סרטן
מנהלי קהילה
למה הדרוזים חולים פחות בסרטן?
מחקר מצא סיכון נמוך משמעותית לסרטן באוכלוסייה הדרוזית. אחת הסיבות האפשריות: הימנעותם מתזונה מערבית
הסיכון לפתח גידולים סרטניים משלב ברוב המקרים גורמים גנטיים וסביבתיים, ומשתנה בין אוכלוסיות. מחקר חדש שבדק את הסיכון בקבוצות אוכלוסייה בישראל זיהה שיעורים נמוכים במיוחד של תחלואה בסרטן באוכלוסייה הדרוזית בהשוואה ליהודים ובחלק מהמקרים אף בהשוואה לערבים. החוקרים מייחסים את התופעה בין השאר לתזונה המסורתית המאפיינת את הקהילה הדרוזית ולהימנעות מתזונה מערבית.
המחקר נערך במסגרת בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, ומערב שורה של חוקרים בתחום הסרטן והרפואה התעסוקתית ואת סגנית ראש המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות.
הקהילה הדרוזית מונה כ-130 אלף איש, 1.7% מתושבי ישראל. בהבדל מהעלייה נצפית בישראל בשיעורי התחלואה בסרטן בקרב יהודים וערבים בעשור החולף, באוכלוסייה הדרוזית מצא המחקר עלייה מתונה יותר של סרטן ושיעורי תחלואה מתונים, בהתבסס על נתוני מאגר רישום הסרטן הלאומי של משרד הבריאות בשנים 2009-1999.
בשיעור התחלואה הכולל בסרטן בישראל זיהה המחקר סיכון גבוה משמעותית לסרטן בקרב גברים יהודים ב-39% יותר מאשר בקרב גברים דרוזים ובקרב נשים יהודיות ב-53% יותר מאשר נשים דרוזיות. גם באוכלוסייה הערבית אובחן בקרב גברים סיכון גבוה ב-12% לפתח סרטן בהשוואה לדרוזים, אם כי הבדל זה לא היה מובהק סטטיסטית.
גם בהתייחס לסוגי סרטן ספציפיים זיהה המחקר סיכון נמוך משמעותית לסרטן בקהילת הדרוזים בהשוואה ליהודים: לגברים יהודים היה בהשוואה לדרוזים סיכון גבוה ב-84% לסרטן הריאה, סיכון גבוה פי 2.47 לסרטן הערמונית, ואף סיכון גבוה פי 3.62 לסרטן המעי הגס וסרטן בלוטת התריס - אם כי ברמת מובהקות נמוכה יותר. לנשים יהודיות היה בהשוואה לדרוזיות סיכון גבוה פי 2.25 לסרטן שד חודרני, סיכון גבוה פי 4 לסרטן צוואר הרחם וסיכון גבוה פי 3.22 לסרטן הריאות. בנוסף מצא המחקר כי לגברים ערבים בהשוואה לדרוזים היה סיכון גבוה ב-84% לסרטן הריאות.
סיכון גבוה אובחן גם בסוגי סרטן נוספים בקרב יהודים וערבים בהשוואה לדרוזים, אולם ללא מובהקות סטטיסטית, לרבות סרטן שד ממוקד - סיכון גבוה פי 3.16 בקרב יהודיות וגבוה ב-38% בקרב ערביות בהשוואה לדרוזיות, וסרטן הכליה - סיכון גבוה פי 2.86 בקרב גברים יהודים, פי 3.38 בקרב נשים יהודיות, ב-75% יותר בקרב גברים ערבים וב-65% יותר בקרב נשים ערביות.
עישון - גורם סיכון מוביל
עישון מוזכר על ידי החוקרים כסיבה מרכזית לפערים בין האוכולסיות, על רקע נתונים שנאספו בסקרים של משרד הבריאות המצביעים על שיעור נמוך של מעשנים ושל חשיפה לעישון פסיבי בקרב דרוזים, ובהמשך בקרב ערבים מוסלמים וערבים נוצרים, בהשוואה ליהודים.
החוקרים מציינים כי המחקר מזהה סיכון נמוך לסרטן בקרב דרוזים למרות שיעור גבוה של נישואים בתוך המשפחה, שהועלו בעבודות בעבר כגורם שעשוי להסביר את העלייה בתחלואה בסרטן בקרב ערבים. בנוסף מוזכר כי הסיכון לגברים הדרוזים היה נמוך חרף היותם מועסקים בעבודות שיש בהן חשש לחשיפה גדולה יותר לחומרים מסרטנים, בהשוואה ליהודים.
אחת הסיבות המעניינות שמועלית במחקר כהסבר לפערים היא אורח החיים התזונתי של הקהילה הדרוזית, המבוסס על מזון מסורתי, תוך הימנעות משימוש במזונות מעובדים ומתועשים המאפיינים את התזונה המערבית ונמצאים בשימוש רווח בקרב יהודים ובשימוש גובר באוכלוסייה הערבית.
החוקרים מציינים כי עלייה מתונה בתחלואה בסרטן הנצפית לאחרונה גם בקרב דרוזים עשויה לבטא מגמה של מעבר לשימוש במזון מתועש גם בכפרים הדרוזים. העלייה לאחרונה בקרב דרוזים נצפית בעיקר בסוגי סרטן הקשורים לעישון, והחוקרים ממליצים על פיתוח תכניות ייעודיות למניעה והפסקת עישון בקרב דרוזים, כדי לבלום עלייה זו בעודה באיבה.
במחקר השתתפו איריס עצמון, פרופ' שי לין, פרופ' בוריס פורטנוב, פרופ' אלי ריכטר וד"ר ליטל קינן-בוקר, וממצאיו פורסמו בגיליון דצמבר 2014 של כתב העת Journal of Religion and Health.
Journal of Religion and Health, Doi: 10.1007/s10943-014-9973-5