מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסמדריכיםלקצוץ ציפורניים אבל לא לגלח: כך תתכוננו לניתוח

לקצוץ ציפורניים אבל לא לגלח: כך תתכוננו לניתוח

האם מותר ללעוס מסטיק בצום? כיצד שום יכול להזיק? ולמה כדאי לארוז שתי מברשות שיניים? ריכזנו 14 המלצות חשובות להכנה לניתוח, שיעזרו לכם לעבור אותו בבטחה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כשאתם נערכים לקראת ניתוח מוזמן מראש – ניתוח אלקטיבי – חשוב להקפיד על שורה של כללים שמטרתם להפחית את הסיכון לנזקים/ סיבוכים.

 

בבריטניה פורסמו זה מכבר סטטיסטיקות על ביטול ניתוחים ברפואה הציבורית אחת לכל עשר דקות - 60,000 ביטולים בשנה - על רקע של אי הקפדה מצד המטופל על ההנחיות המקדימות לניתוח.

 

כהכנה לניתוח, סביר שתקבלו המלצות פרטניות, בעיקר בנוגע לטיפול התרופתי - בין אם מדובר בנטילת תרופות מסוימות לצורך הקטנת נזקים או בהפסקת השימוש בתרופות שאתם נוטלים, כדי למנוע סיבוכים. מעבר לאלה, קיימות המלצות כלליות, שיתרמו לכך שתעברו את הניתוח בבטחה. 

 

1. לא לגלח את אזור הניתוח בבית

 

אמנם מטופלים רבים מאמינים כי הם מסייעים לרופא המנתח אם יגלחו את שערותיהם באזור המיועד לניתוח - לדוגמה אם יגלחו רגליים לפני ניתוח המיועד באזור הרגליים/ הברכיים, אולם פעולה זו למעשה מסוכנת, מאחר שהיא מעלה את הסיכון להידבקות בזיהומים.

 

כבר בשנות השמונים התברר לעולם הרפואה על פי שורת מחקרים, כי בניגוד לסברה שרווחה עד אז ולפיה מוטב שהמטופל יגלח בביתו את האזור המיועד לניתוח מבעוד מועד, הרי שלפי בדיקות שנעשו במיקרוסקופים אלקטרוניים סורקים, גילוח האזור, גם אם נעשה בצורה מקצועית ועל ידי ידיים מיומנות, מותיר חתכים זעירים בעור שמאפשרים חדירה של אורגניזמים, ולכן ככל שהגילוח נעשה מוקדם יותר – כך גדל הסיכון לחדירת זיהומים לאזור הניתוח. לכן מומלץ לבצע את הגילוח ממש בסמוך לניתוח עצמו, על שולחן הניתוחים.

 

במחקר מכונן בתחום, שפורסם עוד במארס 1971 בכתב העת American Journal of Surgery, התברר כי בבחינת מדגם של 406 ניתוחים, שיעור הזיהומים בניתוחים שבהם הגילוח בוצע בחדר הניתוח עמד על 3.1%, בהשוואה ל-7.1% זיהומים בניתוחים שבוצע בהם גילוח מקדים בבית המטופל לילה קודם, ולמעלה מ-20% זיהומים כשהגילוח נעשה 24 שעות או יותר לפני הניתוח.

 

החתכים הזעירים שנוצרים בגילוח לא רק מהווים מוצא לחדירת חיידקים, אלא גם הופכים לחממות להתרבות חיידקים על גבי העור, באופן שמסכן חדירת מושבות חיידקים לגוף במהלך הניתוח.

 

גילוח מותיר חתכים זעירים בעור שמאפשרים חדירה של אורגניזמים (צילום: Shutterstock)

 

לדברי ד"ר אוסאמה אבו חאטום, מנהל היחידה לכירורגיה של המעי הגס והרקטום במרכז הרפואי העמק מקבוצת שירותי בריאות כללית, "ההמלצה כיום היא להימנע מגילוח אזור הניתוח מראש כדי למנוע זיהומים". יש אף הממליצים להימנע מגילוח האזור במשך שבוע לפני הניתוח, כדי לתת לחתכים קטנים שקיימים באזור מגילוח קודם להחלים ולעור לשוב ולהיות חלק.

 

2. להתרחץ בסבון אנטיספטי

 

מומלץ להתקלח היטב, וכדאי אפילו בבוקר יום הניתוח אם ניתן, מכיוון שאחרי הניתוח הגוף עלול להיות מוגבל וייתכן ולא ניתן יהיה להתרחץ עד ליום שלמחרת או אפילו למספר ימים.

 

כדי להימנע מזיהומים, מומלץ לרחוץ את אזור הניתוח בלילה לפני הניתוח וביום הניתוח בסבון אנטיספטי המכיל חומר חיטוי כגון CHG, כדי לסלק מושבות חיידקים על גבי שכבת העור בסמוך למקום בו מתוכנן החתך הניתוחי. 

 

זיהומים בניתוחים, יש לזכור, הם סכנה שאין להקל בה ראש, ומעלים את הסיכון לתמותה לאחר הניתוח. דו"ח של משרד הבריאות לבחינת איכות הטיפול הרפואי בבתי החולים במדינה לשנים 2014-2013 העלה שיעור גבוה של זיהומים לאחר ניתוחי מעי, שנחשבים ככלל לניתוחים בסיכון מוגבר להידבקות בזיהומים: נמצא כי בשנת 2012 בישראל דווחו למשרד הבריאות על 3,473 חולים שעברו ניתוחי מעי, כשזיהום פצע הניתוח דווח ב-4% עד 10% מניתוחי המעי הגס, 3% עד 7% מניתוחי המעי הדק ו-3% עד 27% מהניתוחים הרקטאליים, אם כי מעקב הדוק יותר העלה שיעור זיהומים גבוה יותר בקרב 17% עד 26% מהמנותחים.

 

3. לקצוץ ציפורניים (אבל לוותר על הלק) 

 

כחלק מההכנה לניתוח, מומלץ לקצוץ היטב ציפורניים בידיים וברגליים ולעשות להן ניקוי-פוליש, שכן ציפורניים ארוכות עלולות להכיל מושבות חיידקים, ומגדילות את הסיכון להידבקות בזיהומים במהלך הניתוח. עם זאת, מדובר בהמלצה שאינה מגובה בהכרח במחקרים רבים, ולפי סקירת מאמרים של מאגר המחקרים קוצ'ריין (Cochraine), שפורסמה בשנת 2001, אין נכון להיום די ראיות כדי להמליץ על טיפול מקיף לציפורניים לפני ניתוח שכולל הסרת טבעות ופוליש, מאחר ולא נמצא כי טיפול שכזה מפחית משמעותית את הסיכון להידבקות בזיהומים.

 

בכל מצב, לא מומלץ להתפתות לטיפול מניקור מפנק לפני ניתוח, זאת מאחר שבמהלך ניתוחים רבים נעשה כיום שימוש במכשיר מסוג 'פאלס אוקסימטר' (Pulse Oximeter) לניטור אחוז החמצן בדם וקצב הלב, המוצמד על אצבע ביד, ויש צורך בהסרת לק מהציפורניים לפני הצמדת המכשיר. 

 

4. לא לעשות דיאטה בימים שלפני הניתוח 

 

לאנשים עם משקל עודף מומלץ לעתים להשיל מעט ממשקלם לפני ניתוחים שונים, למרות שהראיות המדעיות המצביעות על התועלת בדיאטה לפני ניתוח – מוגבלות יחסית. כיום, מבהיר ד"ר אבו חאטום, לא נהוג להמליץ על דיאטה מקדימה לניתוח בכירורגיה כללית, אם כי לדבריו, "ככלל, בקרב אנשים ללא השמנה הסיכוי לסיבוכים בניתוח ובהרדמה נמוכים יותר".

 

לפי מאמר סקירה שפורסם בספטמבר 2015 בכתב העת Systematic Reviews, קיימות ראיות מוגבלות לכך שהפחתה במשקל מומלצת לאנשים עם השמנה לפני ניתוחים אורתופדים, להפחתת הסיכון לסיבוכים כמו זיהומים. כמו כן, להפחתה משקל גם עשויה להיות תועלת לקליטת השתל בניתוחי החלפת מפרקים, מאחר וכל קילוגרם נוסף למשקל מעמיס לחץ על מפרק בכוח כפול פי ארבעה, כך שאפילו ירידה קטנה במשקל יכולה להיות משמעותית בהפחתת העומס על השתל ובקליטתו הטובה בגוף. כמו כן, הפחתה במשקל לאנשים עם השמנה לפני ניתוח מעקפים בלב מקטינה את הסיכון לזיהומים, לפי מחקר שפורסם בשנת 1998 בכתב העת Circulation, אם כי לא נמצאו ראיות לתועלת נוספת מדיאטה שכזו. מחקר שפורסם במארס 2007 בכתב העת World Journal of Surgery העלה כי אנשים עם השמנת יתר בסיכון גבוה יותר להתקפי לב, פגיעה במערכת העצבים הפריפרית, זיהומים בפצעי ניתוח וזיהומים בדרכי השתן לאחר ניתוחים בכירורגיה כללית. זיהומים, ככלל, גוברים בעקבות ניתוחים באנשים עם עודף משקל, מאחר שהפצע הניתוחי מגליד אצלם באיטיות רבה יותר, על רקע הזמן הממושך להחלמה של רקמות שומן שמקבלות לרוב אספקת דם מצומצמת. עודף משקל גם נקשר בעבודות לעלייה בסיכון לסיבוכי הרדמה. לפי נייר עמדה של איגוד המרדימים בבריטניה שפורסם ביולי 2015 בכתב העת Anaesthesia מומלץ על ניטור זהיר ומעמיק יותר של הרדמה לאנשים עם השמנה שעוברים ניתוחים, עקב סיכון מוגבר לסיבוכים ובעיקר להתפתחות קרישי דם.

 

ההמלצה הכללית לאנשים בדיאטה היא לעצור אותה ולהפסיק את הגבלת הקלוריות לפחות חמישה ימים לפני הניתוח (צילום: Shutterstock)

 

ולמרות ההיגיון בהפחתה הדרגתית במשקל לפני הניתוח, הרי שדיאטות מהירות לפני ניתוחים ברובן אינן מבוקרות, וחלקן מובילות להפחתה מהירה מדי במשקל, שמובילה לא רק לאובדן מסת שומן מיותרת, אלא גם לאובדן מסת שריר, מה שעשוי להחליש את שרירי הגוף, לרבות שרירים פנימיים כמו שריר הלב או הריאות. ההמלצה הכללית לאנשים שעושים דיאטה להפחתה במשקל היא לעצור אותה ולהפסיק את הגבלת הקלוריות לפחות חמישה ימים לפני הניתוח, כדי למנוע אובדן מסת שריר בסמוך לניתוח והחלשות של שרירי הגוף.

 

5. לשנות את הטיפול התרופתי בהתאם להמלצות

 

אחת ההמלצות הרפואיות החשובות לפני ניתוח כוללת עריכת שינוי בטיפול התרופתי, כדי לצמצם את הסיכון לנזקים שונים, בהתאם לניתוח המבוצע ולסוג הטיפול שמקבל כל מטופל. לכן, חשוב לאלו הנוטלים תרופות בקביעות ליזום בירור עם הרופא האם מומלץ שינוי של המשטר הטיפולי לפני ניתוח.

 

כמו כן, מומלץ לברר באופן יזום עם הרופא לפני כל ניתוח האם נדרש להפסיק טיפול במדללי דם כדי למנוע דימומים, או להתחיל טיפול באנטיביוטיקה – למניעת זיהומים.

 

דו"ח של משרד הבריאות מיוני 2015 שאמד את איכות הטיפול הרפואי בבתי החולים במדינה, מצא כי בשנת 2009 רק כמחצית מהחולים (48%) מקבלים טיפול באנטיביוטיקה לפני ניתוח מעי אלקטיביים, אולם הכללת הטיפול ברשימת מדדי האיכות העלתה את שיעורי ההיענות הממוצעים ל-71% מהחולים בכל בתי החולים במדינה בשנת 2013 ול-82% בשנת 2014.

 

ברוב המקרים, לפני ניתוח גוברת החשיבות של המשך טיפול בתרופות להורדת לחץ דם לאלו הנוטלים אותן בקביעות, מאחר וחריגות בלחץ הדם בניתוח עלולות לעורר היווצרות קריש דם ושבץ מוחי. 

 

למטופלים הסובלים מכאב לפני ניתוח – מומלץ שלא ליטול משככי כאבים ממשפחת NSAIDs העלולים להגביר את הסיכון לדימומים בניתוח עצמו, לרבות אספירין ותרופות ללא מרשם עם החומר הפעיל איבופרופן. 

 

חולי סוכרת מתבקשים לפני ניתוח להקפיד על איזון רמות הסוכר בדם בימים שלפני הניתוח, כדי להימנע מסיבוכים. רוב חולי הסוכרת נדרשים בשלבי ההערכות לקראת ניתוח לשינוי הרכב הטיפול התרופתי, לרבות שינוי במינוני אינסולין – כדי להפחית את הסיכון לסיבוכי הרדמה.

 

6. להימנע מצמחי מרפא וויטמינים

 

קיימים מחקרים מסוימים המצביעים על סיכון מוגבר לסיבוכים בניתוחים בקרב אלו שצורכים לפני הניתוח תוספים המכילים צמחי מרפא וויטמינים למיניהם. לכן, ככלל, מומלץ להודיע לרופא באופן יזום מהם צמחי המרפא והוויטמינים שאתם נוטלים בקביעות, כדי שיבחן האם הם בטוחים לשימוש. "לפני ניתוח, לא מומלץ להחביא מידע על תוספי תזונה מהרופא", מדגיש ד"ר אבו חאטום.

 

מאמר סקירה שפורסם באוקטובר 2011 בכתב העת של האקדמיה האמריקאית לכירורגיה אורתופדית (JAAOS), ממליץ להפסיק לפני ניתוחים צריכת תוספים המכילים צמחי מרפא שבוע עד שבועיים לפני ניתוח, בייחוד כשנדרשת נטילת תרופות מסוימות באופן ייעודי לפני הניתוח, או בקרב חולים כרוניים הנוטלים תרופות בקביעות, למניעת שילובים מסוכנים בין תרופות לתוספים

 

בין השאר העלתה הסקירה ראיות לכך שג'ינג'ר, חמוציות, ג'ינסנג, בן חרצית (Feverfew) המשמש למניעת מיגרנות וההיפריקום - עלולים להיות מסוכנים במשולב עם מדללי דם מסוג וורפרין (קומדין) לפני ניתוחים; בן חרצית, ג'ינג'ר וג'ינקו בילובה מסוכנים עם אספירין; צמח הוולריאן עלול להיות מסוכן בשילוב עם חומרי הרדמה; ההיפריקום יכול להיות מסוכן בשילוב עם תרופות שניתנות לפני חלק מהניתוחים לדיכוי המערכת החיסונית, ועלול לפגוע בקליטת שתלים בגוף לאחר ניתוחים; וגם צמחי מרפא שמומלצים לרוב לטיפול ומניעה של אוסטיאופורוזיס עלולים להיות מסוכנים בשילוב עם תרופות נוספות לפני ניתוחים, ובייחוד הקוהוש השחור וציפורן החתול.

 

לפני ניתוחים גם מומלץ להימנע כשבוע מנטילת ויטמין E שהשפעתו דומה לזו של מדללי דם – בהיותו מעלה את הסיכון לדימומים.

 

7. לא להגזים עם השום

 

מחקרים רבים בתחום עוסקים בסיכון בצריכה גבוהה לפני ניתוח של שום, המעלה, כך מתברר, את הסיכון לדימומים, בדומה למדללי דם. לפי המלצות האיגוד האמריקאי של רופאי המשפחה (AFP) יש להפסיק לצרוך כמויות גבוהות של שום 7 עד 10 ימים לפני ניתוח כדי להפחית סיכון לדימומים. רוב ההמלצות בתחום אינן מוחלטות, ומבהירות כי מעט שום כתבלין לאוכל אינו אמור להזיק, אולם יש להימנע מכמויות גבוהות של שום או צריכת טבליות שום. בספרות הרפואית גם תועד מקרה של התפתחות המטומה (צבר של כלי דם בגוף) בעקבות ניתוח שלפניו תועדה צריכה גבוהה מדי של שום.

 

לפי המלצות האיגוד האמריקאי של רופאי המשפחה יש להפסיק לצרוך כמויות גדולות של שום 7-10 ימים לפני ניתוח כדי להפחית סיכון לדימומים (צילום: Shutterstock)

 

8. להקפיד על צום 

 

ניתוחים בהרדמה מלווים ברובם המכריע בהמלצה לצום של מספר שעות הכולל הימנעות ממאכלים מוצקים לפני ניתוח, מאחר שהקיבה אמורה להיות ריקה. קיבה מלאה מעלה את הסיכון להקאות תוך כדי הרדמה, שעלולות להיות קטלניות, במידה והן סותמות את דרכי הנשימה או לחילופין נשאפות חזרה לדרכי העיכול וגורמות להתפתחות זיהומים מסכני חיים. לדברי ד"ר אבו חאטום, "הצום נועד למנוע מצב של חזרה של אוכל ללוע בעת ההנשמה, שמובילה לסיבוכים שונים, וגם על רקע חומרי הרדמה מסוימים שעלולים לעורר הקאות". בעבר היה נהוג כי צום ממזון לפני ניתוח יארך 24 שעות, אך בימינו ההמלצות השתנו, וברוב הניתוחים נדרש צום מקדים מוחלט של שש שעות.

 

כמו כן, בעבר היה מקובל להמליץ על שתיית מים עד שעתיים לפני ניתוח, אולם כיום ההמלצה לצום מקדים כוללת גם הימנעות ממים למשך שש שעות, כדי להגביר את טווח הביטחון. חלק מהרופאים ממליצים לשתות לפני הכניסה לצום מנוזלים מיץ ממותק, מאחר וזה תורם כמות קטנה של קלוריות, שעשויה להקל בתהליך ההחלמה המיידית מהניתוח.

 

9. לא ללעוס מסטיק 

 

מטופלים רבים מנסים להתגבר על צום לפני ניתוח על ידי לעיסת מסטיק, אולם גם זו עלולה להיות מסוכנת, אם כי הראיות בנושא מוגבלות יותר. ד"ר אבו חאטום אומר כי "הצום צריך להיות מוחלט. מסטיק הרבה יותר גרוע משתייה של כוס מים".

 

לפי הנחה רווחת, מסטיק מעורר את הקיבה לייצר כמות עודפת של חומצות קיבה בציפייה למזון, ובהמשך כשדרכי העיכול משוחררות במהלך הניתוח (תחת הרדמה) החומצה עלולה לעלות למעלה מהקיבה ולחדור לקנה הנשימה ולהפוך לקטלנית. 

 

ישנם רופאים שמורים על ביטול ניתוחים, במידה והתברר שהמטופל לעס מסטיק בזמן שהיה אמור להיות בצום מקדים. הנושא עדיין מצוי בדיון (צילום: Shutterstock)

 

כיום ישנם רופאים שמורים על ביטול ניתוחים, במידה והתברר שהמטופל לעס מסטיק בזמן שהיה אמור להיות בצום מקדים. מחקר אמריקאי שהתייחס לנושא ופורסם בשנת 1994 בכתב העת Canadian Journal of Anaesthesia טוען כי אין צורך לדחות ניתוח למטופל שלעס מסטיק ללא סוכר כמה שעות קודם, במידה והיה בצום. מחקר אמריקאי עדכני יותר מאוניברסיטת פנסילבניה, שהוצג בשנת 2014 בכנס השנתי של איגוד המרדימים האמריקאי (ASA), קובע כי למרות שאין צורך לעודד לעיסת מסטיק לפני ניתוח, במידה ומתגלה כי מטופל לעס מסטיק בזמן שאמור היה להיות בצום – הוא אינו חשוף יותר לסיבוכי הרדמה וניתן לנתחו. הנושא עדיין מצוי בדיון בקהילה הרפואית.

 

10. להפסיק לעשן

 

גמילה מעישון מומלצת בכל מצב, אך על אחת כמה וכמה לפני ניתוחים. אפילו בקרב מעשנים הפסקה קצרה של יום אחד בעישון סיגריות לפני הניתוח – עשויה להיות בעלת השפעות מיטיבות. מאחר שעישון פוגע בעיקר בריאות, הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון לפעילות יתר של הריאות במהלך הניתוח ואחריו ואת הסיכון להידבקות בזיהומים ריאתיים. כמו כן, עישון הופך את הדם לסמיך יותר, ומפחית את קצב זרימת הדם לאזור הניתוח וכך עלול להאריך את שלב ההחלמה המיידי לאחר הניתוח.

 

לרוב גם אין מה לחשוש מתופעת השיעול שעשוי להתפתח בקרב נגמלים מעישון ולהיות טורדני ומכאיב, בעיקר לאחר ניתוחים – מאחר ושיעול מופיע לרוב רק 10 עד 14 ימים לאחר תחילת הגמילה, ולא בסמוך להפסקת העישון, ולכן אם הפסקתם לעשן בסמוך לניתוח, סביר שבימים הראשונים לאחר הניתוח לא תפתחו שיעול מכאיב.

 

הפסקת העישון מומלצת גם בשלבי ההחלמה לאחר ניתוחים. במקרה של ניתוחים אורתופדים, למשל, הוכח כי עישון סיגריות מאט את קצב האיחוי של שברים ומגדיל את הסיכון לסיבוכים שונים לאורך תקופת החלמה ממושכת יותר. מחקר משנת 2010 גם מצא כי מעשנים עלולים לסבול מכאבים חריפים יותר לאחר ניתוח אמבולטורי. מחקר שפורסם בשנת 2013 בכתב העת JAMA Surgery מצא כי עישון מעלה ב-17% את הסיכון לתמותה לאחר ניתוחים, וכן מעלה ב-20% עד 65% את הסיכון לאירועי לב וכלי דם וב-13% עד 45% את הסיכון להפרעות בנשימה. החוקרים ממליצים להפסיק לעשן כשנה לפני ניתוח גדול מתוכנן.

 

11. להימנע מאלכוהול 

 

גם שתיית אלכוהול לפני ניתוח מעלה את הסיכון לסיבוכים. מאמר בנושא מדנמרק, שפורסם בשנת 2009 בכתב העת British journal of Anesthesia, מעלה על פי סיכום מחקרים כי שתיית 4-3 כוסות אלכוהול ליום כרוכה בעלייה של 50% בסיכון לסיבוכים בניתוח, בהשוואה ל-0 עד 2 כוסות ליום, ושתייה של 5 כוסות ליום כבר מעלה פי 2 עד 4 את הסיכון שהניתוח יסתבך.

