כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
למה אחרי שמגרדים מגרד לנו יותר?
מדענים מאמינים שהם מצאו את הסיבה לכך שפעמים רבות גירוד העור גורם לכך שתחושת הגרד מחמירה
מגרד לנו, אז אנחנו מגרדים, רגע של הקלה, אבל אז הגירוד מחמיר. כעת חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת וושינגטון מדווחים שמצאו את המנגנון העומד מאחורי מעגל הגירוד האכזרי הזה: הגירוד גורם למוח לשחרר סרוטונין - אחד הכימיקלים העוזרים להעביר מסרים בתאי עצב - וזה מצדו עשוי להעצים את תחושת הגירוד.
המחקר, שממצאיו פורסמו בסוף השבוע בכתב העת Neuron, נערך בעכברים, אך החוקרים מאמינים כי אותו מעגל גירודים מתרחש גם בבני אדם. מחקרם אף מספק רמזים לדרך שתאפשר את שבירת המעגל, שבעתיד אולי תעזור לסובלים מגרד כרוני.
למה אנחנו מגרדים?
מדענים יודעים כבר מזה זמן רב שכאשר אנחנו מגרדים זה יוצר כאב קל בעור. הכאב מפריע לתחושת הגירוד – לפחות באופן זמני – באמצעות כך שתאי עצב בחוט השדרה נושאים אותות כאב למוח במקום אותות גירוד.
כאשר המוח מקבל את אותות הכאב האלה, הוא מגיב בהפקת המוליך העצבי סרוטונין כדי לעזור לשלוט בכאב. תפקידו של הסרוטונין בוויסות כאב נחשף כבר לפני זמן רב.
אבל במחקר החדש גילו החוקרים לראשונה, שכאשר הסרוטונין מתפשט מהמוח לחוט השדרה, הוא עלול לעבור מתאי עצב הקשורים לתחושות כאב לתאי עצב המשפיעים על עוצמת תחושת הגירוד, מה שיגרום לנו לגרד יותר וחוזר חלילה. במקביל, כל הגירודים האלה גורמים לנזק לעור, מה שגורם לעור לגרד.
במסגרת המחקר החוקרים גידלו זן של עכברים שהונדסו גנטית כך שיחסרו להם הגנים הנדרשים להפקת סרוטונין. כאשר הוזרק לעכברים הללו חומר שבדרך כלל גורם לעור לגרד, העכברים התגרדו פחות מעכברים רגילים. אבל כאשר העכברים שהונדסו גנטית כך שלא יפיקו סרוטונין קיבלו סרוטונין בזריקה, הם התגרדו כפי שניתן היה לצפות מעכברים להתגרד בתגובה לחומר הגורם לעור לגרד (את הגירודים המצופים מעכברים שהוזרק להם החומר תוכלו לראות בסרטון).
סרוטונין מעורב בתהליכים רבים בגוף, החל ממטבוליזם של העצם ועד ויסות כאב ומצב רוח, לכן חסימת סרוטונין אינה אסטרטגיה פוטנציאלית לטיפול בגרד.
עם זאת, החוקרים אומרים כי ייתכן שניתן יהיה להתערב בתקשורת בין סרוטונין לנוירוני GRPR - תאי העצב בחוט השדרה שמעבירים את אותות הגירוד מהעור למוח. הם אף מצאו כי הסרוטונין מפעיל את תאי העצב הללו באמצעות קולטן המכונה 5HT1A. ואכן, כאשר הם טיפלו בעכברים עם רכיב שחסם את הקולטן הזה העכברים התגרדו הרבה פחות וכאשר הפעילו את הקולטן הם התגרדו יותר.
עד שיפותח טיפול לסובלים מגירודים על סמך הממצאים האלה, אם בכלל, יעבור עוד זמן רב. בינתיים החוקרים ממליצים לעשות את מה שאימא אמרה לכם מזמן – נסו לא להתגרד.
Neuron Published Online: October 30, 2014