טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מה עושים כשישנה עוד בעיה רפואית?
לאנשים עם טרשת נפוצה יש לעיתים גם בעיות בריאותיות או מחלות נוספות. איך מבחינים בין הסימפטומים?
לעיתים, טרשת נפוצה אינה הבעיה הבריאותית היחידה עימה צריך המטופל להתמודד. לחלק מהחולים יש גם בעיות נפוצות נוספות כגון אלרגיות או כאבי ראש, וחלק מהמטופלים סובלים לעיתים גם ממחלות קשות יותר כגון סוכרת, מחלות לב, סרטן או מחלות אוטואימונית. להלן כמה נקודות שכדאי לזכור כאשר מתמודדים עם יותר ממחלה אחת בו זמנית.
אל תניח שהכול קשור לטרשת נפוצה
כאשר אתה חש בסימפטום חדש, "מפתה" לייחס אותו באופן אוטומטי לטרשת הנפוצה. אמנם ייתכן שזהו ההסבר הפשוט ביותר והמובן מאליו - אך ייתכן שאין זה המצב.
אם הבעיה החדשה עקבית, לא נעלמת ונראה שהיא לא קשורה לשום סימפטום או תחושה שחשת בעבר - חשוב שתדווח על כך לנוירולוג המטפל בך.
הסימפטומים עשויים להיות קשורים לטרשת נפוצה, לתופעות הלוואי של התרופות והטיפול שאתה מקבל, או להתברר כסימן ראשוני למצב חדש. הנוירולוג המטפל בך הוא מקור המידע הכי מהימן לקבוע מה מקורו של הסימפטום החדש. אם הסימפטום נמצא כלא קשור לטרשת נפוצה, הנוירולוג יפנה אותך לרופא המטפל או למומחה אחר להמשך הערכה וטיפול.
קבל טיפול מרופא מומחה
אם הסימפטום החדש אותו אתה חווה איננו נוירולוגי, כגון מיגרנות, התקף או שבץ מוחי, הנוירולוג בו בחרת שיטפל בטרשת הנפוצה שלך - כנראה איננו הבחירה הנכונה לטיפול בבעיה הנוספת. בימינו, כאשר הרפואה המתקדמת דורשת ידע רב ומומחיות ספציפית, כל מחלה צריכה להיות מטופלת בידי הרופא עם הידע והניסיון הרב ביותר בתחום. אם אינך בטוח למי לפנות, התייעץ עם הרופא המטפל שלך.
שמור על סדר העדיפויות
כאשר אתה מנסה להתמודד עם יותר מבעיה רפואית אחת בו זמנית, חשוב לטפל בבעיה הדחופה יותר באופן מיידי. לדוגמא, מחלה כמו סרטן, שהנה מחלה מסכנת חיים, מקבלת עדיפות על פני טרשת נפוצה שאיננה מסכנת חיים. הרופא שבחרת שיטפל בך צריך לייעץ לך כיצד לארגן את סדר העדיפויות בהתאם לצרכים הטיפוליים.
ודא שלכל רופא המטפל בך יש רשימה של כל התרופות והתוספים אותם אתה נוטל
בעיקר בימינו, כאשר כל רופא הוא בדרך כלל מומחה לבעיה ספציפית - חשוב ליידע את כל הרופאים המטפלים בך לגבי כל טיפול שאתה מקבל. מידע זה עוזר לרופא לוודא שלא תקבל תרופות שעלולות "להפריע" אחת לשנייה וששילובן עשוי להיות מסוכן.
רעיון טוב נוסף הוא להשתמש בבית מרקחת אחד לקניית כמה שיותר תרופות להן אתה זקוק, מכיוון שכיום קיימות תוכנות מחשב הבודקות באופן אוטומטי כי אינך לוקח שילוב תרופות שאינו נכון.
המלצות אלו נכונות לכל תוספי המזון, הוויטמינים, הטיפולים המשלימים, האלטרנטיביים או המאגיים - ולכל מה שהמטופל לוקח. הרופא זקוק למידע עדכני כדי להעניק את הטיפול הטוב והבטוח ביותר.
כאשר התיאומים הרבים לטיפול במחלות נעשים מסובכים – פנה לעזרה
כאשר הטיפול במחלות מתחיל להרגיש כמו "עבודה במשרה מלאה", או שאתה מרגיש שאינך מסוגל להתמודד עם כמות הרופאים, המבחנים, הפגישות, הטפסים והתיאומים - כדאי שתבקש עזרה. מומלץ במקרה זה לפנות לעובדת הסוציאלית במרכז בו אתה מטופל.
הכותב הוא פסיכולוג ומנהל קהילת טרשת נפוצה ברשת החברתית-בריאותית "כמוני"