 

צריכת אלכוהול במינון מוגבר לפני ניתוח לא רק שמפחיתה את יכולת המערכת החיסונית להתמודד עם הסיכון לזיהומים, פוגעת בתפקוד הלב ומעלה את הסיכון להפרעות בקצב הלב, אלא שאלכוהול מעלה גם את הסיכון לדימומים לאחר ניתוח, וכן מייצר בסמוך לניתוח תגובה הורמונלית של לחץ, הכרוכה בשינויים בהפרשת ההורמונים אפינפרין, נוראפינפרין וקורטיזול, כאלו המגדילים את הסיכון להפרעות בתפקודם של איברים פנימיים בגוף. החוקרים קוראים למטופלים שמכורים לסיגריות ואלכוהול להצטרף לתכניות גמילה אינטנסיביות כבר שלושה עד שמונה שבועות לפני הניתוח המתוכנן, כדי להפחית את הסיכון להתפתחות סיבוכים.

 

12. להירגע 

 

לחץ וחרדה לפני ניתוח, בעיקר מאז שגוברת החשיפה בתקשורת לסיבוכי ניתוחים – הן תופעה נורמלית, אולם מומלץ להפחית את רמות הלחץ, ולהירגע לפני הניתוח - זה משפר את הבריאות. לדברי ד"ר אבו חאטום, "יש עבודות שמראות כי חולה שנכנס במצב טוב וללא לחץ לניתוח משיג לא רק התאוששות טובה יותר, אלא לעתים גם תוצאות טובות יותר".

 

התמודדות טובה עם לחץ תורמת להחלמה. מחקר מניו זילנד שפורסם בפברואר 2012 בכתב העת Brain, Behavior and Immunity מצא כי שיטות הרפיה מלחץ לפני ניתוחים לפרוסקופיים אלקטיביים לכריתת כיס מרה מקדמות את זירוז זמן ההחלמה של פצע הניתוח. חוקרים אמריקאים מאוניברסיטאות סטאנפורד וייל דיווחו בדצמבר 2009 בכתב העת Journal of bone and Joint Surgery כי מטופלים עם תגובה חיובית של המערכת החיסונית ללחץ נמצאו בסיכויים טובים יותר להחלים מהר מניתוחי ברכיים, ותקופת ההחלמה שלהם הייתה קצרה בשבוע מזו של מטופלים אחרים. 

 

 חולה שנכנס במצב טוב וללא לחץ לניתוח משיג לא רק התאוששות טובה יותר, אלא לעתים גם תוצאות טובות יותר (צילום: Shutterstock)

 

שיטות הרפיה כוללות טכניקות שונות של רפואה משלימה, לרבות עיסוי רפואי, מדיטציה ואף יוגה, וכן חשיפה לגירויים מרגיעים. מאמר סקירה מבריטניה שפורסם באוגוסט 2015 בכתב העת Lancet בחן את השפעות המוסיקה על שיכוך כאבים, ומצא כי האזנה למוסיקה לפני הניתוח תורמת להפחתת תחושות הכאבים אחריו. בסקירה נכללו שישה סוגים שונים של מוסיקה מרגיעה, כולל מוסיקה סינית עממית ומוסיקה קלאסית, נעימות חליל, מוסיקה תורכית קלאסית וסגנון אינסטרומנטלי. השפעותיה המיטיבות של המוסיקה אובחנו במגוון ניתוחים, לרבות ניתוחי לב, ניתוחי ידיים, החלפת ברכיים, ניתוחים בשיטת מוס (MOHS) להסרת גידולים סרטניים וכריתות רחם. אגב, האזנה למוסיקה גם אחרי ניתוחים זוהתה כמפחיתה כאבים וחרדות.

 

לפני ניתוח מומלץ גם להפיג מתחים מיותרים בחיי היומיום. למשל לדאוג לסידור עבור בעל חיים שאתם מגדלים בבית לפני ניתוח, גם אם הוא כרוך באשפוז קצר, למקרה שמתפתחים סיבוכים שיידרשו את הארכת תקופת האשפוז. מחקר אמריקאי שפורסם באוגוסט 2011 מצא בהקשר זה, כי לאנשים נשואים סיכויים גבוהים פי 3 לשרוד ניתוחי מעקפים, כשאחת הסברות כי מקור הממצא בכך שמנותח נשוי זוכה לתמיכה נפשית טובה יותר לפני הניתוח ואחריו, ועובר את הניתוח כשהוא במצב של לחץ מופחת.

