טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
למה התרופה טיסברי עלולה לגרום למחלת מוח נדירה?
דלקת המוח הנגיפית PML היא תופעת לוואי נדירה של התרופה טיסברי לטרשת נפוצה. חוקרים בדקו למה זה קורה
חוקרים מאמינים שהצליחו להבין למה לאנשים שנוטלים את התרופה לטרשת נפוצה 'טיסברי' עשוי להיות סיכון מוגבר לפתח זיהום מוחי נדיר, העלול להיות קטלני.
progressive multifocal leukoencephalopathy) PML) הינה דלקת מוח נגיפית, המוכרת כתופעת לוואי של התרופה טיסברי. ב-PML וירוס ה-JC, שבאופן רגיל איננו מזיק, גורם לפגיעה במיאלין – החומר המבודד ומגן על תאי העצב. הזיהום עשוי להוביל לפגיעה קטלנית במוח ולסימפטומים נוירולוגים כגון דמנציה, עיוורון, שיתוק והתקפים. כיום אין תרופה ל-PML וכמחצית מהחולים מתים תוך שנה מרגע האבחנה.
מאז 2006 אובחנו 440 מקרים של PML ברחבי העולם. גורמי הסיכון להתפתחות PML במטופלים בטיסברי היו טיפול שנמשך למעלה מ-24 חודשים, קבלת טיפולים נוספים לדיכוי מערכת החיסון ונוכחות של וירוס ה-JC בבדיקות דם.
"כיום הסיכון לפתח PML בקרב מטופלים המקבלים את התרופה טיסברי למשך למעלה מ-24 חודשים, שגם נוטלים תרופות אחרות לדיכוי מערכת החיסון ויש להם נוגדנים לווירוס, הוא אחד לכל 75 מטופלים", אומר החוקר פרופ' איגן מג'ור, מהמכון הלאומי להפרעות נוירולוגיות ושבץ בארה"ב. לדבריו, חשוב להבין כיצד התרופה מעמידה מטופלים בסיכון, כי ברגע שהמנגנון יפוענח ניתן יהיה לפתח בדיקות טובות יותר ולעשות החלטות טיפוליות טובות יותר.
בכדי לגלות מדוע הטיפול בטיסברי כרוך בסיכון ל-PML, החוקרים אספו דגימות דם משתי קבוצות של אנשים עם טרשת נפוצה: מטופלים שרק החלו את הטיפול בטיסברי ומטופלים שמקבלים את הטיפול כבר למעלה משנתיים. אלה השוו לדגימות דם של נבדקים בריאים.
החוקרים התמקדו בסוג מסוים של תאים – סוג של תאי גזע שלאחר מכן מתמיינים לתאי מערכת החיסון הנקראים לימפוציטים מסוג B. זאת מאחר שנמצא כי בקרב אנשים עם טרשת נפוצה המטופלים בטיסברי, מספר תאי הגזע הללו בדם גבוה פי 3 עד 10 בהשוואה לנבדקים בריאים.
החוקרים מסבירים כי וירוס ה-JC יכול להדביק את תאי הגזע הללו כאשר הם מתמיינים והופכים לתאי לימפוציטים מסוג B. התיאוריה של החוקרים הייתה שתאי ה-B הנגועים מעבירים את הזיהום למוח, מה שגורם ל-PML.
בכדי לבחון את התיאוריה, בדקו החוקרים אם יוכלו למצוא סימנים של הווירוס בתאי הגזע. הם מצאו כי מתוך 26 האנשים עם טרשת נפוצה שרק החלו את הטיפול בטיסברי, ל-50% היו סימנים לווירוס ה-JC בתאי הגזע. מתוך 23 אנשים המטופלים בטיסברי למעלה מ-24 חודשים, ל-44% היה DNA של וירוס ה-JC בתאי הגזע. לעומת זאת, רק ב-17% מתוך 18 הנבדקים הבריאים היו סימנים לווירוס ה-JC באותם התאים.
מהממצאים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology, עולה האפשרות שטיסברי מעוררות את השחרור של תאים המזוהמים בווירוס ה-JC ממוח העצם לזרם הדם. עם זאת, נותרו עוד שאלות רבות ללא מענה, בהן מדוע הסיכון לזיהום המוחי גובר לאחר שנתיים של שימוש בתרופה. כעת נדרשים מחקרים נוספים בנושא.
JAMA Neurol. Published online March 24, 2014. doi:10.1001/jamaneurol.2014.63