השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מה חושבים בעלי עודף משקל על מידת השמנתם?
רב השמנים חושבים שהם רזים יותר
בארה"ב, רב האמהות והילדים עם עודף משקל, העריכו שהם פחות שמנים ממה שהם בפועל וככל שמידת ההשמנה היתה גבוהה יותר כן היה גבוה יותר חוסר ההערכה הנכונה.
רב הילדים והאמהות בעלי משקל ממוצע העריכו נכון את מבנה גופם אבל כאמור, רב בעלי עודף המשקל העריכו שהם רזים יותר.
במחקר השתתפו כ- 220 אמהות וילדיהן, כשני שליש מהאמהות וכ- 40% מהילדים (7-13 שנה) היו בעלי עודף משקל או שמנים. רובם היו ממוצא ספרדי וכולם תושבים עירוניים בניו-יורק.
המשתתפים נתבקשו לענות על מיגוון שאלות, כמו גיל, מחלות ומצב כלכלי, גובהם ומשקלם נמדדו, וה- BMI (משקל/גובה בריבוע) שלהם חושב.
כולם נתבקשו להעריך איך הם נראים לדעתם וזאת על ידי בחירת צללית מייצגת ממיגוון צלליות שהוקרנו להם וייצגו דגמי BMI שונים. האמהות נתבקשו להעריך גם צללית ילדיהן.
התוצאות:
-66% מהאמהות היו בעלות עודף משקל או שמנות.
-39% מהילדים היו בעלי עודף משקל או שמנים.
-82% מהנשים השמנות, 43% מהנשים עם עודף משקל ורק 13% מהנשים במשקל רגיל העריכו שהן רזות יותר ממה שהיו בפועל, וזאת נראה על פי בחירתן בדגם האמור לדעתן לייצג את מבנה גופן.
-גם אצל הילדים נתגלה דגם התנהגות דומה, 86% מהילדים השמנים אבל רק 15% מהילדים הלא-שמנים טעו בהערכת מבנה גופם וחשבו שהם יותר רזים ממה שהיו בפועל.
-כמחצית מהאמהות לילדים שמנים חשבו שלילדיהן משקל נורמלי.
-ילדים העריכו משקל אידאלי או בריא כגבוה יותר ממה שציינו האמהות.
-41% מהילדים חשבו שהאמהות שלהם צריכות לרזות.
התוצאות מראות שאולי כדאי להגביר מודעות כדי להתמודד עם מגפת ההשמנה .
American Heart Association's Nutrition, Physical Activity and Metabolism/Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention 2011 Scientific Sessions, Abstract P162, Mar 22-25, 2011, Atlanta, GA
ועוד מחקרים מאותו כנס, דיווח על תזונה בעייתית שמובילה למחלות מטבוליות וגם, תזונה עתירת סיבים בגיל הצעיר וסיכוי מופחת למחלות לב מאוחרות יותר.
תרגום ועריכה: דינה ראלט
ברוך הלוי-סגל
תחושת האופוריה אחרי הנצחון המוחץ במלחמת ששת הימים הניבה החלטה של שר הבטחון משה דיין להכין את צה"ל למלחמה הבאה במתכונת של "צבא קטן וממזרי", כלשונו, שלא יהיה כבד ומסורבל, ויבצע את משימותיו בניידות קלילה.
אבל הנצחון המוחץ הזניק את הכלכלה הישראלית ואוכלוסיית ישראל שמנה לבלתי הכר. 42 שנה של תרבות אכילה דורסנית, חסרת מעצורים ועתירת פחמימות.
וקציני צה"ל הם אכלנים אקטיבים וספורטאים פסיבים, כפי שמשתמע מנאומו של אל"מ יוסי היימן, מפקד בה"ד 1 בסיום קורס קצינים ("הארץ" Online "קצין רזה לדוגמה"):
"בדיוק כמו שאישה לא מטופחת תתקשה למכור קוסמטיקה, כך צה"ל יתקשה להעניק תחושת בטחון לאזרחי המדינה אם הקצינים שלו יהיו במשקל שאינו מאוזן. מובן שלא כולם חייבים לתפוס מקום ראשון בכושר גופני, אבל צריך להיות בכושר שמאפשר לתפקד ביעילות. לשמור על משקל סביר זה גם עניין תרבותי".
את הרעיון של "צבא קטן וממזרי" יישם חיזבאלה בצפון וחמאס בדרום ואנחנו בצרות.
כשמדובר בהפחתת משקל אזי פחות הוא בדרך כלל יותר.
רבותי, ההיסטוריה חוזרת
הקרב נגד מואב מתואר בספר שופטים כלוחמה של המשועבדים הרזים נגד העם המואבי השמן.
תחילה מותת אהוד בן גרא את עגלון מלך מואב שתואר כ"איש בריא מאד", אחר כך הכניע את צבאו: "ויכו את מואב בעת ההיא כעשרת אלפים איש כל שמן וכל איש חיל ולא נמלט איש. ותיכנע מואב ביום ההוא תחת יד ישראל ותשקוט הארץ שמונים שנה" (שופטים ג כ"ט ל').
אלה הם פני הדברים כאשר פני הצבא כהיקף המותניים של מפקדיו.
הפתרון:
קצובת פחמימות מדודה, בהתאם למימצאי המחקר הבינלאומי שנערך בקמ"ג בראשותה של ד"ר איריס שי וזכה לפרסום בעתון המדעי היוקרתי "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין".
תמצית המחקר: שינוי התפיסה המסורתית כי המרכיב המרכזי בצלחת הוא לחם, תפוחי-אדמה ואורז.
ד"ר פוגלמן יעקב
גם צה"ל משמין. שיעור המתגייסים השמנים גדל בתוך 15 שנה פי שלושה כמעט. חיילים שמנים אינם כשירים לתפקידי שדה. ובמטכ"ל הדאגה גוברת. ההשמנה נעשתה לנטל כבד על מערכת הביטחון, וגם על מערכת הבריאות ועל הכלכלה. הנזק המצטבר למשק עקב מחלות, היעדרות מעבודה ותמותה מוקדמת נאמד ב-10 מיליארד שקלים בשנה, שהם כ-2 אחוזים מן התוצר הלאומי הגולמי שלנו. רבע מן האוכלוסייה הבוגרת בישראל סובל מהשמנת יתר. סקר של מכון המחקר Market Watch עבור המועצה הלאומית לסוכרת מלמד שבמקום להתמודד, הציבור בישראל טומן את ראשו בחול. כ- 70% מהישראלים חושבים שהם אינם סובלים מהשמנה, רק כ 28% הודו שהם סובלים מעודף משקל. בזמן שלפי נתוני משרד הבריאות 63% מהציבור סובלים ממשקל עודף. יותר משליש מהאוכלוסייה (37%) הודו שאינם עושים כל פעילות ספורטיבית. כרבע (25%) הצהירו על עצמם כמעשנים, וכחמישית מהאוכלוסייה (20%) מעשנים בקביעות.
ד"ר פוגלמן יעקב
נושאים אלה כבר נסקרו בעבר. המדהים הוא שככל שהאדם
שמן יותר, הפער בין התפיסה של המציאות למציאות גדול יותר.