מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
לעיסת גת מסוכנת לחולי לב
מחקר: חולי לב שלועסים את עלי צמח הגת נמצאים בסיכון מוגבר לשבץ, לסיבוכים לבביים ולמוות
לעיסת גת פופולארית בעיקר בחצי האי ערב ובמזרח אפריקה, אך בשנים האחרונות המנהג הולך ומתפשט בעולם. בישראל, לעיסת גת הייתה בעיקר נחלתם של מבוגרים מהעדה התימנית, אך בשנים האחרונות גם צעירים גילו את הצמח והחלו ללעוס. כעת מתברר שלעיסת גת כרוכה בסיכון: לאנשים עם מחלת לב שלועסים עלים טריים של הצמח סיכון גבוה יותר לשבץ ולמוות, בהשוואה לאלו שאינם משתמשים בו.
צמח הגת הוא סטימולנט טבעי בעל השפעות דומות לסמים מסוג אמפטמינים וקוקאין. הצמח גורם לתחושת אופוריה, היפראקטיביות, חוסר מנוחה, חוסר תיאבון וירידה במשקל.
במחקר החדש שפורסם בכתב העת של איגוד הלב האמריקני Circulation החוקרים עקבו במשך שנה אחר כ- 1,400 לועסי גת וכ- 6,000 אנשים שלא לועסים את הצמח, שהגיעו עם בעיות לב ל-65 בתי חולים בערב הסעודית, תימן, קטאר, אומן ומדינות נוספות.
החוקרים מצאו כי בבתי החולים, שיעור מקרי המוות בקרב המשתמשים בגת היה 7.5% בהשוואה ל- 3.8% באנשים שלא לועסים את הצמח. לאחר חודש, שיעור התמותה בקרב המשתמשים היה 15.5% בהשוואה ל- 6.4% במטופלים האחרים. כעבור שנה, שיעור התמותה היה כמעט 19% בקרב משתמשי הגת, לעומת כ-11% בלא-לועסים.
בקרב גברים שלעסו גת, גם הסיכון לשבץ - בעיקר שבץ דימומי היה גבוה יותר בהשוואה ללא משתמשים. הסיכון המוגבר לשבץ לא היה משמעותי בקרב נשים המשתמשות בגת.
עוד נמצא כי למשתמשים בגת הייתה דווקא סבירות נמוכה יותר להיות עם גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם כמו סוכרת, יתר לחץ דם ורמות גבוהות של שומנים בדם. למרות זאת, למשתמשים הייתה סבירות גבוהה יותר לחוות סיבוכים בריאותיים במהלך אותה השנה בהם אי-ספיקת לב, איסכמיה, התקף לב שני ושבץ, בהשוואה ללא משתמשים.
לדברי החוקרים, ייתכן שחלק מהסיבה לקשר בין לעיסת גת להשלכות שליליות בחולי לב, טמון בכך שהצמח מפריע לטיפול למניעת קרישי דם שניתן לחולי לב במקרים רבים.
לפרטים נוספים באתר איגוד הלב האמריקני
עוד כתבות באתר מוטק'ה