השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
למה קשה להפסיק לאכול צ'יפס?
מהרגע שהוא נוגע בלשון, השומן מפעיל מערך דומה לזה שמפעילה מריחואנה, שגורם לנו לאכול ללא הפסקה
חשבתם פעם למה קשה לנו להחזיר את שקית חטיף הצ'יפס לארון אחרי שנגסנו בצ'יפס הראשון? חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה מצאו כי השומנים באותם המזונות שאנחנו אוכלים ללא הפסקה, מגרים אותנו לצרוך עוד ועוד מזון, בצורה כמעט בלתי נשלטת, כפי שקורה למעשני מריחואנה.
הגורמים להתנהגות הם חומרים טבעיים מקבוצת האנדוקנבינואידים (endocannabinoids) המופעלים על ידי שומן, כמו שהם מופעלים על-ידי מריחואנה וגורמים לתחושת ה"מאנצ'יז"– תשוקה כמעט בלתי ניתנת לשליטה לאכול, בעיקר מזון שמכיל שומנים רבים.
במחקר הראו כי אצל חולדות שאכלו מזונות שומניים, התאים בחלק המעי העליון החלו לייצר את האנדוקנבינואידים. לעומת זאת, האנדוקנבינואידים לא יוצרו בתגובה לאכילת פחמימות או חלבונים.
התהליך מתחיל כבר על הלשון - המסר על הגעתו של חומר שומני מועבר למוח ומשם הלאה דרך עצב הואגוס אל המעי. התאים מתחילים לייצר את האנדוקנבינואידים שמובילים לנחשול אותות הקשורים לשובע ולרעב, שגורמים לאכילה הבלתי ניתנת שליטה.
המחקר שפורסם בכתב העת החשוב Proceedings of the National Academy of Sciences הוא הראשון שהראה שלאנדוקנבינואידים תפקיד כל כך מרכזי בבקרת קליטת השומן בגוף.
השומנים בטבע הם די נדירים. בגלל חיוניותם להרבה תהליכים ביולוגיים, המנגנון שמוביל לדחף לצרוך אותם כשהם זמינים מהווה יתרון אבולוציוני. אבל, מה שנכון בטבע כמובן אינו רלבנטי בחברת השפע שלנו, בה יש הרבה שומן זמין. בחברת השפע הדחף הזה בעייתי שכן הוא יכול להוביל להשמנה ולמחלות מטבוליות כמו סוכרת או מחלות לב.
כעת כדאי לבחון מה משפיע על רמת האנדוקנבינואידים ומה יכול להפחיתה וכך להפחית תשוקה בלתי נשלטת למזון.
Proc Natl Acad Sci U S A., online before print, July 5, 2011
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
ד"ר פוגלמן יעקב
שלום רב
האנדוקנבינואידים מוכרים היטב לרופאים שעוסקים בסוכרת והשמנת יתר. תרופה הנוגדת השמנה בשם אקומפליה מבוססת על הפעילות נוגדת האנדוקנבינואידית שלה. לצערנו היא הורדה מהמדפים עקב פרופיל תופעות הלואי שלה.
יום טוב
ד"ר פוגלמן יעקב
אסף1
שומנים בתזונה אכן משפיעים על המטבוליזם אבל רק בנוכחות פחמימות המעודדת הפרשת יתר של אינסולין. כשכמות הפחמימות היומית היא קטנה (מתחת ל-100 גרם )לא משנה כמה שומן נאכל לא נאגור אותו.. אלה דברים שגרי טאובס מדבר עליהם ומצטט עשרות מחקרים הסותרים את ההמלצות המקובלות ל"הרזייה" (תזונה דלת שומן)
ד"ר דינה ראלט PhD
דיברנו על גרי טאוב כאן ואפילו יש סרטון...אבל זה לא אומר שאין גם שומנים שמשפיעים על המטבוליזם וכאן הניסוי היה ישיר לבחינת השפעת השומנים.
אסף1
היי,
הבעייה בצ'יפס היא הפחמימה, לא השומן. תזונה עשירה בשומן ודלה בפחמימות מביאה לירידה בשומנים בדם ולאיזון רמות הסוכר, ולא כפי שכתוב כאן במאמר. השומן הוא הכרחי להתפתחות שלנו וצריך להיות חלק עיקרי מהתזונה.
מומלץ לקרוא את הספרים של Gary Taubes. ולהתחיל מהמאמר הבא שפורסם בניו יורק טיימס.