מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותמהשבוע הבא: האחריות לאספקת מכשירי שיקום וניידות עוברת לקופות החולים

מהשבוע הבא: האחריות לאספקת מכשירי שיקום וניידות עוברת לקופות החולים

מטופלים הזקוקים לכיסאות גלגלים ומכשירי שיקום וניידות נוספים יוכלו לקבלם מתחילת אפריל דרך קופות החולים, במקום דרך לשכות הבריאות המחוזיות של משרד הבריאות. במסגרת המהלך שיבוצע בשתי פעימות תשונה גם עלות ההשתתפות העצמית על המכשירים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בתחילת אפריל נכנס לתוקף מהלך להעברת האחריות על אספקת מכשירי שיקום וניידות ממשרד הבריאות לקופות החולים. אספקת המכשירים במסגרת הרפואה הציבורית, שהתאפשרה עד כה באמצעות פנייה ללשכות הבריאות המחוזיות, לאחר קבלת אישור מהמטפלים בקופה, תתאפשר עתה בפנייה ישירה לקופה.

 

המהלך מיושם עבור בעלי נכות קבועה שנזקקים למכשירי שיקום וניידות ושוהים בקהילה, ואינם מאושפזים בבתי חולים או במוסדות סיעוד. המהלך יבוצע בשתי פעימות – הראשונה בתחילת אפריל 2024 והשנייה באוקטובר 2024.

 

בפעימה הראשונה, שנכנסת לתוקף כאמור ב-1 באפריל, תועבר לקופות החולים האחריות לאספקת המכשירים הבאים:

 

  • אביזרי ניידות: כיסאות גלגלים ידניים; כיסאות גלגלים לשירותים ולרחצה; טיולונים; מזרנים וכריות לכיסאות גלגלים להפחתת הסיכון לפצעי לחץ; הליכונים; קביים קנדיות; מנופים ביתיים; מיטות חשמליות; עמידונים לילדים ונוער עד גיל 21; ומערכות ישיבה.

 

  • מכשירי שיקום:  תותבות שדוחזייה ראשונה לתותבת שד למטופלות שעברו ניתוחי כריתת שד על רקע סרטן השד; תותבות עין; תותבות אף-אוזן; תותבת אורביטלית; תותבת פנים; ותותבות מיוחדות הנדרשות על רקע מומים מולדים בעיניים מסוג מיקרופטלמיה ואנופטלמיה.

 

  • עזרי ראייה לילדים עד גיל 18 עם נכות קבועה: משקפיים ביפוקאליים או מולטיפוקאליים; משקפיים מיוחדים לטיפול במצב של אפקיה – חוסר של העדשה הטבעית בעין; עדשות מגע קשות, רכות והיברידיות; עדשות מגע סקלרליות הנדרשות במצבים של עיוות הקרנית; ומשקפיים טלסקופיים ומיקרוסקופיים.

 

בפעימה השנייה מה-1 אוקטובר 2024 תועבר לקופות החולים האחריות לאספקת המכשירים הבאים:

 

  • אביזרי ניידות: כיסאות גלגלים ממונעים; וזחלילים – מעלה מדרגות ממונעים.

 

  • מכשירי שיקום: מכשירי שמיעה לילדים ונוער; מערכות תקשורת; מכשירי הליכה (אורטזות); נעליים רפואיות; תותבות גפיים; גרבי גדם; וכפפה לכיסוי תותבת יד.

 

מטופלים שקיבלו אישורים דרך משרד הבריאות לאספקת אביזרי שיקום וניידות אינם צריכים לחדש את האישורים בקופות חולים. בהתאם לרפורמה, כלל המכשירים והטיפול בהם עוברת אוטומטית לאחריות הקופות, בהתאם למועד הפעימה של כל מכשיר.

 

במסגרת המהלך שונתה שיטת חישוב ההשתתפות הכספית העצמית עבור קבלת המכשירים. בשיטת החישוב שהייתה קיימת עד כה, הייתה נהוגה השתתפות בסכום של 10% מעלות המכשיר, וילדים היו פטורים מתשלום. עתה תיקבע ההשתתפות כסכום קבוע לפי סוג האביזר. כך, למשל, לפי חוזר פנימי שהופץ לאחרונה באחת מקופות החולים, ההשתתפות העצמית עבור כיסא גלגלים ידני תנוע בין 160 ש"ח לכיסא מ'קבוצה 3' טועד 951 ש"ח לכיסא משוכלל מ'קבוצה 1 פלוס'. עלות של מיטה חשמלית תעמוד על 566 ש"ח למיטה חדשה ו-283 ש"ח למיטה משומשת.

