כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מה הסיכון של תורם כליה לפתח אי ספיקת כליות?
הסיכון שתורם כליה יפתח אי ספיקת כליות גבוה מעט ביחס לאנשים בריאים, אך הסיכון האבסולוטי נותר נמוך
אחד החששות של אנשים השוקלים לתרום כליה, הוא הסיכון שלהם לפתח בעתיד אי ספיקה של הכליה שנותרה להם.
מחקרים כבר בדקו את הסיכון של תורמי כליה לפתח בעתיד אי ספיקת כליות בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, אך ה"אוכלוסייה הכללית" מייצגת גם אנשים עם מחלות שונות וגורמי סיכון נוספים לאי ספיקת כליות, בעוד שתורמי כליה הם אנשים בריאים, שהיו ללא גורמי סיכון לאי ספיקת כליות לפני הניתוח. תורמי כליה נדרשים לעבור בדיקות רבות לפני הניתוח, כדי לוודא שהם בריאים מספיק כדי לתרום כליה.
כדי לסייע לאנשים השוקלים לתרום כליה להבין איך זה עשוי להשפיע על הסיכון שלהם לפתח אי ספיקת כליות, מחקר ענק שפורסם בכתב העת היוקרתי JAMA השווה את הסיכון של תורמי כליה לפתח אי ספיקת כליות, לזה של אנשים במצב בריאותי דומה, שלא תרמו כליה.
החוקרים מאוניברסיטת Johns Hopkins התבססו על מדגם של כל תורמי הכליה בארה"ב בשנים 1994 עד 2011: סך הכל 96,217 תורמים. בנוסף, הם התבססו על נתונים של יותר מ-20,000 אנשים שלא תרמו כליה שהיוו שתי קבוצות השוואה: קבוצה המייצגת את האוכלוסייה הכללית וקבוצה של אנשים בריאים ללא גורמי סיכון לאי ספיקת כליות, הדומים לתורמים במאפיינים. המעקב אחר הנחקרים נמשך עד 15 שנים, כ-8 שנים בממוצע.
החוקרים מצאו כי בהשוואה לאנשים בריאים שלא תרמו כליה, לתורמי כליה היה סיכון מוגבר לאי ספיקת כליות בהמשך. עם זאת, הסיכון של תורם כליה לפתח אי ספיקת כליות נמוך מהסיכון לאי ספיקת כליות באוכלוסייה הכללית של אנשים שיש להם שתי כליות.
לפי ניתוח הנתונים, בקרב תורמי הכליה 90 לכל 10,000 יפתחו אי ספיקת כליות במהלך חייהם, בהשוואה ל-14 לכל 10,000 באנשים שהיו בריאים כמו התורמים אך לא תרמו כליה. באוכלוסייה הכללית 326 לכל 10,000 יפתחו אי ספיקת כליות.
גם הגזע השפיע על הסיכון שתורמי כליה יפתחו אי ספיקת כליות שהם כנראה לא היו מפתחים אם לא היו תורמים. נראה שלתורמי כליה לבנים סיכון נמוך בחצי בהשוואה לתורמי כליה שחורים לפתח אי ספיקת כליות. יש לציין כי בקהילה האפרו-אמריקאית קיים סיכון תורשתי גבוה יותר למחלות כליה, שיכול להסביר חלק מהסיכון המוגבר לאי ספיקת כליות אצל התורמים, שהם לרוב בני משפחה של מושתלי הכליה.
החוקרים מציינים כי בסופו של דבר, למרות העליה בסיכון בעקבות הפרוצדורה, הסיכון האבסולוטי של תורם כליה לפתח אי ספיקת כליות הוא נמוך מאוד.
לפי נתוני המרכז הלאומי להשתלות, בשנת 2013 מתוך 134 השתלות כליה שבוצעו בישראל, 104 היו מתורמים חיים. התורמים היו בני משפחה וגם תורמים אלטרואיסטיים שתרמו לאנשים שאינם מכירים. מדובר בעליה של 24% בהשתלות כליה מתורמים חיים בהשוואה לשנת 2012.
JAMA. 2014;311(6):579-586. doi:10.1001/jama.2013.285141