טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
לכבוד יום המודעות לטרשת נפוצה: עצות הזהב של המומחים
ב-30/5 יצויין יום המודעות הבינלאומי לטרשת נפוצה. ביקשנו מחמישה מומחים שמטפלים באנשים שמתמודדים עם המחלה הכרונית עצת זהב אחת מהניסיון שלהם. אלו התשובות שקיבלנו:
לפי הערכות, כ-9,000 ישראלים חיים עם טרשת נפוצה. טרשת נפוצה היא מחלה נוירולוגית אוטואימונית, בה מערכת החיסון תוקפת בטעות את מעטפת המיאלין במערכת העצבים המרכזית - המוח וחוט השדרה. מעטפת המיאלין היא השכבה השומנית אשר מבודדת ומגנה על סיבי העצב, וכשזו נפגעת נוצרת פגיעה ביכולת של העצבים להעביר מידע, מה שעלול להביא לתסמינים שונים - בהתאם למיקום הנזק במערכת העצבים.
האבחנה של טרשת נפוצה מטלטלת, אך הידע והטיפולים שהצטברו עם השנים מאפשרים לרוב המאובחנים במחלה לחיות את אותם החיים שהיו חיים אילולא אובחנו.
כדי לסייע למתמודדים עם המחלה, ביקשנו ממומחים מתחומים שונים בטיפול בטרשת נפוצה, לחלוק עצה טובה אחת שהם רוצים לתת מניסיונם.
צריך להתחיל מוקדם
ד״ר יובל כרמון, מנהל המרפאה לנוירואימנולוגיה וטרשת נפוצה בבית החולים מאיר ומנהל בקהילת טרשת נפוצה באתר ״כמוני״:
״חשוב להתחיל טיפול מוקדם - ברגע שיש אבחנה של טרשת נפוצה. בהמשך, תוך כדי מעקב, תהיה אפשרות לשנות ולהחליף טיפול במידה ויהיה צורך. חשוב גם למצוא מרפאה בה תהיה תקשורת טובה״.
הגוף יודע לתקן
ד״ר אסתר גנלין, רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בבית החולים שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו, ומנהלת בקהילת טרשת נפוצה ב״כמוני״:
״למדו לתרום את חלקכם לתהליך הריפוי. אל תשאירו את העבודה רק לרופאים ולתרופות. פתחו את היכולת הלא מודעת שלכם להשפיע על הגוף, מתוך חיבור פנימי. הגוף יודע לתקן את המיאלין שניזוק ויעילות התהליך מושפעת גם ממצבנו הרגשי, מיכולתנו להשקיט את הפחדים שלנו, לשחרר מה שצריך ולא לתת לחוסר הוודאות לנהל אותנו. הסירו ספק והאמינו בעצמכם״.
רוגע אינו מותרות
ערן ברקוביץ׳, פסיכולוג רפואי מומחה, מנהל בקהילת טרשת נפוצה ב״כמוני״:
״קבלת אבחנה של טרשת נפוצה מחייבת להתייחס גם לפן הנפשי. רוגע אינו מותרות, אלא חלק מהטיפול בטרשת נפוצה. כאשר אתם רגועים וישנים טוב – הגוף משקם את עצמו ויכול לתקן נזקים במיאלין. לכן כל אחד צריך למצוא ולהקפיד על הפעילות המרגיעה אותו, כל אחד וטעמו האישי: הספר, הערסל, ההליכה, מפגש עם חברים, ספורט, מדיטציה וכדומה. למי שמתקשה למצוא את הרוגע או נמצא בתקופה סוערת, מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי כדי לא לוותר על מרכיב טיפולי חשוב זה״.
פעילות גופנית היא תרופה
ד"ר אלון קלרון, פיזיותרפיסט, מרצה בכיר בחוג לפיזיותרפיה, אוניברסיטת ת"א וחוקר בכיר במרכז לטרשת נפוצה במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא בתל השומר:
״פעילות גופנית היא תרופה וצריך להתייחס אליה כתרופה. השתדלו להפוך את הנושא של פעילות גופנית להרגל קבוע. אין צורך בהמון, מספיק לעשות הליכה קבועה של 15 דקות בשביל להשיג תועלת. לכל פעילות, בכל מינון, יש תועלת בריאותית ביחס לכלום״.
עוד על פעילות גופנית עם טרשת נפוצה
להלחם בעייפות עם תזונה נכונה
הדס חרדון, דיאטנית קלינית, מרכזת מרפאת אורח חיים בריא לחולי טרשת נפוצה במכבי שירותי בריאות:
״עייפות היא אחד התסמינים המטרידים של טרשת נפוצה. זו לא עייפות רגילה, זו עייפות שאי אפשר לתפקד בה. כשאנשים עם טרשת נפוצה אוכלים בריא הם מדווחים שהם יותר ערניים, מספיקים יותר ואיכות החיים שלהם יותר טובה. גם מחקרים מוכיחים שהתזונה משפיעה על העייפות. התזונה המומלצת היא תזונה ים תיכונית. התחילו אפילו בקטן. יש לי מטופלת שהתחילה בשינוי קטן של החלפת המאפה שהייתה אוכלת כל בוקר בכריך חיטה מלאה עם חביתה, טונה או אבוקדו. שינוי זה עזר לה להיות ערנית יותר אחר הצהריים ובמקום ללכת לישון מייד אחרי העבודה הצליחה להספיק גם להיפגש עם חברות או לעשות ספורט״.