מושתלים
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כיצד כבד מושתל מגן מפני דחיית האיבר?
מחקר אמריקאי חדש מסביר מדוע אנשים שעוברים השתלת כבד נזקקים לכמות נמוכה יותר של תרופות נוגדות דחייה בהשוואה למושתלים אחרים
לאנשים שעברו השתלת איברים נהוג להתאים טיפול בתרופות מקבוצת האימונוסופרסנטים המחלישות את המערכת החיסונית במטרה למנוע את דחיית האיבר המושתל על ידי הגוף. הטיפול בתרופות נוגדות דחיית שתל לרוב אינטנסיבי במיוחד בחודשים הראשונים לאחר ההשתלה, ובהמשך מתייצבים המינונים, כשתמהיל התרופות נקבע עבור כל מושתל בהתאם לגילו, למחלות רקע ולגורמי סיכון נוספים.
אולם ככלל, התברר עם השנים כי מושתלי כבד לרוב אינם זקוקים לכמויות גדולות של תרופות נוגדות דחיית שתל כמו מושתלי איברים אחרים, דהיינו מושתלי כליה, מושתלי לב ומושתלי ריאה. הידע אודות הצורך בפחות תרופות מקבוצת האימונוסופרסנטים בקרב מושתלי כבד ידוע לקהילה המדעית מזה שנים, והדבר נכון גם לגבי אנשים שעוברים השתלה מורכבת ומשולבת של כבד לצד איברים נוספים. עתה מצאו חוקרים אמריקאים מה עשויה להיות הסיבה לכך.
החוקרים מהמרכז הרפואי מאיו קליניק במינסוטה, שבו פועל אחד ממרכזי ההשתלות הגדולים בעולם, השוו דגימות דם פריפרי שנאספו ממושתלי איברים שנה לאחר ההשתלה. במחקר נכללו 61 מושתלי כליה, 31 מושתלי כבד ו-28 שעברו השתלה משולבת של כבד וכליה.
החוקרים הראו כי בדגימות של החולים שעברו השתלת כבד – בין אם לבד או בשילוב עם כליה – היו פחות רכיבים של המערכת החיסונית המגיבים לפולשים חיצוניים, כלומר לאיבר המושתל, בהשוואה לאלו שעברו השתלת כליה בלבד. רכיבים אלה השתייכו לקבוצת 'תאי T' ציטוטוקסיים או ציטוליטיים, וקרויים 'תאי CD8', 'תאי CD4' ותאי זיכרון של תאי T. ואכן, רק בקרב 11.9% ממושתלי הכבד ואלו שעברו השתלה משולבת של כבד וכליה תועדה תגובה של המערכת החיסונית לתאי האיברים המושתלים, בהשוואה ל-42.9% ממושתלי הכליה.
למרות שלכאורה ממצא זה מרמז על חולשה של המערכת החיסונית של מושתלי הכבד, הרי שבפועל המערכת החיסונית שבגופם נותרה חזקה, בדומה לזו של מושתלי הכליה והתמודדה באופן דומה כנגד פולשים חיצוניים אחרים – חיידקים ונגיפים.
התברר כי הכבדים החדשים הובילו לשינוי בפרופיל תאי הדם אצל המושתלים, באופן שהפחית את הפוטנציאל לדחיית הכבד על ידי הגוף, ואצל אלו שעברו השתלה משולבת של כבד וכליה, לכבד הייתה השפעה מגינה על הכליה, וכל זאת כשהכבד החדש לא פגע יתר על המידה בהגנה שמעניקה המערכת החיסונית מפני זיהומים חיצוניים.
הממצאים מדווחים בגיליון אפריל 2018 של כתב העת Kidney International שהוא ביטאון החברה הבינלאומית לנפרולוגיה (ISN).
מעקבים תכופים
בהודעה לעיתונות הסביר החוקר הראשי במחקר, ד"ר טימוצ'ין טאנר, כי "המחקר מראה כי השתלת כבד כשלעצמה מווסתת את תגובות המערכת החיסונית של המושתל. בהשוואה לאיברים אחרים, הכבד הוא איבר אקטיבי מאוד מבחינה אימונולוגית, והוא מסוגל לווסת את תגובות המערכת החיסונית כנגדו".
החוקרים מציינים כי נדרשים מחקרים נוספים כדי לקבוע במדויק כיצד משפיע הכבד על תגובות המערכת החיסונית של הגוף. לטענתם, אם יתברר במדויק המנגנון שבאמצעותו פועל הכבד החדש להחלשה סלקטיבית של המערכת החיסונית בפעילותה כנגדו – ניתן יהיה לנסות ולשחזר את פעילות המנגנון גם לאחר השתלות של איברים אחרים, ובכך להפחית מהתלות של מושתלים בתרופות האימונוסופרסנטים.
הטיפול בתרופות מקבוצת האימונוסופרסנטים מהווה חלק משמעותי בחייהם של מושתלים ובעל השלכות מרחיקות לכת על אורח חייהם, בעיקר עקב הסיכון הנלווה לטיפול בתרופות אלה להידבקות בזיהומים ולהתפתחות מחולות שונות, למשל סרטן העור, באופן שמחייב מושתלים ליטול תרופות למניעת זיהומים ולעבור בדיקות מעקב תקופתיות בתדירות גבוהה.
בשנים האחרונות כבר נערכים מחקרים במטרה לאפשר השתלות איברים שלא דורשות בהמשך טיפול באימונוסופרסנטים. במחקר אמריקאי שפורסם במארס 2012 תועדו מושתלי כליה שעברו יום לאחר ההשתלה הזרקה של תערובת מועשרת של תאי גזע של מח עצם שהוצאו מבעוד מועד מתורם האיברים והושבחו במעבדה – וזאת כדי לחסוך מהמושתלים את הצורך באימונוסופרסנטים. בגופם של המושתלים נוצרו שתי מערכות מתפקדות נפרדות של מח עצם. בהמשך מקבל המושתל תרופות אימונוסופרסנטים במינון שמופחת בהדרגה, עד שאינו זקוק עוד לתרופות אלה כשנה לאחר ההשתלה. מחקרים מצאו גם כי ישנם מושתלי כליה שאינם זקוקים לנטילה ממושכת של אימונוסופרסנטים לכל החיים על רקע מאפיינים גנטיים.
Kidney International, doi: 10.1016/j.kint.2018.01.022