 

איך פונים לקבלת כיסא גלגלים ומכשירי שיקום וניידות?

 

כדי לקבל מכשירי שיקום וניידות באמצעות קופות החולים, ראשית יהיה צורך בקבלת אישור ממטפלי הקופה, בדומה למצב המקובל כיום. לקבלת מכשירי ניידות יש צורך לפנות לרופא משפחה או אחות במרפאה הראשונית, אשר מעבירים את הפנייה ליחידה לטיפולי בית, בצירוף סיכום מידע רפואי הכולל אומדן סיעודי תפקודי. בהמשך יתבצע ביקור בית על ידי מטפל מטעם הקופה – מומחה לפיזיותרפיה או ריפוי העיסוק, שימליצו על מכשירי שיקום וניידות המתאימים לכל מטופל. לאחר אישור הגורמים המוסמכים בכל קופה – במקרים בהם הבקשה תאושר – הלקוחות יופנו לשירות מטעם הקופה לצורך הזמנת המכשירים ואספקתם. כל אישור לרכישת מכשיר דרך הרפואה הציבורית במסלול זה יינתן לתקופה של עד חצי שנה. לילדים הלומדים במסגרות לחינוך מיוחד – הפנייה לקופות החולים לקבלת המכשירים נעשית דרך המוסד החינוכי. מכשירי הניידות מוחזרים לקופת החולים לאחר פטירת המטופלים.

 

לקבלת מכשירי שיקום יש צורך באישור מקדים של הרופא המטפל הרלוונטי של קופת החולים שימליץ על המכשיר הנדרש בהתאם למצב המטופל: רופאים כירורגים, רופאי עיניים, רופאי אא"ג או רופאי משפחה וילדים. בהמשך הרופאים עצמם יפיקו למטופלים הפניה למזכירות המרפאה, וזו תפתח בקשה במערכת הקופה לאישור המכשיר. לאחר אישור הגורמים המוסמכים בקופה – הלקוחות יופנו לשירות מטעם הקופה לצורך הזמנת המכשירים ואספקתם.

 

אספקת מכשירי שיקום וניידות דרך הרפואה הציבורית מיועדת למצבים רפואיים רבים הכרוכים בנכות ובמצב סיעודי מתמשך, בין השאר עבור מטופלים עם פגיעות טראומה מורכבות, בהם נפגעי חוט שדרה, ומטופלים עם שיתוק ופגיעות על רקע מחלה, למשל טרשת נפוצה ושבץ מוחי.

 

הזכאות איננה ניתנת למטופלים שמקבלים מימון מגורמים אחרים, כמו נכי צה"ל ומשרד הביטחון, נפגעי פעולות איבה, נפגעי תאונות עבודה ונפגעי פעולות הנאצים, וכן לנכים המאושפזים בבתי חולים, מוסדות סיעודיים וחלק מהמוסדות שבאחריות משרד הרווחה. הזכאות גם אינה מיועדת לנזקקים למכשירי שיקום וניידות באופן זמני, ולמטרה זו ימשיכו לשמש עמותות שפועלות בתחום בארץ כמו 'יד שרה'' ו'עזר מציון'.

 

בעקבות המהלך הגישו ארגוני מטופלים ונכים עתירה לבג"ץ מחשש שהמעבר לקופות החולים יפגע באיכות הציוד שמסופק, והנושא מצוי בדיונים משפטיים.

 

לדברי יו"ר האגודה לזכויות החולה בישראל, שמוליק בן יעקב, "מצד אחד אני מברך על הרפורמה, כי קופות החולים מסוגלות לתת שירות ברמה גבוהה יותר ממשרד הבריאות, והמהלך אמור לקצר את תהליך אספקת המכשירים למטופלים. מצד שני, יהיה חשוב לוודא שהמהלך אינו מלווה בפגיעה באיכות הציוד שמסופק, ואנו עוקבים אחר היישום. חשוב שהמטופלים יהיו ערים למהלך ויוודאו שאין פגיעה באיכות המוצרים, ובכל מקרה של חשש לפגיעה מסוג זה –  אנו קוראים למטופלים לפנות לאגודה לזכויות החולה".

 

קישור לאתר האגודה לזכויות החולה