הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
להרגיש שמן באופן וירטואלי
אוכל שומני ומחסור בפעילות גופנית הם לא הדברים היחידים שעלולים לגרום לכם להרגיש בעודף משקל – גם מציאות מדומה ונעיצות מקל בבטן עכשיו מתווספים לרשימה.
בניסוי בו חבשו המשתתפים קסדה אשר גורמת להם לראות את הגוף שלהם כעגול ושמן ובאותו הזמן נעצו להם מקל בבטן, מצאו החוקרים כי הם יכולים לגרום לאנשים לחוש כבעליי כרס.
ניסוי כזה לא נועד להציק לאנשים כי אם לפתח דרך לסייע לאנשים אשר חשים באי נוחות לגבי הגוף שלהם.
האשליות אשר נוצרות ע"י מציאות מדומה מבוססות על כך שיש מגע ממשי באיבר גוף בדיוק בזמן בו מתרחשת מניפולציה במציאות המדומה על איבר זהה. למשל, בניסוי אחד הראו שכאשר חוקרים שמו תחבושת דביקה על שולחן ובו זמנית על הזרוע של המשתתפים, נתנו מכה או ליטוף בו זמנית על שניהם ואז תלשו את התחבושת רק מהשולחן, משתתפים רבים נרתעו וחלקם אף דיווחו על תחושת כאב.
במחקר הנוכחי אשר קשור לתפיסה עצמית, החוקרים בנו מתקן בו 22 מתנדבים יכלו לנעוץ את ביטנם על מקל. בו זמנית הם חבשו משקפות של מציאות מדומה אשר הציגה נעיצת מקל בבטן גדולה ושמנה הרבה יותר מזאת של המשתתפים במציאות. בזמן הניסוי נשמעה באוזניות מוזיקה בעלת מקצב מורכב ולא סדיר במשך 4 דקות והמשתתפים התבקשו לנעוץ את המקל בבטנם לפי הקצב.
כאשר הנעיצות שהמתנדבים הרגישו היו מסונכרנות בדיוק עם הנעיצות שנראו במציאות המדומה, הנבדקים דיווחו על תחושה שגופם גדול הרבה יותר מכפי שהוא במציאות.
תוצאות המחקר מראות כמה ליבראלי המוח האנושי בנושא של תפיסת שינויים בגוף.
ההשלכות החשובות של המחקר הזה לעיניינינו הן האפשרות של שימוש באשליות תפיסתיות כאלה בטיפול קוגניטיבי בהפרעות אשר קשורות לעיוות בדימוי הגוף. למשל, החוקרים יכולים ליצור אשלייה שאדם שמן הוא בעצם רזה. כך אנשים אשר אינם מאושרים בגלל משקל עודף יכולים לחוות באופן וירטואלי כיצד אכילה בריאה ונכונה יכולה לשנות את המראה שלהם, וזה יכול לחזק את הרצון והמוטיבציה לשנות את ההתנהגות במציאות.
ואפשר גם לחשוב על הכיוון ההפוך – באמצעות מציאות מדומה שכזאת אפשר לעזור לנערה אשר סובלת מאנורקסיה לראות את עצמה במשקל תקין במציאות מדומה וכך לסייע לה להפחית את החרדה בתהליך העלייה במשקל תוך למידת טכניקות הרפייה ושיחרור.
מה דעתכן?
תרגמה וערכה: מיכל אפק