מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותמה כל-כך בריא בשקשוקה?

מה כל-כך בריא בשקשוקה?

חוקרים טוענים כי רסק עגבניות טוב להפחתת כולסטרול כמו סטטינים, בשל הליקופן שהוא מכיל


רסק העגבניות: המזון העשיר ביותר בליקופן (צילום: panthermedia)
רסק העגבניות: המזון העשיר ביותר בליקופן (צילום: panthermedia)

 

שקשוקה, הרסק שעל הפיצה ורוטב העגבניות של הפסטה, חוקרים אומרים כי למזונות האלה יש השפעות מיטיבות על מטופלים הנאבקים עם רמות גבוהות של כולסטרול או לחץ דם גבוה.

 

הסוד של העגבניות טמון ברמות הגבוהות של הליקופן שבהן, שנותן להן את הצבע האדום. ליקופן ניתן למצוא גם בפירות נוספים, כמו אבטיח, אך הריכוז שלו בעגבניות הוא גבוה במיוחד.

 

הליקופן הוא נוגד חמצון רב עוצמה, שמנטרל רדיקאליים חופשיים שפוגעים בתאים בגוף. הוא נקשר עם הפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, עיוורון, סוגי סרטן במיוחד סרטן העור והערמונית ומחלות רבות נוספות. כאשר העגבניות מרוסקות ומבושלות או מטוגנות קלות יחד עם שמן, הליקופן זמין יותר לגוף והשפעתו מתחזקת.

 

במחקר הנוכחי חוקרים אוסטרליים מאוניברסיטת Adelaide ניתחו את התוצאות של מחקרים מ- 55 השנים האחרונות, 12 מהם בדקו את ההטבות הבריאותיות של הליקופן על רמות הכולסטרול ו- 4 בדקו את ההשפעה על לחץ הדם.

 

החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Maturitas הסיקו כי רסק העגבניות יכול לספק הגנה טבעית מפני התקפי לב ושבץ, באמצעות הורדת רמות ה- LDL, המכונה "הכולסטרול הרע". מהמחקר עולה כי צריכה של יותר מ- 25 מ"ג ליקופן ביום, עשויה להפחית את ה- LDL בעד 10%. את ההשפעה הזו על הכולסטרול ניתן להשוות, לדברי החוקרים, להשפעה של סטטינים במינון נמוך שמשמשים להפחתת כולסטרול באנשים עם רמות כולסטרול קצת גבוהות, ללא תופעות לוואי.

 

עוד מצאו החוקרים כי צריכת כמויות גדולות של ליקופן הפחיתה באופן משמעותי גם את לחץ הדם הסיסטולי- הערך הגבוה בקריאת לחץ דם, המבטא את הלחץ המופעל על דפנות כלי הדם בעת התכווצות שריר הלב. עם זאת, הליקופן לא השפיע על לחץ הדם הדיאסטולי.

 

החוקרים מציינים כי חצי ליטר של מיץ עגבניות או 50 גרם של רסק עגבניות ביום יספקו הגנה מפני מחלות לב. אכילה של עגבנייה אחת ביום, לא תעשה את העבודה. הם ממליצים להתמקד ברסק, מכיוון שהוא עשיר מאוד בליקופן, ולא קשה לצרוך 50 גרם ממנו ביום בפסטה, על פיצה, בשקשוקה או כמשקה.

 

אין ספק שרסק העגבניות בריא מאוד. יחד עם זאת חשוב להבין כי למחקר מגבלות רבות וכי החוקרים לא באמת השוו את הליקופן באופן ישיר לסטטינים, ולכן אי אפשר לומר שיש לו את אותה השפעה. אין להחליף טיפול בסטטינים בטיפול ברסק עגבניות, לפחות עד שמחקרים נוספים יאוששו את התוצאות.

 

אבל בינתיים, כדאי ליהנות מרסק עגבניות, שמלבד כמויות גדולות של ליקופן, הוא גם עשיר באשלגן, ומכיל ברזל, ויטמין C, ויטמין B6 , ויטמין K ובטא קרוטן (ויטמין A). בנוסף, בכל 100 גרם רסק יש 2 גרם סיבים תזונתיים.

 

 

Maturitas: Volume 68, Issue 4 , Pages 299-310, April 2011

עוד מידע על מזונות שמפחיתים כולסטרול

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה