טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
למה נשים סובלות יותר ממחלות אוטואימוניות?
תאים חדשים שזוהו במערכת החיסון מסבירים את התפתחותן של מחלות אוטואימיוניות ואת שכיחותן הרבה בנשים
מחקר שנערך בבית החולים National Jewish Health גילה סוג מסוים של תאים המעודדים מחלות אוטואימוניות. כמות התאים שונה בין גברים לנשים ולכן הממצאים מרמזים מדוע מחלות כמו טרשת נפוצה, זאבת ודלקת מפרקים שגרונית פוגעות יותר בנשים בהשוואה לגברים.
מחלות אוטואימוניות מתרחשות כאשר המערכת החיסונית של הגוף מתחילה לתקוף את רקמות הגוף עצמו במקום מזיקים חיצוניים. כמה מן המחלות האוטואימוניות, בינהן טרשת נפוצה, זאבת ודלקת מפרקים שגרונית, פוגעות בנשים בשכיחות הגבוהה יותר בין פי 2 עד פי 10 בהשוואה לגברים. על אף שידוע שהורמוני המין מעורבים בהבדלים הללו, לא כל ההבדל משויך להורמונים וידוע כי יש עוד גורמים שמסבירים את שכיחות המחלות האוטואימוניות בגברים ונשים.
התאים שאותרו במחקר הנוכחי שייכים לקבוצת תאי ה- B במערכת החיסונית, אשר יוצרים נוגדנים עצמיים, כאלו שנקשרים ותוקפים את רקמות הגוף עצמו. במחקר שפורסם בכתב העת המדעי Blood, דווח שנמצאו רמות גבוהות של תאים אלו בקרב עכברים מסוג נקבה עם נטייה למחלות אוטואימוניות וגם בקרב בני אדם עם מחלות אוטואימוניות.
החוקרים כבר הגישו בקשה לרישום פטנט לשיטת טיפול במחלות אוטואימוניות שתתמקד בתאים אלו. "אנחנו מאמינים שהתאים יוכלו לעזור לנו באבחון וטיפול של מחלות אוטואימוניות, באמצעותם נוכל גם להבין את ההתפתחות והמכניזם מאחורי מחלות אלו" אמרה פרופ' פליפה מאראק, החוקרת הראשית.
התאים הללו מתרבים עם השנים בקרב עכברים ממין נקבה, אך נשארים ברמות קבועות כשעכברים ממין זכר מתבגרים. לכן קראו החוקרים לתאים תאי (ABC (Age-associated B Cells.
החוקרים גם מצאו רמות גבוהות של תאי ABC בעכברים צעירים ומבוגרים עם נטייה למחלות אוטואימוניות. הם הצליחו לזהות עלייה ברמות ה- ABC עוד לפני שהתפתחה המחלה ועוד לפני שהופיעו הנוגדנים כנגד הגוף, כך שהחוקרים מאמינים שממצאים אלו יוכלו לתרום לזיהוי מוקדם של מחלות אוטואימוניות.
עוד מצאו החוקרים תאים דומים בדמם של מטופלים עם מחלות אוטואימוניות. בקרב אנשים עם דלקת מפרקים שגרונית הצליחו החוקרים להראות כי רמות תאים אלו עולה עם הגיל.
תאי ה- ABC בעכברים ייצרו נוגדנים כנגד כרומטין - השילוב שבין חלבונים ל- DNA המביא לייצור הכרומוזומים בגרעין התא. כאשר יורדות רמות תאי ה- ABC בעכברים, הנוגדנים המזיקים יורדים, ממצא המצביע על טיפול פוטנציאלי למחלות אוטואימוניות.
החוקרים מצאו גם שהתאים הללו מופעלים על-ידי כרומוזום X שמופיע פעמיים בנשים (XX) ופעם אחת בגברים (XY). למרות שאצל נשים כרומוזום X אחד בדרך-כלל שקט, אין הדבר תמיד נכון. "לא רק שהתאים הללו מופיעים בשכיחות גבוהה יותר בקרב נשים, ההפעלה שלהם תלויה בגן שלנשים יש שני עותקים ממנו בהשוואה לעותק בודד אצל גברים", אומר ד"ר אנטולי רובטסוב "קשר זה עוזר לנו להבין מדוע נשים סובלות ממחלות אוטואימוניות בשכיחות גבוהה יותר בהשוואה לגברים".