מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותמדוע קרוהן מתפרץ רק אצל אנשים מסוימים?

מדוע קרוהן מתפרץ רק אצל אנשים מסוימים?

חוקרים יעקבו אחר בני משפחה של חולי קרוהן כדי לגלות מהם הגורמים למחלה וכיצד ניתן למנוע אותה


לקרובי משפחה של חולה קרוהן סיכון מוגבר לחלות במחלה (צילום: Shutterstock)
לקרובי משפחה של חולה קרוהן סיכון מוגבר לחלות במחלה (צילום: Shutterstock)

 

מחלת קרוהן נוטה לעבור במשפחות. אבל, לא רק הגנטיקה משפיעה על הסיכון לחלות. כיום ברור כי בהתפרצות המחלה מעורבים גם גורמים סביבתיים, אך אלה אינם ידועים. בימים אלה חוקרים ישראלים מגייסים קרובי משפחה בריאים של חולי קרוהן למחקר בינלאומי, שמטרתו לבדוק מדוע המחלה מתפרצת רק אצל אנשים מסוימים ואיך ניתן להקטין את הסיכון לחלות בה.

 

קרוהן היא מחלת מעי כרונית הגורמות לדלקת של המעי הדק ו/או הגס. מערכת החיסון האנושית מגינה על הגוף מפני זיהומים ונראה כי בחולי קרוהן מערכת החיסון עובדת ביתר שאת כנגד חיידקים ומזהמים שלא אמורים בדרך כלל לגרום לפעילות דלקתית. מנגד, מערכת החיסון גם לא מצליחה לסלק את המזהמים, ולכן יש התקפה תמידית במעי הגוררת את הדלקת הכרונית. המחלה מתבטאת בתקופות של דלקת פעילה ותקופות רגיעה.

 

ברוב המקרים מחלת קרוהן מאובחנת בגילאים מוקדמים, בעיקר 15-25. המחלה קיימת בכל רחבי העולם אך נראה כי היא נפוצה יותר בארצות המפותחות.

 

קרוהן נוטה לעבור במשפחות, כך שברור שלגנים יש תפקיד חשוב. קרובי משפחה של חולה קרוהן הם בעלי סיכון הגבוה פי 10 עד 30 משאר האוכלוסייה לחלות במחלה. עד כה נמצאו למעלה ממאה גנים המעורבים בהתהוות המחלה. עם זאת, מחלות מעי דלקתיות הופיעו רק במאה השנים האחרונות ולכן ברור שלסביבה תפקיד מכריע.

 

הבעיה היא שרוב הגורמים הסביבתיים עדיין לא ידועים, ולכן הרופאים לא יכולים לייעץ לקרובי משפחה של חולים איך לנהל את שגרת חייהם כך שהסיכון שילקו בקרוהן יקטן.

 

כעת, מחקר בינלאומי ענק מבקש לבדוק מדוע מחלת קרוהן מתפרצת רק אצל אנשים מסוימים ואיך ניתן להקטין את הסיכון לתחלואה. לשם כך, פרויקט ה- (GEM (Genetic Environmental Microbial יעקוב במשך מספר שנים אחר אחים או ילדים בריאים של חולי קרוהן.

 

מחפשים מתנדבים 

 

המחקר נערך גם בישראל, במרכז הרפואי שערי צדק וכעת, החוקרים הישראלים, בהם ד"ר דן טרנר, מנהל תחום קרוהן וקוליטיס בכמוני, מבקשים מחולי קרוהן שיש להם ילדים או אחים מקרבה ראשונה, שהינם בריאים ובגילאי 6-35, לעניין אותם באפשרות להיות שותפים למציאת הגורמים למחלה וכפועל יוצא – ללמוד איך להימנע ממנה.

 

ההשתתפות במחקר כרוכה בביקור אחד שיימשך כשעתיים וביקור נוסף - רק לשם מסירת דגימת שתן וצואה. המשתתפים יתבקשו למלא שאלונים בהם ישאלו בין היתר על הגורמים הסביבתיים להם הם נחשפים ועל התזונה שלהם. בנוסף, הם יתבקשו לתת דגימות דם, שתן, צואה ולאסוף שתן במהלך לילה אחד שלפניו ישתו משקה ממותק.

 

החוקרים ייצרו קשר טלפוני עם המתנדבים פעם בחצי שנה במשך כשש שנים, ובמידה והתפרצה מחלת מעי דלקתית הם יבקשו מהמתנדב לחזור לביקור. גם 10% מהנחקרים שנותרו בריאים – שיהוו קבוצת ביקורת – יתבקשו להגיע לביקור נוסף.

 

כדי להצטרף למחקר יש ליצור קשר עם אחות המחקר הארצית, גב' אבי שחמון בטלפונים 02-6666917 או 052-4749263,   או בדואר אלקטרוני [email protected].

 

אודי-דנקר
24/10/11 13:34

 מחקר זה פורץ דרך בכך שהוא שואף לגלות מהם הגורמים המקדמים בריאות ולא רק מהם גורמי הסיכון למחלת קרוהן. ערך נוסף ומשמעותי בעיני הוא תשומת הלב וההתייחסות לקרובים הבריאים. אורח החיים שלהם תורם לדרכי ההתמודדות של המשפחה.