 

13. לארגן את הימים לאחר הניתוח

 

לפני כניסה לניתוח מומלץ לוודא מהו תהליך ההחלמה הצפוי, ולהיערך לתקופת האשפוז ותקופת ההחלמה בבית. מומלץ להיערך מראש למלווה ליציאה הביתה ולתמיכה בכניסה לבית, ככל שיש בכך צורך. מומלץ גם לסדר מראש מישהו שיטפל בכם במידת הצורך, ויסייע לכם במשימות נוספות כמו בישול, קניות, טיפול בילדים, טיפול בחיות המחמד וכדומה. ארגנו את הבית כך שיהיה לכם נוח ונעים לחזור אליו. 

 

14. לארוז תיק

 

לקראת הניתוח מומלץ להגיע עם תיק קטן המכיל ציוד בסיסי, הכולל בעיקר בגדים להחלפה וכלי רחצה, וזאת גם במקרה שנדרש לרוב אשפוז יום של מספר שעות לאחר ניתוח אמבולטורי קצר, למקרה שיעלה צורך להישאר באשפוז בהשגחה נוספת למשך הלילה.

 

לא מומלץ להגיע עם חפצי ערך לבית החולים, כיוון שלא ניתן במקרים רבים למצוא מקום לאפסן אותם, ואין כיום שירותי שמירת חפצים בבתי החולים במדינה. 

 

מומלץ להצטייד בשתי מברשות שיניים לפני ניתוח, למקרה שאחת מהן נופלת בטעות על הרצפה, ואז לא מומלץ להשתמש בה – גם לא אחרי שטיפה, כדי להימנע מהידבקות במזהמים שעלולים להימצא בבתי חולים. כמו כן, מומלץ להחליף מברשות שיניים לפני ואחרי ניתוח, מאחר שהמערכת החיסונית מוחלשת יותר בתום הניתוח, ולכן מומלץ שלא לחשוף את הגוף לחיידקים שנדבקו במברשת בצחצוחים בטרם הניתוח.

 

חפצים מומלצים לתיק הניתוח:

 

- בגדים להחלפה, כולל תחתונים וגרביים

- כותונת נוחה

- נעלי בית/ כפכפים

- ספרים ומגזינים

- משקפי קריאה

- כלי רחצה

- רשימה של כל התרופות שאתם נוטלים בקביעות, לרבות תרופות ללא מרשם, ויטמינים וצמחי מרפא – כולל מינונים ליום (בתרופות מרשם יש לציין על גבי המרשם את שם הרופא שרשם אותן)

- טלפון נייד או כרטיס טלפון

- חפצים אישיים נוספים שמקלים על השהות והרוגע

 

זכרו שלא מומלץ לשים בתיק חפצי ערך שעלולים להיאבד ללא השגחה, לרבות תכשיטים, ארנקים, כרטיסי אשראי, ניירת אישית חשובה וכמות גבוהה של כסף מזומן. כמו כן מומלץ שלא להביא לבית חולים מייבש שיער בשל החשש שישבש את פעילות הציוד הרפואי.

 

 

תאריך עדכון אחרון: יוני 2016

 

 

 

לבי לבי למי שנזקק לניתוח.
ההמלצות כאן מאוד חשובות.
אבל האם לא עדיפה
בריאות מושלמת?
בחלק גדול מהמקרים אנחנו האחראים למצב הבריאותי שלנו (למחלות שלנו).
המלה האמתית היא מניעה.
לא מניעה בלגלות את הסרטן כשהוא עוד קטן.
לא להגיע למצב בוא חולים בכלל.
לאפשר לאינטליגנציה של הגוף שלנו לחסן אותו מכל מחלה.
אני מאחל לכולם בריאות מושלמת.