טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מדבקות לטיפול בטרשת
מחקר קטן וראשוני בחן את היכולת של מדבקה הנצמדת לעור להשפיע על תאי מערכת החיסון הפוגעים במעטפת המיאלין בטרשת נפוצה.
מחקר קטן שנערך בקרב אנשים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי הראה ששימוש במדבקה על העור המכילה מרכיבי מיאלין, החומר המגן על תאי העצב והוא המטרה לתקיפת המערכת החיסונית בטרשת נפוצה, הצליח לדכא את הפעילות החיסונית. קבוצת חוקרים מפולין הציגו את ממצאיהם בעיתון המדעי Annals of Neurology.
רקע: טרשת נפוצה כוללת תקיפה של מערכת החיסון המכוונת כלפי המוח ועמוד השדרה. המטרה העיקרית לתקיפות אלו הוא המיאלין, החומר שמבודד ומגן על תאי העצב ומאפשר העברת מסרים חשמליים בתוך תאי העצב. חוקרים בעבר כבר בחנו האם אפשר לאמן את המערכת החיסונית להתעלם מן המיאלין ע"י פיתוח "סבילות". גישה אחת לעידוד הסבילות הייתה להזריק לאנשים עם טרשת נפוצה פפטידים של מיאלין, כלומר מרכיבי חלבונים הנמצאים במיאלין.
תוצאותיהם של מחקרים מסוג אלו אינם חד משמעיים ועדיין לא הצליחו להוכיח שטיפול מסוג זה בטוח ויעיל לטיפול בטרשת נפוצה, למרות שעבודה בכיוונים אלו עדיין נמשכת. לדוגמא, מחקר קליני גדול שנערך בחן נטילה אוראלית של חלבוני מיאלין אשר אמנם שינתה מרכיבים בפעילות המערכת החיסונית, אך לא נמצאה אפקטיבית מבחינה קלינית, כך גם מחקרים אחרונים שנערכו ובדקו הזרקת פפטידים של מיאלין לאנשים עם טרשת נפוצה עם מהלך פרוגרסיבי-משני.
המחקר הנוכחי בחן 30 אנשים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי אשר חולקו באופן רנדומאלי ל-2 קבוצות הניסוי או לקבוצת הביקורת שקיבלה פלצבו. הטיפול נלקח באמצעות מדבקה נצמדת שמוקמה בחלקה העליון של היד הימנית. האנשים מקבוצת הביקורת (קבוצת הפלצבו) קיבלו מדבקה ללא החומר הפעיל, קבוצות הניסוי קיבלו מדבקה שהכילה "מיקס" של החומרים הבאים: proteolipid protein (PLP), myelin oligodendrocyte protein (MOG), and myelin basic protein (MBP) peptides. קבוצה אחת קיבלה 1 מ"ג מכל מרכיב ואילו הקבוצה השנייה קיבלה מינון של 10 מ"ג מכל מרכיב שצוין. המדבקות הוחלפו פעם בשבוע למשך 4 שבועות, ואח"כ פעם בחודש למשך 11 חודשים. תגובת המערכת החיסונית נקבעה באמצעות ביופסיה של העור ודגימות הדם. המחקר לא תוכנן בכדי לזהות השפעה קלינית של הטיפול, אלא לזהות סימנים שיצביעו על שינוי בתגובה החיסונית.
התוצאות הראו כי הטיפול מפעיל תאים דנדריטים בעור ובבלוטות הלימפה. התאים הדנדריטים הם בעלי השפעה חזקה על תאי ה- T, השחקנים המרכזיים במתקפת המערכת החיסונית בטרשת נפוצה. התאים הדנדריטים יכולים לקבוע האם תאי ה-T יופעלו לתקוף, או שידכאו. במחקר הנוכחי, נצפתה הפחתה בכמות תאי ה- T המגיבים למיאלין, ותאי ה- T שתפקידם לעזור ולווסת את המערכת החיסונית עלה מספרם, בקרב אלו שטופלו עם הפפטידים של המיאלין.
מומחים לטרשת נפוצה, ד"ר לורנס סטינמן וד"ר סקוט זמביל הגיבו למחקר והעירו כי כנראה והצלחת המחקר נובעת מהשימוש המשולב במספר פפטידים של מיאלין, במקום ברק אחד. המומחים כתבו: "הצלחה של גישה זו, יכולה לספק לנו נשק חכם – נשק שיכול לווסת את המערכת החיסונית הפתלוגית, ולהשאיר את שאר הפעילות של המערכת החיסונית ללא פגיעה". מחקרי המשך יהיו חייבים להיערך בכדי לקבוע האם גישה זו בטוחה ויעילה לטיפול בטרשת נפוצה.
מתוך ה- National Multiple Sclerosis Society
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.