לחץ דם
מנהלי קהילה
לחץ הדם של האם קשור ל-IQ של הילד?
מחקר: יתר לחץ דם אצל האם במהלך ההיריון עשוי להשפיע לרעה על האינטליגנציה של הילד בהמשך חייו
מחקר חדש מעלה את האפשרות שליתר לחץ דם בהריון יש השפעה ארוכת טווח על היכולות הקוגניטיביות של הילד. המחקר שפורסם בכתב העת Neurology מצא כי גברים שאמותיהם סבלו בהריון מסיבוכים הקשורים להפרעות יתר לחץ דם, הגיעו לציונים נמוכים יותר במבחנים שבדקו יכולות קוגניטיביות, בהשוואה לאלה שלאמותיהם לא היה לחץ דם גבוה במהלך ההיריון.
החוקרים הפינים איתרו 398 גברים שעברו מבחני יכולת בסיסיים בשביל הצבא הפיני סביב גיל 20 ושוב סביב גיל 69. המבחנים אפשרו לחוקרים לבדוק ציונים של יכולת מילולית, יכולת חשבון ויכולת ראיה מרחבית. מידע על לחץ הדם וחלבון בשתן אצל האמהות שימש כדי לקבוע באיזה מההריונות היו סיבוכים הקשורים ליתר לחץ דם.
ניתוח הנתונים הראה כי גברים שלאמותיהם היו הפרעות יתר לחץ דם במהלך ההיריון הגיעו לציונים פחות טובים ביכולת הקוגניטיבית בגיל צעיר ובגיל מבוגר, במיוחד ביכולות מתמטיות. הציונים הכלליים של יכולת החשיבה בקרב ילדים לאמהות עם יתר לחץ דם היו נמוכים יותר ב-4.36 בממוצע בגיל המבוגר ו-2.88 בגיל 20.
זה מעלה את האפשרות שהמקור לנטייה ליכולת קוגניטיבית נמוכה יותר טמון כבר בתקופת ההיריון, בה מתרחשת רוב ההתפתחות של מבנה המוח ותפקודיו.
החוקרים מציינים כי 10% מההריונות מסתבכים עם הפרעות יתר לחץ דם. הפרעות אלה נקשרו ללידות מוקדמות וילדים עם גוף קטן יותר – גורמים שנקשרו ליכולת קוגניטיבית נמוכה יותר בעצמם.
יש לציין כי המחקר רק מצביע על קשר, אך לא מוכיח כי יתר לחץ דם בהריון הוא הגורם לאינטליגנציה נמוכה יותר. המחקר קטן ויש לו מגבלות רבות, ולכן יש לבצע מחקרים נוספים בנושא לפני שמגיעים למסקנה. עם זאת, המחקר מדגיש שוב את חשיבות הטיפול ביתר לחץ דם בתקופת ההיריון.