מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
לשתייני קפה עורקים נקיים יותר
מחקר: לאנשים ששותים 3-5 כוסות קפה ביום סבירות גבוהה יותר לעורקים פתוחים וסיכון מופחת להתקף לב
האם קפה עשוי להגן על הלב? מחקר חדש שפורסם בכתב העת Heart מצא קשר בין צריכת קפה לבין סיכון מופחת לסימנים לטרשת עורקים שמעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
צוות חוקרים בינלאומי, בראשם חוקרים מבית החולים קנגבוק סמסונג בדרום קוריאה, ביקש לבחון אם יש קשר בין צריכת קפה לבין נוכחות של סידן בעורקים הכליליים.
סידן בעורקים הכליליים מהווה אינדיקטור מוקדם לטרשת עורקים – מצב בו נערם על דפנות כלי הדם רובד טרשתי המכיל כולסטרול וחומרים נוספים הגורם לעורקים להתקשות ולהיות צרים יותר, מה שעלול להוביל להיווצרות קרישי דם העלולים לחסום כלי דם ולגרום להתקף לב או שבץ.
המחקר כלל 25,138 נבדקים בגיל 41 בממוצע ללא סימנים למחלת לב, שהגיעו לבצע בדיקות סקר. בדיקות הסקר כללו שאלון תזונה מפורט בו הנבדקים דיווחו על התזונה שלהם בשנה הקודמת ובדיקת CT – בדיקת הדמיה שמטרתה לקבוע את הרמות של סידן בעורקים הכליליים.
החוקרים בחנו את הקשר בין רמות הסידן בעורקים הכליליים לבין כמות הקפה שהנבדקים צרכו. בניתוח הנתונים הם לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות בהם רמות השכלה, רמות פעילות גופנית, עישון, מידת ההשמנה (לפי מדד ה-BMI), צריכת אלכוהול, היסטוריה משפחתית של מחלות לב וצריכה של פירות, ירקות, בשר אדום ובשר מעובד.
הכמות האופטימלית: 3 עד 5 כוסות קפה
החוקרים מצאו כי בקרב 13.4% מהנבדקים היו רמות ברות אבחנה של סידן בעורקים הכליליים. הקשר בין צריכת קפה לבין הסיכון לנוכחות של סידן בעורקים היה קשר בצורת U – כאשר השכיחות הנמוכה ביותר של נוכחות סידן בעורקים נצפתה בקרב אנשים ששותים 3 עד 5 כוסות קפה ביום.
בהשוואה לאנשים שלא צורכים קפה, הסיכון לנוכחות סידן בעורקים היה נמוך ב-23% באלה ששותים פחות מכוס ביום, ב-34% באלה ששותים 1 עד פחות מ-3 כוסות קפה ביום, ב-41% באלה ששותים 3 עד פחות מ-5 כוסות קפה ביום וב-19% באלה ששותים לפחות 5 כוסות קפה ביום. הקשר בין צריכת קפה לבין הפחתת הסיכון לסידן בעורקים היה משמעותי מבחינה סטטיסטית רק בקרב אלה ששתו 3-5 כוסות קפה ביום.
יש לציין כי מדובר במחקר תצפיתי ומחקר מסוג זה לא יכול להוכיח קשר של סיבה ותוצאה, משמע שלא ניתן להוכיח כי שתיית הקפה בפני עצמה הובילה לכך שלא יצטבר סידן בעורקים. עם זאת הוא מצטרף למחקרים רבים שפורסמו לאחרונה שהראו כי אפשר לשתות קפה בלי ייסורי מצפון.
בחודש שעבר פורסם דו"ח שערך פאנל של 14 מומחים לאחר שסקר את כל העדויות המדעיות הקיימות בתחום, ועל פיו אמורות להיכתב ההנחיות הממשלתיות הרשמיות בארה"ב בנושא תזונה. לפי הדו"ח ניתן לצרוך 3 עד 5 כוסות קפה או עד 400 מיליגרם קפאין ביום, ללא חשש מהשפעות מזיקות. המומחים ציינו כי שתיית קפה מתונה לא נקשרה לסיכונים בריאותיים בהם מחלות לב וכלי דם וסרטן. למעשה, קיימות עדויות לכך שלקפה יש יתרונות בריאותיים רבים, בהם הפחתת הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2, מחלות לב וכלי דם וסוגים מסוימים של סרטן.
נדרשים מחקרים נוספים לפני שניתן יהיה לקבוע כי קפה מגן מפני התקפי לב. בינתיים, כדי להפחית את הסיכון להתקף לב יש לשמור על תזונה בריאה, לשמור על משקל תקין, לבצע פעילות גופנית ולהימנע מעישון.
Heart, doi:10.1136/heartjnl-2014-306663
מינרבה1
כל יום מחקר חדש
פעם אמרו שאסור להרבות בשתיית קפה.
הפסקתי להתיחס, עושה מה שנותן לי הרגשה טובה, מה שהגוף ממליץ לי.
יעקב8
בס"ד
שלום לך!
מנסיוני ונסיון האנשים הסובבים אותי כל המחקרים נראים די מגמתיים. אי אפשר לקבוע אמת מידה לכולם בשווה כל גוף מגיב אחרת לכל מאכל כל גוף סופג אחרת את האוכל ואי ואפשר להחיל כללים. פגשתי אנשים בלי כולסטרול כלל עם ארוע לב וארוע מוחי. ביתי לא אוכלת בשר ויש כולסטרול 230. לכן לדעתי כל אחד צריך להתמקד בעצמו ולראות מה מזיק מה מה טוב. יש אנשים שקפה מעלה להם לחץ דם. יש אנשים שקפה גורם להם חולשה ולכן כל אחד יבדוק אשית ולא ייתעצל מה טוב לו.
בברכה
מוצרפי