מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסמדריכיםמה בין תרופות לאוסטאופורוזיס לטיפולי שיניים?

מה בין תרופות לאוסטאופורוזיס לטיפולי שיניים?

תרופות מסוימות לטיפול באוסטאופורוזיס עלולות לגרום לתופעת לוואי נדירה אך קשה – נמק בעצם הלסת


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

עם הצטברות מידע משנים של טיפול בתרופות השונות לאוסטאופורוזיס, התברר שבמקרים מאוד נדירים של טיפול בתרופות ממשפחת הביספוספנאטים (אקטונל, ריבון, פוסלן, מקסיבון, אלנדרונט ואקלסטה) עלול להתפתח סיבוך קשה לטיפול בשם Osteonecrosis of the jaw - או בקיצור ONJ - שפירושו נמק של עצם הלסת. מדובר בבעיה רפואית קשה הדורשת ניתוחים חוזרים וטיפול לא ניתוחי מורכב. כמו כן עלולה להיוותר נכות קבועה.

 

התופעה עלולה להתרחש לאחר טיפול שיניים פולשני, בעיקר עקירות או שתלים, אך לא לאחר טיפול שיניים משמר כמו טיפול אצל שיננית, סתימות וכיוצא בזה.

 

כאשר הדבר נבדק לעומק, התברר שמצב זה, מעבר להיותו נדיר ביותר, קורה בעיקר בחולי סרטן המקבלים את התרופות ממשפחת הביספוספנאטים במינון גבוה ודרך הווריד, והרבה פחות במי שנוטלים את תרופות הללו לטיפול באוסטאופורוזיס - במינון נמוך הרבה יותר ולרוב דרך הפה ולא דרך הווריד.

 

למרות זאת, כן תוארו מקרים של נמק בעצם הלסת במטופלים עם אוסטאופורוזיס, בפרט במי שמטופל בתרופה ממשפחת הביספוספנאטים מעל 3 שנים.

 

בשנים האחרונות נכנסה בארץ לשימוש תרופה נוספת לאוסטאופורוזיס בשם פרוליה (PROLIA) שניתנת בזריקה תת עורית פעמיים בשנה, וגם היא נקשרה לסיבוך נדיר זה של נמק עצם הלסת.

 

שאר התרופות המשמשות היום לטיפול באוסטאופורוזיס (אוויסטה, פורטאו, פרוטלוס) לא נקשרו לסיבוך זה, מעצם מנגנון הפעולה השונה שבאמצעותו הן משפיעות על שחלוף העצם.

 

מה עושים?

 

ההמלצה היום היא להשלים במידת האפשר את כל טיפולי השיניים הפולשניים טרם התחלת הטיפול בתרופה ממשפחת הביספוספנטים או פרוליה. במידה ואדם כבר מטופל, מומלץ להפסיק את התרופה לפחות שלושה חודשים טרם טיפול השיניים.

 

רופאי שיניים מסוימים מבקשים מהמטופל לבצע בדיקת דם לסמני שחלוף עצם לפני ביצוע הפעולה הכירורגית. הדבר יכול לסייע בהחלטה אם לדחות את הטיפול או לא, כיוון שערך הסמן מעיד על מידת דיכוי שחלוף העצם שנגרם על ידי התרופה. האנדוקרינולוגים ברובם מסתייגים מביצוע בדיקה זו (הכרוכה בתשלום) מכיוון שאין מידע לגבי התועלת שלה ולגבי הערך הרצוי שימנע סיבוך זה אם בכלל.

 

חשוב תמיד ליידע את רופא השיניים באם את/ה מטופל/ת בתרופה ממשפחת הביספוספנטים או פרוליה ובכל התלבטות לפנות לרופא המשפחה או לאנדוקרינולוג.

 

 

* ד"ר נירית אבירן ברק היא אנדוקרינולוגית ומנהלת קהילת אוסטיאופורוזיס באתר כמוני

 

יהודיתו
07/10/24 20:49

מה עם תרופות אחרות בהזרקה כמו פורטאו? 

איזה סיבוכים עלולים להקשר לתרופות הללו? 

והאם ניתן להפסיק לקחת אותם,לתקופ. קצובה על מנת לעבור טיפול שינים הכרחי, מבלי שגרם נזק כלשהו

רותי-12
04/08/15 14:30

לקיחת ביפוספנטים עלולה להשפיע גם על שתלים שנעשו. לא נדיר בכלל!!!

IMRM
29/01/15 21:59

קצת דמיוני "להשלים טיפול שיניים" לגבי מי שטופל בשתלים דנטליים, לעולם איננו יודעים מה יילד יום, אם נניח פורצת דלקת או זיהום בשתל אין מצב שניתן להמתין שלשה חודשים, מתפלאה על חוסר הסבירות.

אילני5 שלום

לא כ"כ הבנתי את השאלה. כל התרופות ממשפחת הביספוספנטים עלולות לגרום לאוסטאונקרוזיס של הלסת, והסיבוך הוא נדיר ביותר. מי שיסובל מבעיות במערכת עיכול עליונה, עדיף לקבל את הזריקה ולא טיפול פומי. מקווה שעניתי על השאלה

 

אילני5
21/07/14 16:51

שאלות לד"ר נירית אבירן: על פי הכתבה בנוגע לאוסטאופורוזיס וטיפולי שיניים, ייתכן וכדאי להתחיל לקבל טיפול של ביספוספונאטים דרך הפה ובמינון נמוך בהשוואה להזרקה דרך הוריד שניתנת אמנם אחת לשנה אך באופן מסיבי במינון הגבוה.? ואולי בשל האפשרות, הנדירה  אמנם, לפתח נמק בלסת? בעבר סבלתי מצרבות, לא באופן תדיר והבעיה טופלה.  בתחילה חשבתי שאולי עדיף שאצרוך את התרופה דרך הוריד מחשש לגירוי בושט. עם זאת, ככל שמצטבר בידי מידע נראה שבעבורי יהיה זה עדיף להתנסות בתרופה במינון נמוך, לפחות בפעם הראשונה. האם תיתכן אפשרות לתופעות לוואי מוגברות במינון הגבוה? מצטערת על ריבוי השאלות אך מאחר והאוסטאופורוזיס חדש לי, הייתי רוצה לקבל כמה שיותר מידע לפני תחילת הטיפול. תודה