מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מבנה גוף אגס ומבנה גוף תפוח: לא מה שחשבנו
מחקר מצא כי השמנה באזור הירכיים לא שונה מהשמנה באזור הבטן מבחינת הסיכון למחלות לב וכלי דם
במשך שנים מומחים האמינו שלאנשים שמנים עם מבנה גוף של תפוח (המאופיין בהשמנה בעיקר באזור הבטן), סיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם מאשר אנשים שמנים עם מבנה גוף אחר. אבל מחקר ענק חדש מצא כי אנשים שמנים, בעלי מבנה גוף של אגס- המאופיין במותניים צרים יותר וריכוזי שומן עודפים בעיקר בירכיים ובישבן, לא יכולים להתנחם בכך שהסיכון שלהם להתקף לב ושבץ נמוך מזה של בעלי מבנה תפוח.
ידוע שהשמנה מעלה סיכון למחלות לב וכלי דם. מחקרים קודמים מצאו שהשמנה בטנית היא גרועה במיוחד. אבל, המחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי The Lancet עקב אחר למעלה מ- 220,000 אנשים ב- 17 מדינות שונות בעולם ומצא כי שני סוגי ההשמנה מסוכנים ללב באותה מידה.
בתחילת המחקר הנחקרים שהיו בגיל הממוצע של 58 היו ללא בעיות הקשורות ללב וכלי הדם. במשך תקופת מעקב של כמעט עשור אירעו 14,297 אירועים קרדיו-וסקולאריים כמו התקפי לב ושבץ.
הממצאים שעלו מניתוח הנתונים סותרים את הרעיון שאנשים עם מבנה גוף בצורת תפוח נמצאים בסיכון גבוה יותר מאנשים אחרים להתקפי לב ושבץ. החוקרים מצאו כי היקף המותניים ויחס מותניים- ירכיים (שמשקף השמנה בטנית) המשמשים להערכת השמנה, אינם מדדים טובים יותר להערכת הסיכון למחלות לב וכלי דם מאשר ה- BMI, מדד מסת הגוף המסתמך על המשקל והגובה ומודד השמנה כללית- בלי קשר למבנה הגוף.
עוד מצאו החוקרים כי כאשר קיים מידע על לחץ הדם והכולסטרול, יחד עם מידע על גורמי סיכון כמו סוכרת, המידע מספיק כדי להעריך את הסיכון למחלות לב וכלי דם ואין צורך למדוד השמנה.
יחד עם זאת חשוב לציין כי מחקרים רבים מצאו סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בקרב בעלי מבנה גוף תפוח וקשה להתעלם מהם. בנוסף, גם אם ממצאי המחקר הנוכחי נכונים, אין משמעות הדבר ששמנים בעלי כרס גדולה לא נמצאים בסיכון להתקף לב ושבץ, אלא שההשמנה רעה ללב- ולא משנה היכן בגוף היא מרוכזת.
doi:10.1016/S0140-6736(11)60105-0
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה