השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
למה הפרוקטוז קשור עם השמנה?
הפרוקטוז המרוכז הוא הממתיק העיקרי בתעשיית המזון
הדאגה מהשתלטותו של יותר מדי פרוקוז בתעשיית המזון שלנו מדווחת בהרבה מקורות ויש המשייכים לה את ההשמנה המתפשטת בחברתנו.
חוקרים מאורגון מסבירים למה, המח מגיב אחרת לפרוקטוז לעומת גלוקוז ולכן מוביל לאכילת יתר.
בעזרת fMRI בחנו החוקרים איך מגיב בפועל המח של 9 מתנדבים בריאים שקבלו באינפוזיה פרוקטוז, גלוקוז או תמיסת בקורת.
תוצאות שונות במח נראו בתגובה לשלושת התמיסות.
באזור ההיפותלמוס, איזור מח המעורב בבקרת צריכת מזון, לא היה הבדל בין התגובה לפרוקטוז או לגלוקוז. אבל באיזור הבקרה בקליפת המח (cortical brain control) היו התגובות הפוכות בין הסוכרים.
הפרוקטוז עיכב את הפעילות באיזור והגלוקוז עודד את פעילות האיזור, נראה שהפרוקטוז מבטל את בקרת צריכת המזון שטבעי היה שתקטן כשמגיע הרבה פרוקטוז.
באזור זה של המח נמצא את איזורי התגובה לטעם, ריח או תמונות של אוכל, להם אנו חשופים יומם וליל. כך ניתן להבין למה הפרוקטוז יוביל לאכילת יתר ולהשמנה יותר ממה שיוביל הגלוקוז.
המלצה, הימנעו ממוצרים עתירי פרוקטוז.
Diabetes Obes Metab. 2011, 13(3), 229-234
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
דר אלישבע מילוא
האם את הפרוקטוז מפיקים מתירס? כך נדמה לי. לתעשיית התירס יש לובי חזק מאוד בארה"ב וכ"כ הייצור זול יותר מאשר גלוקוז או פרוקטוז ולכן...
ד"ר דינה ראלט PhD