טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
להחזיר את התחושה לידיים
חדש: ערכה לאימון תחושת מגע, פרי פיתוח ישראלי מהמחלקה לטרשת נפוצה במרכז הרפואי שיבא
פגיעה תחושתית אשר מערבת את כפות הידיים, יכולה להפריע בתפקודי היום-יום שדורשים יכולת מוטורית עדינה. במרכז לטרשת נפוצה בשיבא, זיהו כי חסר כלי מתאים שבאמצעותו ניתן יהיה לתרגל ולשפר את היכולת התחושתית. לשם כך פותחה ערכה המיועדת לאימון תחושת מגע עדין, אשר משפרת את התחושה על-ידי אימון חוזר.
הפגיעה התחושתית בכפות הידיים שכיחה בקרב אוכלוסיות חולים שונות, כמו חולים עם פגיעה נוירופטית הסובלים מירידה תחושתית מתקדמת על רקע פגיעה עצבית היקפית, חולים הסובלים ממחלת כלי דם קטנים הפוגעת בעצבי התחושה, חולים במחלות ממאירות תחת טיפול כימותרפי, חולים לאחר אוטם מוחי וחולי טרשת נפוצה.
הערכה החדשה מבוססת על זיהוי צורות וטקסטורות שונות. לדברי צוות הפיתוח, הכולל את מעצבת המוצר מיכל גרינברג אברהמי, פרופ' ענת אחירון ומחלקת הריפוי בעיסוק במרכז לטרשת נפוצה, החדשנות היא בכך ששיטת האימון מבוססת על למידה והפעלת מנגנונים הקשורים בפלסטיות מוחית. מחקרים אחרונים הוכיחו שעל-ידי אימון ניתן להגביר קשרים סינפטים ובהתאמה להביא לשיפור תפקודי.
במחקר שנערך בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, להם פגיעה תחושתית שהביאה לקושי בתפקוד מוטורי עדין כגון החזקת חפצים קטנים, איפור, חיתוך סלט או הוצאת מטבעות מהארנק, לאחר אימון תחושתי ביתי שנמשך שלושה שבועות, נצפה שיפור בשיעור של 12.5% עד 27% במבחני תחושה מכוונים.
לדברי המפתחים, לכלי טיפולי חדש זה, שהינו ידידותי למשתמש, ישנו יתרון גם לילדים ובני נוער עם פגיעה תחושתית, כיוון שהוא מאפשר אימון קבוע באופן עצמאי.
הערכה יועדה בתחילה לשימוש מקצועי במחלקות הריפוי בעיסוק, אך בשל היעילות וקלות השימוש, המפתחים יצרו גם ערכות לשימוש ביתי והפכו את התרגול המשקם למשחק מהנה שניתן לתרגל בכל מקום.