מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
  • תוספת סוכר מבטלת את תרומתו של הקפה נגד סוכרת
    תוספת סוכר מבטלת את תרומתו של הקפה נגד סוכרת
  • מחקר מישראל מוכיח: חגים הם טריגר להתפרצות מגפות
    מחקר מישראל מוכיח: חגים הם טריגר להתפרצות מגפות
  • מה התפקיד של ההורה בתהליך הירידה במשקל של המתבגר?
    מה התפקיד של ההורה בתהליך הירידה במשקל של המתבגר?
  • סרטן השד: השמנה מעלה את הסיכון להישנות המחלה
    סרטן השד: השמנה מעלה את הסיכון להישנות המחלה
  • אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
    אורטיקריה כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים
  • היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
    היריון ולידה עם טרשת נפוצה – כל המידע
  • הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
    הליכה יומית עשויה לסייע במניעת דיכאון
  • מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
    מתי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי נגד השמנה?
  • חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
    חדרי כושר, הרמת משקולות ובריאות – מה שחשוב לדעת
  • תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
    תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
  • מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
    מהם גורמי הסיכון, איך מאבחנים ואילו טיפולים חדשים קיימים?
  • הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
    הבשורה שהסובלים מסרטן שלפוחית השתן מוכרחים להכיר
  •  לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
     לחיות את הרגע, לא את הטיפול - שואריל
  • מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
    מחקר: מוצרי טבק בלעיסה ומציצה מסוכנים לתפקוד הלב
  • השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?
    השמנה: האם טיפול תרופתי הוא הפתרון הכי טוב לטיפול בהשמנה?

פסוריאזיס

מנהלי קהילה

ד
ד"ר זיאד חמאיסי
ד"ר חמאיסי זיאד הינו מומחה לרפואת עור ומין. את לימודי הרפואה סיים באוניברסיטת הטכניון והתמחה במחלקת עור בבית החולים רמב"ם. כיום, ד"ר חמאיסי הינו רופא בכיר ומנהל מרפאת הלייזר במחלקת העור של בית החולים רמב"ם. עוסק במחקר ומרצה בפקולטה לרפואה בטכניון. תחומי עניין: טיפולי לייזר, הידראדיניטיס ספוראטיבא, פטרת העור, טיפולים ביולוגים בפסוריאזיס, ביטויים עוריים במחלות דלקתיים של המעי, מחלות עור ילדים וטיפול בנגעים וסקולרים בילדים חברות בארגונים מקצועיים: איגוד הסתדרות הרופאים האיגוד הישראלי לרפואת עור ומין האיגוד האירופי למחלות עור ומין האקדמיה האמריקאית למחלות עור ומין
פרופ׳ לב פבלובסקי
פרופ׳ לב פבלובסקי
תחום מומחיות: עור ומין תפקידים ומינויים: מנהל מרפאות עור, המחלקה לעור ולמין, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין לימודים: אוניברסיטת בן גוריון בנגב מקום התמחות: המחלקה לעור ולמין, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין השתלמויות: פוטותרפיה ופסוריאזיס בית חולים מאונט סיני ניו יורק חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: האיגוד הישראלי לרפואת עור ומין שטחי התעניינות מיוחדים: פסוריאזיס, פוטותרפיה, טיפולים אימונוביולוגים, סטרס נפשי עיסוק במחקר: פסוריאזיס, טיפולים אימונוביולוגים, פוטותרפיה, מחלות דלקתיות של העור.
יונה מנטקה קציר
יונה מנטקה קציר
יו"ר אגודת הפסוריאזיס הישראלית.

מובילי קהילה

כמוניפסוריאזיסחדשותמה גורם להתפרצות פסוריאזיס בגיל צעיר?

מה גורם להתפרצות פסוריאזיס בגיל צעיר?

חוקרים מדנמרק זיהו כי גורמים גנטיים קשורים לגיל בו מופיעים התסמינים של מחלת העור


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

פסוריאזיס כמחלה כרונית דלקתית של העור מתבטאת בשגשוג תאים קרטינוציטים, הפעלה של תאים דנדריטיים של מערכת החיסון, שחרור של ציטוקינים פרו דלקתיים ועירור של תאי T של מערכת החיסון. 

 

התסמינים הראשונים של פסוריאזיס על העור יכולים להופיע בכל גיל, אולם מחקרים מצביעים על שני שיאים אפשריים של התפרצות המחלה: הראשון בגיל 16 בקרב נשים וגיל 22 בקרב גברים, והשני בגיל 60 בקרב נשים ו-57 בקרב גברים. רוב החולים (75%) מפתחים את תסמיני המחלה לפני גיל ארבעים. אבל מה משפיע על הגיל של התפרצות הפסוריאזיס? מחקר חדש מצא כי התשובה עשויה להימצא בגנים.

 

חוקרים מאוניברסיטת קופנהגן בדנמרק, בשילוב חוקרים נוספים מהמדינה וכן ממכון המחקר הרפואי בקווינסלנד שבאוסטרליה, בחנו את השפעתם של גורמים גנטיים על גיל הופעת הפסוריאזיס, במסגרת מחקר תאומים המבוסס על מאגר נתוני חולים בדנמרק. במחקר נכללו 34,781 זוגות תאומים מתוך מאגר של זוגות תאומים בגילי 20 עד 71 הרשומים במאגר התאומים הדני, מתוכם 21,450 אובחנו עם פסוריאזיס.

 

אצל נשים המחלה מתפרצת מוקדם יותר

 

ככלל, נמצא במחקר כי גיל הופעת הפסוריאזיס צעיר יותר בקרב נשים בהשוואה לגברים. בקרב חולי הפסוריאזיס, הגיל החציוני להופעת תסמיני המחלה עמד על גיל 25 בקרב נשים וגיל 28 בקרב גברים.

 

עקומת הגילאים זיהתה שני שיאים של התפרצות פסוריאזיס: התפרצות מוקדמת בשנות העשרים לחיים והתפרצות מאוחרת בשנות החמישים לחיים. בקרב מרבית הנבדקים במחקר הופיעו התסמינים בצעירותם, לפני גיל ארבעים – כך בקרב 80% מהנשים ו-76% מהגברים. הופעת תסמינים לפני גיל שלושים דווחה בקרב מעל למחצית מהנבדקים – 65% מהנשים ו-58% מהגברים.

 

המחקר זיהה קשר גנטי לפסוריאזיס – הסיכון למחלה גדל פי 2.16 בקרב תאומים זהים מונוזיגוטיים החולקים מטען גנטי זהה (הנוצרים מחלוקה של ביצית מופרית אחת), בהשוואה לתאומים דיזיגוטיים שהמטען הגנטי שלהם שונה (הנוצרים מהפריית שתי ביציות בשני זרעונים שונים).

 

המטען הגנטי משפיע על גיל הופעת התסמינים

 

כמו כן נמצאה התאמה בין גיל הופעת המחלה בקרב תאומים מונוזיגוטיים (זהים) - קורלציה בערך של 0.84 - שהייתה חזקה יותר מזו שאובחנה בקרב תאומים דיזיגוטיים (שאינם זהים) - קורלציה בערך של 0.6. ממצא זה מעיד על קשר בין גנים לבין גיל הופעת התסמינים. יחד עם זאת, לא נמצא במחקר חיזוק לסברה לפיה גיל צעיר של התפרצות המחלה מיוחס יותר לגנטיקה מאשר גיל מבוגר של התפרצות המחלה.

 

הימצאותם של שני שיאים בגיל התפרצות הפסוריאזיס העלתה בעבר הערכה כי קיימים שני סוגים של המחלה: פסוריאזיס בהתחלה מוקדמת (early onset psoriasis) שנמצא קשור יותר לנטייה משפחתית ופסוריאזיס בהתחלה מאוחרת (late onset psoriasis) שנוטה יותר שלא להיות קשור לקרבה משפחתית אלא לגורמים סביבתיים. הערכה זו שהועלתה במחקר אמריקאי עוד בשנת 1981 לא אוששה כאמור במחקר הנוכחי.

 

החוקרים מסכמים בעבודה הנוכחית כי לפי הממצאים, גיל הופעת תסמיני הפסוריאזיס נקבע בחלקו בתורשה בהתאם למטען הגנטי. החוקרים קוראים להוסיף ולחקור את הנושא, בניסיון לזהות מוטציות גנטיות שעשויות להיות קשורות למועד התפרצות התסמינים. הממצאים פורסמו לאחרונה בכתב העת Acta Dermato-Venereologica.

 

מחקרים בודדים בעבר זיהו גורמים גנטיים הקשורים לפסוריאזיס. לשליש מחולי הפסוריאזיס יש לפחות קרוב משפחה אחד מדרגה ראשונה החולה במחלה. בתאומים זהים, כאשר אחד מאובחן עם פסוריאזיס הסבירות שהשני יאובחן עם המחלה עומדת על 70%, וכשמדובר בפסוריאזיס בילדים האלמנט הגנטי חזק במיוחד. מדענים כבר זיהו מספר גנים ספציפיים העשויים להיות קשורים למחלה: חוקרים מאוניברסיטת יוטה זיהו מוטציה בגן IL36RN שנקשרה לפסוריאזיס פוסטולרית המתאפיינת בפוסטולות – פצעים אדומים עם מוגלה בקצותיהם. וכן מחקר אמריקאי אבחן מוטציה בגן CARD14 שמזוהה עם פלאק פסוריאזיס – הסוג הנפוץ של המחלה המתאפיין בעור אדום ודלקתי עם קשקשת.

 

חוקרים מספרד דיווחו במארס 2003 בכתב העת Journal of Rheumatology כי הסמן הגנטי HLA-B27 עשוי להיות קשור לגיל צעיר של הופעת תסמינים בקרב חולי פסוריאזיס וחולי דלקת מפרקים פסוריאטית.

 

 

Acta Dermato-Venereologica, doi: 10.2340/00015555-2171