מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותמה הקשר בין האביב לאנורקסיה?

מה הקשר בין האביב לאנורקסיה?

מחקר: אנשים שנולדו באביב הם בעלי סבירות גבוהה יותר לסבול מאנורקסיה


בקרב תינוקות שנולדו באביב שיעורי התחלואה בהפרעות אכילה עולים (צילום: panthermedia)
בקרב תינוקות שנולדו באביב שיעורי התחלואה בהפרעות אכילה עולים (צילום: panthermedia)

 

מחקר חדש ורחב היקף מספק עדות לכך שעונת הלידה, ובהתאם לכך העונה בה התרחשה ההתעברות, משפיעות על הסיכויים לחלות בהפרעת האכילה. חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד מצאו עלייה בשכיחות מקרי האנורקסיה בקרב אלה שנולדו בין מרץ ליוני וירידה משמעותית בתחלואה בקרב הנולדים בספטמבר - אוקטובר.

 

החוקרים בדקו תאריכי לידה של 1,293 מטופלות המאובחנות כסובלות מאנורקסיה והשוו אותם לכלל האוכלוסייה.

 

תוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת British Journal of Psychiatry הראו שהמועדות לאנורקסיה מושפעת באופן משמעותי מעונת הלידה. בקרב ילדים שנולדו בין מרץ ליוני הייתה שכיחות גבוהה ב- 15% של אנורקסיה בהשוואה לשאר האוכלוסיה, ובקרב הילדים שנולדו בספטמבר-אוקטובר הייתה שכיחות נמוכה יותר של אנורקסיה ב- 20%.

 

מחקר זה מתווסף לעדויות המצטברות, לפיהן זמן ההתעברות וההתפתחות המוקדמת משפיעים על הסיכונים לתחלואה בהמשך החיים. גורמים שייתכן שאחראים לסיכון המוגבר הם חשיפה לוירוסים ולזיהומים אחרים ברחם, רמות הקרינה של השמש ובהתאם רמות ויטמין D בגוף, השפעות הורמונאליות והרגלי האכילה של האם.

 

מספר מחקרים קודמים מצאו שתחלואה נפשית כגון סכיזופרניה ודיכאון נפוצים יותר בקרב ילידי האביב, ולכן הממצא לגבי אנורקסיה אינו מאוד מפתיע.

 

עם זאת, המחקר רק מספק עדות על קיומו של קשר ונדרשים מחקרים נוספים כדי להבין מה הגורמים המתווכים שמשפיעים על הסיכון להפרעות אכילה בהתאם לתאריך הלידה. בינתיים החוקרים מאמינים שגורמים סביבתיים סביב זמן ההתעברות או בזמן שהילוד מתפתח ברחם הם האחראיים. זיהוי של גורמי סיכון אלה חשוב בהבנה ובמניעה של מחלות בעתיד.

 

 

The British Journal of Psychiatry (2011)  doi: 10.1192/bjp.bp.110.085944

 

 תרגמה וערכה: מיכל אפק