כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מה הסיכוי שהרופא יאשר לך חברות בפייסבוק?
סקר מצא כי 85% מהרופאים יסרבו להצעת חברות שמתקבלת ממטופל ברשת החברתית פייסבוק
רוב הרופאים הצעירים מחזיקים בחשבונות פייסבוק, אבל רק מעטים מהם אומרים כי יאשרו הצעת חברות ממטופלים שלהם. כך מצא סקר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Medical Ethics.
בעקבות פופולאריות הרשת החברתית והחיבור לטכנולוגיה בקרב בני הדור הצעיר, החוקרים ביקשו לבדוק איך רופאים צעירים מנהלים את החיים המקצועיים שלהם ברשת.
בזמן ש- 73% מ- 202 הרופאים הצעירים והמתמחים בבתי החולים הצרפתיים שהשתתפו בסקר אמרו כי הם מחוברים לרשת החברתית פייסבוק, 85% דיווחו כי הם יסרבו באופן אוטומאטי להצעות חברות ממטופלים.
בפועל, רק 8 מהרופאים קיבלו הצעות חברות ממטופלים בפייסבוק, כאשר 4 מהם אישרו אותם כחברים. אבל, כאשר הרופאים הצעירים התבקשו לענות באופן תיאורטי מה היו עושים אם היו מקבלים הצעת חברות ממטופל, 85% אמרו שבאופן אוטומאטי הם יסרבו להצעה. רק 15% אמרו כי הם יחליטו על-פי נסיבות המקרה הספציפי. אף רופא לא אמר כי יאשר הצעת חברות ממטופל באופן אוטומאטי.
כמעט כל הנחקרים מאמינים כי אין לאסור על רופאים להירשם לפייסבוק, אבל 82% אמרו כי הם צריכים להגביל את הכניסה לעמוד שלהם לחברים בלבד.
"הצורך לשמור על מרחק מהמטופל ולהגן על המידע האישי והתמונות, גובר על החשש מהבכת המטופל או איבוד האימון שלו ברופא" כתבו החוקרים.
גם בישראל עסקו בסוגיה לאחרונה. לפני כשנה הסדירה לראשונה הועדה האתית של ההסתדרות הרפואית את הנושא באמצעות מאמר שכלל נייר עמדה עם הנחיות לרופאים.
אחת הסוגיות שעלתה במאמר היא האם תישמר סמכותו המקצועית של רופא, לדוגמא, לאחר שהמטופל ראה תמונות שלו רוקד תחת השפעת אלכוהול במסיבה. סוגיות נוספות הן קושי בשמירה על סודיות רפואית ומצבים אפשריים של ניגוד עניינים.
על פי נייר העמדה:
1. הרופא ישקול בזהירות אם ברצונו לשתף ברשת החברתית שלו גם אנשים הנמצאים בטיפולו הרפואי.
2. הרופא יימנע מלדון ברשת החברתית בנושאים רפואיים אישיים של מי שנמצא בטיפולו. בנושאים אלו ניתן לדון, תוך המגבלות שפורסמו, במסגרת הדוא"ל האישי של הרופא.
3. הרופא יימנע ברשת החברתית מעירוב התחומים בין חייו הפרטיים וחייו המקצועיים.
4. הרופא יקפיד במשנה זהירות בדבר התוכן המילולי והחזותי העולה מטעמו לרשת החברתית, על מנת לשמור על מעמדו וכבודו המקצועי, ובהתאם לכללי ההתנהגות הראויה של הרופאים.
5. הרופא לא ינצל את הרשת החברתית לפרסומת עצמית העומדת בניגוד לכללים הקיימים בדבר פרסום ופרסומת במדיה, ולא יעשה פרסומת לכל גורם אחר.
J Med Ethics 2010; DOI: 10.1136/jme.2010.036293
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה