מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
לב מלאכותי במשקל 140 גרם
לראשונה בישראל: לב מלאכותי זעיר, בגודל מטבע גדול, הושתל בחולה
לראשונה בישראל הושתל בחולה לב מלאכותי מהדור החדש: לב טיטניום קטן במשקל 140 גרם בלבד, המושתל כולו בתוך בית החזה. המושתל בן ה 74 הינו מושתל הלב המלאכותי המבוגר ביותר בישראל.
במשך כמעט חודשיים שכב רונן (שם בדוי) בן ה 74 במחלקה הקרדיולוגית של בית החולים כרמל בחיפה, כשטובי מומחי הלב סביבו, במטרה לאזן את אי ספיקת הלב החמורה שלו. אבל המצב לא השתפר.
"רונן סבל מאי ספיקת לב אקוטית וקשה" מסביר ד"ר עופר אמיר מנהל היחידה לאי ספיקת לב בבית החולים כרמל ובמחוז חיפה של הכללית. "מצבו התדרדר עד לתפקוד לבבי של 15% והוא כמעט כבר לא הגיב לשום תרופה".
בהתייעצות עם בכירי הקרדיולוגים של בית החולים הוחלט שאין מנוס ורק השתלת לב מלאכותי תוכל להציל את חייו.
"ההחלטה ללכת להשתלת לב מלאכותי בחולה בין 74 אינה החלטה קלה אומר פרופ' דן ערבות מנהל המחלקה לניתוחי לב שניתח את רונן, "מדובר בחולה המושתל המבוגר ביותר בישראל ומהמושתלים המבוגרים בעולם, שעוברים השתלה לטווח ארוך ולא כגישור להשתלת לב אנושי".
בניתוח המורכב שערך יותר מחמש שעות, הושתל הלב המלאכותי החדש מסוג HeartWare. הלב המלאכותי שואב את הדם מהחדר השמאלי של הלב ובצורה צינטרפוגלית, בעזרת מגנטים חזקים המותקנים בתוכו, הוא מזריק את הדם ישירות לאבי העורקים במהירות של 2700 סיבובי מנוע לדקה.
"היתרון הגדול של הלב הקטן הזה היא ביכולת שלו לשמור את מרכיבי הדם שלא יתפרקו במהלך הדחיפה והיניקה" מסביר פרופ' ערבות "השמירה של הלב המלאכותי על שלמות טסיות הדם והכדוריות האדומות היא קריטית וקרדינאלית בטיפול בחולה ובהחלמה שלו".
הלב החדש שייך לדור החדש של הלבבות המלאכותיים בעולם והוא שוקל 140 גרם בלבד, הגודל שלו הוא רק כמטבע גדול, וכל כולו מוכנס לתוך בית החזה. את האנרגיה ללב המלאכותי מספקות סוללות קטנות ונטענות המורכבות על תיק צד קטן, איתו יכול החולה ללכת, ולשוב לתפקוד רגיל.
רונן עבר את הניתוח בהצלחה הוא כבר יושב היום על הכסא במחלקה קורא עיתונים ו"מתלוצץ עם רופאיו". "כל יום שחולף אני מתחזק ומרגיש איך המערכות שלי בגוף חוזרות לחיים וזה עושה אותי מאושר" אומר רונן שמספר כי זוהי המתנה הכי טובה שיכל לקבל לשנה החדשה "הם הביאו לי לב חדש וחיים חדשים ועל כך אין לי מילים להודות להם".
"הניתוח הזה מהווה קפיצת מדרגה נוספת וחשובה בישראל בכל הקשור להשתלות לב מלאכותי" אומרת ד"ר חן שפירא מנהלת בית החולים כרמל "בעוד זמן ממש לא רחוק נוכל להיפרד סופית מהכבלים המחברים את הלב המלאכותי למקור האנרגיה שלו, והטכנולוגיה החדשה תוכל להטעין את הלב המלאכותי מחוץ לגוף החולה באמצעות השראת אנרגיה מבחוץ. כך נוכל לתת תשובה ומזור להרבה יותר חולי לב קשים המחכים להשתלת לב אדם שלא מגיעה".
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה