מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותלחץ באמת גורם לשיער להאפיר

לחץ באמת גורם לשיער להאפיר

מדענים גילו כיצד אדרנלין גורם לנזק שעשוי בסופו של דבר להוביל למגוון מצבים משיער אפור ועד סרטן


לחץ עשוי לגבות מחיר מה- DNA וכך להשפיע על תאים שמפיקים פיגמנט בשיער (צילום: Shutterstock)
לחץ עשוי לגבות מחיר מה- DNA וכך להשפיע על תאים שמפיקים פיגמנט בשיער (צילום: Shutterstock)

 

בלחץ? זה עלול לגרום לשיער שלכם להאפיר. לא מדובר בסיפורי סבתא. חוקרים מצאו כיצד האדרנלין - הורמון הלחץ האחראי על אינסטינקט לחימה או בריחה (fight or flight) - גורם לנזק ל- DNA שעלול בסופו של דבר להוביל למגוון מצבים רפואיים, החל משינויים שטחיים כגון האפרת השיער, עד שינויים רציניים כמו סרטן.

 

המחקר אומנם עדיין בשלביו המוקדמים, אבל הוא עשוי להוביל יום אחד לפיתוח תרופות לבעיות רפואיות הנגרמות בשל לחץ תמידי, שיהיה להן גם את היכולת למנוע משערם של אנשים להאפיר טרם זמנו. 

 

במהלך רגעי לחץ קצרים אך אינטנסיביים, האדרנלין שמשתחרר בגוף מיטיב עמנו כי הוא מכין את הגוף ללחימה או בריחה. אבל, כאשר המתח נמשך ונמשך, הוא עלול לגבות מחיר מה- DNA שהוא בסיס קיומינו. ואכן, מזה שנים רבות מתפרסמים מחקרים המראים כי לחץ כרוני עשוי לגרום נזק ל- DNA.

 

בניסיון לפענח את המנגנון בו הורמון הלחץ אדרנלין פוגע ב- DNA, חוקרים מאוניברסיטת דיוק החדירו לעכברים רכיב דמוי אדרנלין במהלך 4 שבועות, על מנת לחקות את ההשפעות שנובעות מלחץ שנמשך זמן רב. הם מצאו כי רמות של חלבון נוגד סרטן מרכזי המכונה p53 ירדו יותר ויותר עם הזמן.

 

מדובר בגילוי חשוב מכיוון ש- p53 – שלפעמים מכונה "שומר הגנים" - מתחיל לפעול גם כאשר ה- DNA נפגע ומאפשר לתאים שניזוקו ויש להם פוטנציאל להפוך לסרטניים לתקן את עצמם או להתאבד. נזק ל- DNA משפיע גם על התאים שמפיקים את הפיגמנט בשיער.

 

הניסוי הראה גם כי מולקולה שנקראת beta-arresting 1 תורמת לבעיה – הנזק ל- DNA נמנע בעכברים שהיה להם מחסור במולקולה זו.

 

החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Nature מסבירים כי הגילוי מספק הסבר אפשרי לאופן בו לחץ כרוני עשוי להוביל למגוון מצבים והפרעות, שנעות מבעיות קוסמטיות כמו שיער אפור ועד מחלות מסכנות חיים כמו סרטן וכי בעתיד אולי ניתן יהיה למצוא תרופות שיפעלו נגד מנגנון זה.

 

כעת החוקרים מתכננים מחקרים בהם עכברים יושמו תחת לחץ פיזי שיביא לכך שרמות האדרנלין שלהם יעלו באופן טבעי, כדי לבדוק אם זה משפיע באותו האופן כמו מתן האדרנלין במעבדה.

 

תהליך הלבנת השיער נקבע על ידי גורמים גנטיים ומתחיל לרוב בשנות השלושים לחיים. אם קיימת נטייה משפחתית להלבנת שיער בגיל צעיר זה עלול להתחיל להתרחש כבר בתחילת שנות העשרים. לרוב זה קורה תחילה באזור הרקות ובהמשך בכל הקרקפת, אחר כך באזור הזקן והשפם ולבסוף גם שיער הגוף מתחיל להאפיר. במקרים מסוימים הלבנת שיער יכולה להיות ביטוי של מחלות כמו בהקת או תסמונת גנטיות.

 

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת דיוק

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה

ערן-ברקוביץ
24/08/11 18:12

כדאי לטפל באסטרטגיות ההתמודדות עם לחץ ולעזור לאנשים לעשות שינויים חיוניים באורח החיים, לפני שמפתחים תרופות שיטפלו בנזקי הלחץ.