדלגים על ארוחת בוקר?

מה קורה לסוכרתיים כשהם מדלגים על ארוחת בוקר?

חוקרים ישראלים: חולי סוכרת שמדלגים על ארוחת בוקר סובלים מעלייה מסוכנת של סוכר בדם לאורך כל היום


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

רבות כבר דובר על החשיבות של ארוחת הבוקר לבריאות. כעת מתפרסם מחקר ישראלי חדש שמראה כי ארוחת הבוקר חיונית ביותר עבור חולי סוכרת סוג 2. לדברי החוקרים, חולים המדלגים על ארוחת הבוקר ובעצם צמים עד ארוחת הצהריים, סובלים מרמות מסוכנות של סוכר בדם לאורך כל שעות היום.

 

המחקר שמתפרסם היום (ג') בכתב העת Diabetes Care, בוצע על ידי צוות חוקרים בראשות פרופ' דניאלה יעקובוביץ ופרופ' חוליו ויינשטיין מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב והמרכז לסוכרת בבית החולים וולפסון, בהשתתפות פרופ' אורן פרוי מהאוניברסיטה העברית ופרופ' בו אהרן מאוניברסיטת לונד בשוודיה.

 

במחקר השתתפו 22 חולי סוכרת סוג 2 שגילם הממוצע 56.9 שנים, עם BMI ממוצע של 28.2. ביום אחד קיבלו הנבדקים ארוחת בוקר מזינה, ואילו ביום אחר הם צמו עד ארוחת הצהריים. ארוחות הצהריים והערב היו זהות בשני הימים, וכללו תפריט מאוזן של חלב, טונה, לחם וחטיף בריאות. לאחר כל ארוחה נבדקו רמות הסוכר ורכיבים אחרים בדמם של המשתתפים.

 

"ממצאי המחקר הפתיעו אותנו בחומרתם" אומרת פרופ' יעקובוביץ בהודעה לעיתונות שפרסמו החוקרים. "בהמשך היום שבו דילגו הנבדקים על ארוחת הבוקר, נמדדו בדמם רמות גבוהות מאוד של סוכר בדם והמוגלובין A1C (מסוכרר), בהשוואה ליום שבו אכלו ארוחת בוקר". רמות גבוהות של סוכר בדם נמדדו אחרי ארוחות הצהריים והערב ביום בו הנבדקים דילגו על ארוחת הבוקר. כך לדוגמה נרשמו בממוצע 268 מיליגרם לדציליטר של גלוקוז אחרי ארוחת הצהריים ביום ללא ארוחת הבוקר, לעומת 192 בלבד אחרי ארוחת צהריים זהה, שהוגשה כמה שעות אחרי ארוחת בוקר. גם תגובת האינסולין הייתה פחות טובה ומאוחרת יותר ביום בו הנבדקים דילגו על ארוחת הבוקר.

 

החוקרים סבורים שהתופעה מתרחשת מכיוון שתאי הבטא של הלבלב המייצרים אינסולין מספיקים 'לשכוח' את תפקידם החיוני בהמתנה עד ארוחת הצהריים, ללא ארוחת בוקר. תאי הבטא מתאוששים אמנם לאחר ארוחת הצהריים, אך מדובר בתהליך ממושך והדרגתי. בינתיים, תגובות האינסולין הן קטנות ומושהות ולכן רמת הסוכר בדם נותרת גבוהה לאורך היום כולו. בנוסף, רמת החומצות השומניות בדם עולה עקב הצום בשעות הבוקר, ואלה בתורן מפחיתות את יעילותו של האינסולין בהורדת רמות הסוכר בדם.

 

"משמעות הממצאים שלנו עבור חולי סוכרת מסוג 2, היא שלא די בהקפדה על ארוחות צהריים וערב מאוזנות; חובה לפתוח את היום בארוחת בוקר מזינה!" מסכמת פרופ' יעקובוביץ. "ללא ארוחת בוקר רמת הגלוקוז בדם תישאר גבוהה לאורך כל שעות היום, גם אם כמויות הסוכרים והעמילנים בארוחות המאוחרות יותר יופחתו משמעותית". כעת מתכננים החוקרים לבצע מחקר דומה עם חולי סוכרת מסוג 1, הנזקקים לאינסולין.

 

ארוחת בוקר תורמת לאיזון הסוכרת 

 

המחקר מחזק ממצאי מחקרים קודמים שהצביעו על חשיבותה של ארוחת הבוקר לאיזון הסוכרת. מחקר נוסף שנערך על ידי אותו צוות חוקרים ופורסם בפברואר השנה ב-Diabetologia – כתב העת של האיגוד האירופאי לחקר הסוכרת, העלה את האפשרות שעבור אנשים עם סוכרת סוג 2 הארוחה הגדולה של היום צריכה להיות ארוחת הבוקר ולא ארוחת הערב או ארוחת הצהריים. במחקר נמצא שכאשר סוכרתיים צורכים ארוחת בוקר עשירה בקלוריות וארוחת ערב דלה בקלוריות, השליטה שלהם ברמות הסוכר בדם טובה יותר בהשוואה לאכילת ארוחת בוקר דלה בקלוריות וארוחת ערב עשירה בקלוריות. רמות הסוכר לאחר ארוחות היו נמוכות ב-20% ורמות האינסולין היה גבוהות ב-20% בממוצע ביום הבדיקה כאשר המטופלים אכלו ארוחת בוקר גדולה וארוחת ערב קטנה, בהשוואה ליום בו המשתתפים אכלו ארוחת בוקר קטנה וארוחת ערב גדולה.

 

בשנה שעברה פורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition כי חוקרים מצאו רמזים לכך שנחקרים שאכלו ארוחת בוקר שמרו על רמות יציבות יותר של סוכר בדם בהמשך היום.

 

שנה לפני כן חוקרים מהאוניברסיטה העברית הציגו בכנס השנתי של האיגוד האירופאי לחקר הסוכרת מחקר שבחן את ההשפעה של ארוחת בוקר על מצבם של סוכרתיים. במסגרת המחקר כ-50 אנשים שמנים או עם עודף משקל שאובחנו עם סוכרת סוג 2 חולקו לשתי קבוצות: קבוצה שאכלה ארוחת בוקר קטנה וקבוצה שאכלה ארוחת בוקר גדולה עשירה בחלבון ושומן. ארוחת הבוקר הגדולה הכילה כשליש מסך הקלוריות היומי וארוחת הבוקר הקטנה הכילה כשמינית מסך הקלוריות היומי. לאחר 13 שבועות, באלה שאכלו ארוחת בוקר גדולה היו הפחתות ברמות הסוכר בדם הגדולות פי 3 מבאלה שאכלו ארוחת בוקר קטנה והיה שיפור גדול יותר ברמות ההמוגלובין המסוכרר. בנוסף, בקבוצה שאכלה ארוחת בוקר גדולה, אצל כמעט שליש מהמשתתפים הופחתו מינוני התרופות לסוכרת במהלך תקופת הניסוי.

 


Diabetes Care July 28, 2015

 

לאורך תקופה לשנות את ארוחת בוקר...לא ארוחת בוקר אחת...

pfs1
06/09/15 14:55

מתןף המאמר "כל מה שצריך לדעת...":

" הבדיקה מאפשרת לאמוד בממוצע את חשיפת הדם לרמות גבוהות של סוכר ב-4-3 חודשים האחרונים".

ואני חוזרת ושואלת איך יתכן שבדיקה שאמורה להראות ממוצע של 3 חודשים שלמים אחורה - תהיה מושפעת מארוחת בוקר אחת או העדרה?

אלה-הר-נוי
25/08/15 20:11
eliab
25/08/15 9:05

בוקר אור

עדיין אינני מבין, מה הפרמטרים של רופא לקבוע סוכרת ? האם ישנו מדד רמות סוכרת בדם, לכלל האוכלוסייה עפ"י גיל ? מה הסבירות שרופא טועה באבחנתו ?  

המשך יום קסום

 

pfs1
11/08/15 1:58

אני מבקשת לשאול איך יתכן שבוקר אחד ללא ארוחת בוקר, יכול לשנות [באופן משמעותי כנראה] את התוצאה של המוגלובין מסוכרר שאמור להיות ממוצע של שלשת החודשים שקדמו לאותו יום? הממוצע הוא רק אגדה?

ירדנה, שעה מהקימה

ירדנה-תומר
02/08/15 13:56

שלום רב!

נשמע מעניין, מוכנה לנסות. עקב שעות עבודתי אני קמה בסביבות 5:30 בבוקר, באזה שעה  עליי לאכול את ארוחת הבוקר המלאה, או בקיצור  כמה זמן מהקימה בבוקר?

                                                    אשמח לתגובה מקצועית. תודה רבה

eliab
31/07/15 8:08

ארוחת הבוקר, היא מטיבה עימי, לאורך כל היום, במיוחד ארוחה בריאה, כך יכול לוותר על שאר הארוחות ולסתפק בפירות

טלטל2
30/07/15 17:37
אריק16
30/07/15 9:42

שלום חברים

אני מוכן ורוצה לנסות את הנושא אחת ולתמיד.

אני חולה בסוג 2. שוקל 93 ק"ג. בן 51.

מאוזן תמיד ועדיין רוצה להפחית 9 ק"ג שממאנים לעזוב אותי. מתאמן בצורה רציפה כל שבוע חמש פעמים שעתיים כל אימון ועדיין לא מצליח לי .זה כאילו הגוף אומר תעשה שינוי תעשה שינוי ואני לא יודע כבר איזה שינוי לעשות.

מבקש אם אפשר לשלוח לי תפריטים נגישים לאדם ממוצע בלי כל השורשים והעלים שצריך לנסוע לאפריקה להביא...חחח

תודה מראש לכל החברים 

מבטיח לעדכן בצורה אמינה וכנה את התוצאות בעוד חודש

אריק

צום פעם בשנה בסוכרתי מאוזן לא מהווה בעיה

נעם100
29/07/15 18:43

עקב מחקר זה האם ניתן לענות באופן חד משמעי (בערך) על השאלה האם צום יום כיפור מסוכן לסוכרתיים?

אני מעדיף להשתתף בצום אבל לא ברור לי האם אני מסכן את חיי או לא 

אלה-הר-נוי
29/07/15 13:45

החוקרים התחילו לבדוק את הנושא בחולי סוכרת סוג 1. מבטיחים לדווח על התוצאות 

חיחי
29/07/15 13:38

מה לגבי אלה שיש להם סוכרת 1?

האם גם אצלם יש חשיבות לארוחת הבוקר?

ארוחת בוקר גדולה "עשירה בחלבון ושומן" !!! זה כל העניין חד וחלק! אצל כמעט שליש מהמשתתפים הופחתו מינוני התרופות במהלך הניסוי.  עוד הוכחה ליעילותה של תזונה מרובת חלבון ושומן לחולי סכרת... והיה שיפור גדול יותר ברמת ההמוגלובין המסוכרר. זה כבר הוכחה מוחצת וחד משמעית ליעילות השיטה. וכאן אני זועק ושואל למה??? למה עדיין 90% ויותר מהחולים בישראל עדיין לא מודעים לכך???

denur1
28/07/15 18:03

אני לא אוכל ארוחת בוקר והמחקר הזה לא עובד אצלי.