מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן שלפוחית השתן

מנהלי קהילה

דר-דניאל-קייזמן
דר-דניאל-קייזמן
ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן במערך האונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב). מומחה ברפואה פנימית, אונקולוגיה רפואית, ובאונקולוגיה של הערמונית, שלפוחית השתן, כליות ואשכים. בוגר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, התמחה ברפואה פנימית ובאונקולוגיה רפואית במרכז הרפואי תל אביב. התמחה בגידולי דרכי השתן במרכז הסרטן המוביל ג'ונס הופקינס בארצות הברית. חבר באיגודים אונקולוגיים בארץ ובעולם, הינו חוקר ראשי במחקרים בסיסיים וקליניים רבים ושותף במחקרים בינלאומיים בתחומי סרטן הערמונית, כליה, כיס השתן ואשכים. מחקריו פורסמו בעיתונים רפואיים מובילים והוצגו בעשרות כנסים בין לאומיים.
כמוניסרטן שלפוחית השתןחדשותלראשונה: אימונותרפיה כקו טיפול ראשון לסרטן שלפוחית השתן

לראשונה: אימונותרפיה כקו טיפול ראשון לסרטן שלפוחית השתן

ה-FDA אישר את התרופה האימונותרפית טסנטריק לסרטן שלפוחית שתן מתקדם, גם כטיפול קו ראשון בחולים שלא יכולים לקבל טיפול קו ראשון סטנדרטי בכימותרפיה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לאחרונה חלה התקדמות משמעותית בטיפול בסרטן חודרני בשלפוחית שתן, עם אישורן של תרופות אימונותרפיות שמגייסות את מערכת החיסון של הגוף למלחמה בגידול, לטיפול בחולים עם סרטן שלפוחית שתן מקומי מתקדם או גרורתי.

 

שתי תרופות אימונותרפיות אושרו לטיפול בסרטן שלפוחית שתן בשנה האחרונה – שתיהן אושרו כטיפול קו שני לאחר כימותרפיה מבוססת פלטינום. טסנטריק (אטזוליזומאב) אושרה במאי 2016 על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) לחולים עם סרטן שלפוחית שתן מקומי מתקדם או גרורתי שמחלתם התקדמה לאחר טיפול בכימותרפיה מבוססת פלטינום. בפברואר 2017 אושרה התרופה אופדיבו (ניבולומאב) בהתוויה דומה.

 

הבעיה היא שחולים רבים עם סרטן שלפוחית שתן מתקדם לא יכולים לקבל טיפול בכימותרפיה סטנדרטית מסוג ציספלטין שמהווה קו ראשון לטיפול במחלה ואלה עד כה לא יכלו לקבל טיפול אימונותרפי. אתמול (ב') טסנטריק קיבלה את אישור ה-FDA בתהליך מואץ כטיפול הראשון שמהווה קו ראשון למטופלים עם סרטן שלפוחית שתן מתקדם שלא יכולים לקבל ציספלטין. האישור ניתן על בסיס תוצאות מחקר קליני שלב 2 המכונה IMvigor210 שבחן את יעילות התרופה בחולים שלא קיבלו כימותרפיה מבוססת פלטינום.

 

טסנטריק משתייכת לקבוצת 'מעכבי צ'קפוינט'/ 'מעכבי נקודת הביקורת' – קבוצת תרופות הפועלות בשיטות אימונותרפיה ומנטרלות מנגנוני בלימה במערכת החיסון שנוצרים בתגובה לגידול הסרטני. כל תא של המערכת החיסונית הטבעית בגופנו מצויד בקולטנים המאפשרים במצבי קיצון השמדה עצמית (אפופטוזיס). תאים של גידולים סרטניים מכילים חלבון הקרוי PD-L1 הנוטה להיקשר לקולטן בגוף הקרוי PD-1 (ובשם המלא Programmed Death Receptor 1) – קישור המעורר השמדה של תאי מערכת החיסון מסוג T. כך הגידול הסרטני יכול להתפשט בגוף מבלי שהמערכת החיסונית תפריע לו. החומר הפעיל בטסנטריק חוסם את החלבון PD-L1 שעל תאי הגידול, כך התרופה משחררת את תאי T של המערכת החיסונית של הגוף להילחם כנגד הגידול הסרטני ולהכריע אותו.

 

בישראל החל משנת 2017 התרופה כלולה בסל הבריאות הממלכתי לחולים עם סרטן שלפוחית השתן כקו טיפול בסרטן מתקדם מקומי או גרורתי של דרכי השתן לחולים שקיבלו טיפול כימותרפי קודם שכלל כימותרפיה מבוססת פלטינום לסרטן שלפוחית שתן גרורתי או חולים שמחלתם התקדמה תוך 12 חודשים מטיפול כימותרפי שכלל כימותרפיה מבוססת פלטינום שניתן לאחר ניתוח (טיפול אדג'ובנטי) או לפני ניתוח (טיפול ניאו אדג'ובנטי).