כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מאובחנים עם תסמונת המעי הרגיז? מומלץ להפחית סוכר ועמילן
חוקרים משבדיה מצאו כי צמצום צריכה של סוכר ועמילן מלווה בירידה בתסמינים של מעי רגיז וירידה במשקל. מה ההסבר?
תסמונת המעי הרגיז היא מחלה כרונית תפקודית של מערכת העיכול שמלווה בתסמינים אופייניים, לרבות כאבי בטן והתכווצויות, נפיחות בבטן, גזים ושלשולים ו/או עצירות. המחלה נגרמת על רקע פגיעה בתפקוד המעי, ומופיעה בדפוס של התלקחויות שאופייניות בעיקר בתקופות של לחץ ומתח נפשי וגופני. בהבדל ממחלות דלקתיות של מערכת העיכול כמו קרוהן וקוליטיס כיבית, מעי רגיז אינו מלווה בשינויים מבניים במערכת העיכול.
תסמונת המעי הרגיז עשויה לפגוע משמעותית באיכות חיי המאובחנים, ורבים מבקשים לבחון שינויים תזונתיים לצורך הקלה בתסמינים. למתמודדים עם התסמונת מומלץ במקרים רבים לבצע התאמות תזונתיות, בתיאום עם הרופאים המטפלים ודיאטנים/ תזונאים, ולהימנע ממזונות שעלולים להוביל להתלקחויות, בהתאם לתסמינים האינדיבידואלים של כל מטופל, כגון קפאין, משקאות מוגזים, פירות טריים וירקות מסוימים. ברבות השנים פותחו דיאטות שונות שמקלות על תסמיני מעי רגיז, ובמרכזם דיאטת FODMAPs האוסטרלית שכוללת הפחתה עד הימנעות ממזונות שאינם מפורקים ונספגים ביעילות במעי הדק והגבלה בסיבים תזונתיים; תזונה ים תיכונית מותאמת אישית להפחתת תסמינים; והימנעות ממזונות מעובדים ואולטרה מעובדים. יש ראיות כי גם הפחתת גלוטן, מזונות חריפים ואלכוהול עשויה להקל בתסמינים.
עתה מצאו חוקרים משבדיה כי מזונות עשירים בסוכר ועמילן מובילים אף הם לעלייה בתסמיני של מעי רגיז, והפחתה בצריכתם בחיי היומיום תורמת להקלה משמעותית בהתמודדות עם התסמונת.
ירידה במשקל ובמדד ההשמנה
החוקרים בראשות פרופ' בודיל אוהלסון מאוניברסיטת לונד בשבדיה ביקשו לבחון את השפעתם של סוכרים ועמילנים בתזונתם על אנשים עם תסמונת המעי הרגיז, וזאת על רקע ממצאי עבודות שהדגימו כי מאובחנים רבים בתסמונת הם נשאים של וריאנט גנטי שגורם להאטה של פירוק סוכר ועמילן במעי. במחקר קודם שכלל 105 אנשים עם תסמונת מעי רגיז ופורסם באוקטובר 2018 בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology גילו החוקרים כי במשך ארבעה שבועות לאחר שהמשתתפים הפחיתו בצריכת סוכר ועמילן, חלה ירידה משמעותית בתסמיני המעי הרגיז אצל הנבדקים.
בעבודה הנוכחית ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות של תזונה מופחתת בסוכרים ועמילן על תסמיני מעי רגיז אצל המאובחנים, בהשוואה לתזונה המבוססת על דיאטת FODMAPs המותאמת כיום לתסמונת וכוללת הפחתה של גלוטן וסוכר חלב - לקטוז. במחקר השתתפו 144 מאובחנים עם מעי רגיז שסווגו אקראית לשתי קבוצות, אשר בראשונה הותאמה ל-72 נבדקים דיאטת FODMAPs ובשנייה הונחו 72 נבדקים נוספים לבצע הפחתה בצריכת מזונות עם עמילן וסוכר – ללא שינוי בצריכת גלוטן והלקטוז. דיאטה מופחתת בסוכר ועמילן כללה צמצום בצריכת סוכרוז וכן בצריכה של לחם, תפוח אדמה, אורז ופסטה.
בחלוף ארבעה שבועות נמצא כי תסמיני המעי הרגיז השתפרו בשתי הקבוצות אצל כ-75% עד 80%, מה שמצביע גם יעילותה של דיאטה מופחתת בסוכר ועמילן למחלה, ומעבר לכך – ההשפעות על ירידה במשקל עודף היו משמעותיות יותר בקבוצה זו בהשוואה לאלו שהקפידו על דיאטת FODMAPs. במסגרת מעקב בחלוף חצי שנה לאחר המחקר, בקבוצה שהפחיתה צריכת סוכר ועמילן תועדה ירידה ממוצעת של 0.7 ק"ג במשקל, בהשוואה לירידה של 0.2 ק"ג במשקל בקבוצה שהתמידה בדיאטת FODMAPs. גם מדד ההשמנה BMI בקבוצה שהפחיתה סוכר ועמילן ירד ב-0.25 יחידות, יותר מפי 3 בהשוואה לירידה במדד ההשמנה בקבוצה שהפחיתה גלוטן ולקטוז בדיאטת FODMAPs. לחץ הדם והיקף המותניים ירד באופן שווה בשתי הקבוצות.
המחקר נתמך על ידי קרנות אקדמיות שונות ומענק מטעם ממשלת ספרד, וממצאיו מדווחים בגיליון של כתב העת Nutrients.
פתרונות תזונתיים
החוקרים מבהירים כי לתזונה דלת סוכר ועמילן יש יתרונות גם לאנשים שאינם מאובחנים עם תסמונת המעי הרגיז בהורדת השומן העודף. בהודעה לעיתונות שהופצה עם פרסום הממצאים הדגישו החוקרים כי דיאטה מופחתת בסוכר ועמילן "פשוטה וקל להתמיד בה", והדגישו כי הם מקווים כי "יישומה יוכל לסייע הן לחולים והן לאוכלוסייה הכללית".
החוקרים מציינים כי ממצאי המחקר מחדדים ראיות מעבודות קודמות לפיהן תסמינים של מעי רגיז אינם קשורים לחוסר סבילות למזונות ולאלרגיות, אלא קשורים להרגלי תזונה בעייתיים, וייתכן כי גם התזונה המערבית המאופיינת בריבוי סוכרים ועמילן עשויה להשפיע על תסמינים אלה. סוכר ועמילן כבר הדגימו במחקרים שונים השפעה על תסמינים חריגים במערכת העיכול כמו נפיחות בטנית וגזים, והם קשורים גם בהשמנה.
ממצאי המחקר מעלים למודעות את הניסיונות בשנים האחרונות לפתח תוכניות תזונתיות להתמודדות מועילה עם תסמיני מעי רגיז. לאחרונה מתברר כי התאמות תזונתיות למתמודדים עם התסמונת תלויות בביטויים גנטיים שונים. כך, מחקר מגרמניה שפורסם לאחרונה באוקטובר 2024 בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology, מצא כי שינוי גנטי מסוים שמבטא את היכולת לפרק פחמימות במערכת העיכול תורם ליעילותן של דיאטות שמותאמות לאנשים עם התסמונת.
תסמונת המעי הרגיז אינה חריגה באוכלוסייה. לפי הערכות, בין 5% ל־25% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם סובלים מתסמיני מעי רגיז, נשים יותר מגברים, אולם רק מעטים פונים לרופאים כדי לקדם את אבחון התסמונת וטיפול בבעיה. ישראל, במחקר שנערך במרכז הרפואי סורוקה וממצאיו פורסמו באפריל 2005 בכתב העת Neurogastroenterology and Motility בחן 981 נבדקים בוגרים יהודים בסקר טלפוני, וכרבע (26%) דיווחו על תסמינים במערכת העיכול שמאפיינים מעי רגיז, 32.1% מהנשים ו-17.7% מהגברים, אך שיעור המאובחנים בתסמונת היה נמוך משמעותית – 2.9% בלבד מהנבדקים אובחנו בה, 3.7% מהנשים ו-1.8% מהגברים.