מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותלשתייני קפה עורקים נקיים יותר

לשתייני קפה עורקים נקיים יותר

מחקר: לאנשים ששותים 3-5 כוסות קפה ביום סבירות גבוהה יותר לעורקים פתוחים וסיכון מופחת להתקף לב


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

האם קפה עשוי להגן על הלב? מחקר חדש שפורסם בכתב העת Heart מצא קשר בין צריכת קפה לבין סיכון מופחת לסימנים לטרשת עורקים שמעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

 

צוות חוקרים בינלאומי, בראשם חוקרים מבית החולים קנגבוק סמסונג בדרום קוריאה, ביקש לבחון אם יש קשר בין צריכת קפה לבין נוכחות של סידן בעורקים הכליליים.

 

סידן בעורקים הכליליים מהווה אינדיקטור מוקדם לטרשת עורקים – מצב בו נערם על דפנות כלי הדם רובד טרשתי המכיל כולסטרול וחומרים נוספים הגורם לעורקים להתקשות ולהיות צרים יותר, מה שעלול להוביל להיווצרות קרישי דם העלולים לחסום כלי דם ולגרום להתקף לב או שבץ.

 

המחקר כלל 25,138 נבדקים בגיל 41 בממוצע ללא סימנים למחלת לב, שהגיעו לבצע בדיקות סקר. בדיקות הסקר כללו שאלון תזונה מפורט בו הנבדקים דיווחו על התזונה שלהם בשנה הקודמת ובדיקת CT – בדיקת הדמיה שמטרתה לקבוע את הרמות של סידן בעורקים הכליליים.

 

החוקרים בחנו את הקשר בין רמות הסידן בעורקים הכליליים לבין כמות הקפה שהנבדקים צרכו. בניתוח הנתונים הם לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות בהם רמות השכלה, רמות פעילות גופנית, עישון, מידת ההשמנה (לפי מדד ה-BMI), צריכת אלכוהול, היסטוריה משפחתית של מחלות לב וצריכה של פירות, ירקות, בשר אדום ובשר מעובד.

 

הכמות האופטימלית: 3 עד 5 כוסות קפה

 

החוקרים מצאו כי בקרב 13.4% מהנבדקים היו רמות ברות אבחנה של סידן בעורקים הכליליים. הקשר בין צריכת קפה לבין הסיכון לנוכחות של סידן בעורקים היה קשר בצורת U – כאשר השכיחות הנמוכה ביותר של נוכחות סידן בעורקים נצפתה בקרב אנשים ששותים 3 עד 5 כוסות קפה ביום. 

 

בהשוואה לאנשים שלא צורכים קפה, הסיכון לנוכחות סידן בעורקים היה נמוך ב-23% באלה ששותים פחות מכוס ביום, ב-34% באלה ששותים 1 עד פחות מ-3 כוסות קפה ביום, ב-41% באלה ששותים 3 עד פחות מ-5 כוסות קפה ביום וב-19% באלה ששותים לפחות 5 כוסות קפה ביום. הקשר בין צריכת קפה לבין הפחתת הסיכון לסידן בעורקים היה משמעותי מבחינה סטטיסטית רק בקרב אלה ששתו 3-5 כוסות קפה ביום.

 

יש לציין כי מדובר במחקר תצפיתי ומחקר מסוג זה לא יכול להוכיח קשר של סיבה ותוצאה, משמע שלא ניתן להוכיח כי שתיית הקפה בפני עצמה הובילה לכך שלא יצטבר סידן בעורקים. עם זאת הוא מצטרף למחקרים רבים שפורסמו לאחרונה שהראו כי אפשר לשתות קפה בלי ייסורי מצפון.

 

בחודש שעבר פורסם דו"ח שערך פאנל של 14 מומחים לאחר שסקר את כל העדויות המדעיות הקיימות בתחום, ועל פיו אמורות להיכתב ההנחיות הממשלתיות הרשמיות בארה"ב בנושא תזונה. לפי הדו"ח ניתן לצרוך 3 עד 5 כוסות קפה או עד 400 מיליגרם קפאין ביום, ללא חשש מהשפעות מזיקות. המומחים ציינו כי שתיית קפה מתונה לא נקשרה לסיכונים בריאותיים בהם מחלות לב וכלי דם וסרטן. למעשה, קיימות עדויות לכך שלקפה יש יתרונות בריאותיים רבים, בהם הפחתת הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2, מחלות לב וכלי דם וסוגים מסוימים של סרטן.

 

נדרשים מחקרים נוספים לפני שניתן יהיה לקבוע כי קפה מגן מפני התקפי לב. בינתיים, כדי להפחית את הסיכון להתקף לב יש לשמור על תזונה בריאה, לשמור על משקל תקין, לבצע פעילות גופנית ולהימנע מעישון.

 

 

Heart, doi:10.1136/heartjnl-2014-306663

 

מינרבה1
05/03/15 7:56

כל יום מחקר חדש

פעם אמרו שאסור להרבות בשתיית קפה.

הפסקתי להתיחס, עושה מה שנותן לי הרגשה טובה, מה שהגוף ממליץ לי.

יעקב8
04/03/15 13:15

בס"ד

שלום לך!

מנסיוני ונסיון האנשים הסובבים אותי כל המחקרים נראים די מגמתיים. אי אפשר לקבוע אמת מידה לכולם בשווה כל גוף מגיב אחרת לכל מאכל כל גוף סופג אחרת את האוכל ואי ואפשר להחיל כללים. פגשתי אנשים בלי כולסטרול כלל עם ארוע לב וארוע מוחי. ביתי לא אוכלת בשר ויש כולסטרול 230. לכן לדעתי כל אחד צריך להתמקד בעצמו ולראות מה מזיק מה מה טוב. יש אנשים שקפה מעלה להם לחץ דם. יש אנשים שקפה גורם להם חולשה ולכן כל אחד יבדוק אשית ולא ייתעצל מה טוב לו.

בברכה

מוצרפי