לחץ דם
מנהלי קהילה
לגורמי סיכון לבביים אין השפעה על הירידה בקוגניציה בחולי יל"ד קשישים מאד
בעיבוד נוסף של מחקר HYVET נבדק הקשר בין גורמי סיכון לבביים לבין ירידה בקוגניציה או היארעות של דמנציה. נבדק הקשר בין המצב הקוגנטיבי לבין רמת הכולסטרול, ה – HDL, הקראטינין, הגלוקוזה, ההמוגלובין, אי ספיקת הלב, פירפור העליות, סוכרת, ושבץ מוחי קודם.
במעקב ממוצע של 2.2 שנים אחרי 3,336 משתתפים נמצא קשר הפוך בין רמת הקראטינין (נשללה הפרעה מתונה בתיפקוד כליות), רמת כולסטרול גבוהה ורמת HDL נמוכה לבין ירידה בקוגניציה או היארעות של דמנציה. לא נמצא כל קשר בין גורמי הסיכון האחרים לבין הירידה בקוגניציה או דמנציה.
J Hypertens. 2009 Aug 19. Epub ahead of print
הערת פרופ' יודפת
מטרת המחקר האקראי והמבוקר HYVET היתה כידוע לבדוק השפעת טיפול נגד יתר לחץ דם בחולים קשישים מגיל 80 ומעלה.
הממצאים בעיבוד הנוכחי מפתיעים היות ולמרבית גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים לא היתה כל השפעה לא רק על ההיארעות של דמנציה אלא גם על הירידה הקוגנטיבית. עוד יותר מפתיעה התוצאה שרמות קראטינין וכולסטרול גבוהות ורמה נמוכה של HDL "מגינות" מפני ירידה קוגנטיבית או דמנציה. הממצא ביחס לליפידים תומך באלו שטוענים שדיסליפידמיה בקשישים מאד אינה מהווה גורם סיכון ויתרה מכך, מתעוררת השאלה האם גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים והביוכימיים בגיל מעל 80 שנה שונים מגורמי הסיכון בגילים הצעירים יותר?
החדשה מאתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם.
ד"ר נעמי לוין יינה
בחולי דיאליזה קיים מושג הנקרא "אפידמיולוגיה הפוכה". ידוע כי בחולי דיאליזה דווקא עודף משקל, כולסטרול יותר גבוה, קריאטינין יותר גבוה, לחץ דם מעט יותר גבוה - קשורים דווקא עם פרוגנוזה ותוצאות טובות יותר של החולים. יתכן כי בקשישים מאד - קיימת תופעה דומה...