מספר מחקרים הראו עלייה של עד פי 5 בסיכון לפתח סרטן המעי בחולי מחלת מעי דלקתית ביחס לשאר
האוכלוסייה.
יותר מ 90%- מחולי מחלות המעי הדלקתיות אינם חולים בסרטן. עד לא מזמן, הייתה תחושה שהסיכון הינו בעיקר של חולי קוליטיס כיבית. אולם מחקרים חדשים יותר הראו כי קיים סיכון מוגבר גם במחלת קרוהן של המעי הגס. כמו כן, אם קיים רקע של סרטן מעי גס אצל אחד מבני משפחתך, הסיכון עבורך גבוה יותר.
למרות שקיימות תשובות שונות, הרושם הכללי הוא שהסיכון לפתח סרטן מעי גס בקרב חולי קוליטיס כיבית מזה 10 שנים, עולה בקצב של 0.5% בשנה. הסטטיסטיקה עבור מחלת קרוהן של המעי הגס נראית דומה. נראה כי הסיכון לסרטן זהה בין אנשים עם מחלה פעילה ובין אלו שמחלתם אינה פעילה.
מידת מעורבות המעי הגס ומשך הזמן מאז הופיעה המחלה הם כל הנראה הגורמים החשובים, ולא עוצמת הדלקת. לאחרונה חוקרים את האפשרות שדלקת פעילה ממושכת עשויה לתרום להגברת הסיכון.
רצוי להיבדק על ידי הגסטרואנטרולוג פעם בשנה, אפילו אם אתה חש בטוב. כמובן שבמידה וחל שינוי בהרגשתך עליך לפחות ליצור קשר טלפוני עם הרופא שלך. קשה להעריך בחולי מחלות מעי דלקתיות תסמינים כמו שלשול ודמם רקטלי, אשר מהווים סימנים מוקדמים לסרטן מעי גס באוכלוסייה הכללית, כיוון שתסמינים אלו מופיעים גם בהתלקחות של מחלת המעי הדלקתית. כאשר אתה מגיע לבדיקה השנתית שלך, הגסטרואנטרולוג ישאל אותך לגבי מצב בריאותך מאז הבדיקה האחרונה, יבצע בדיקה גופנית, וייתכן שגם מספר בדיקות דם. אם אתה סובל מקוליטיס מזה יותר מ 8-10- שנים, הגסטרואנטרולוג יציע לעבור קולונוסקופיה, הכוללת נטילת דגימות
רקמה (ביופסיה) מידי שנה או שנתיים.