מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
לאנשים נמוכים סיכון מוגבר למחלת לב
חוקרים מצאו כי כל עלייה של 6.3 ס"מ בגובה מקטינה ב-13.5% את הסיכון למחלת לב כלילית. הסיבה: גנטית
לגורמי הסיכון הרבים המוכחים למחלות לב - בהם גיל מבוגר, תזונה לקויה, העדר פעילות גופנית, שורה של מחלות כרוניות ומוטציות גנטיות שונות - מתווסף לאחרונה עוד גורם: גובה. מחקר חדש מבריטניה מצא כי הסיכון למחלת לב כלילית גדול יותר בקרב אנשים נמוכים בהשוואה לאנשים גבוהים, וכי הסיבה לכך מצויה בקשר שבין גנים האחראים לקביעת הגובה לגנים הקשורים לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.
נמצא כי כל עלייה של 6.3 ס"מ גובה (2.5 אינץ') מקטינה ב-13.5% את הסיכון למחלות לב וכלי דם. כך, למשל, אדם בגובה של 1.65 ס"מ יהיה בסיכון גבוה ב-32.1% למחלות לב בהשוואה לאדם בגובה 1.80 ס"מ.
במחקר שנערך באוניברסיטת לסטר (Leicester) ופורסם השבוע בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine בוצע ניתוח נרחב באמצעות סריקות גנטיות ל-180 שינויים גנטיים במטען הגנטי בדי.אנ.איי שיוחסו במחקרים בעבר לקביעת גובהם של אנשים, ומסבירים לפי הערכות כ-10% מהשינויים בגובה.
הבדיקה בוצעה בקרב מדגם של 65,066 אנשים הסובלים ממחלת לב כלילית - מחלת הלב השכיחה ביותר המתבטאת בחסימה של עורקים המוליכים דם ללב העלולה לגרום להתקף לב, וכן בקרב 128,383 נבדקים בריאים ששימשו כקבוצת ביקורת. במדגמים אלו שכללו נבדקים בגילי 42 עד 76, בהם 73.8% גברים בקבוצת המחקר ו-49.8% גברים בקבוצת הביקורת, ביצעו החוקרים חישוב לרמת הסיכון למחלת לב ככל שגובהם של הנבדקים גבוה יותר. בנוסף ביצעו החוקרים בדיקה לגנים המגדילים את הסיכון למחלות לב בהסתמך על מדגם של 18,249 אנשים.
הניתוח העלה קשר בין הימצאותם של גורמים גנטיים, לרבות מוטציות גנטיות, הקשורים בגובה – לבין סיכון נמוך יותר למחלות לב. ברבעון הגבוה ביותר של אנשים גבוהים שנמצאו כנשאי שינויים גנטיים רבים המעודדים גובה היה סיכון נמוך יותר ב-26% למחלות לב, בהשוואה לרבעון הנמוך ביותר.
עוד העלה הניתוח כי ניתן להסביר 30% מהקשר בין קומה נמוכה לסיכון מוגבר למחלות לב באמצעות שינויים גנטיים המשפיעים לרעה על רמות הכולסטרול הרע בדם (LDL) ורמות השומנים בדם (טריגליצרידים) בקרב אנשים נמוכים.
קשר חזק יותר בקרב גברים
מאחר וגובה וכן גורמים נוספים הקשורים במידות גוף קשורים בהכרח גם למידות כלי הדם בגוף, ההסבר הפשטני של החוקרים לקשר שזוהה בין קומה נמוכה לסיכון מוגבר למחלות לב נתון בהימצאותם של כלי דם קטנים יותר הנוטים יותר לסתימות ולחסימות. אולם הסבר זה היה גורר את חיזוק הקשר בין נמוכים למחלות לב בקרב נשים בהשוואה לגברים, מאחר ולנשים כלי דם קטנים יותר מגברים. אולם במחקר הנוכחי נמצא כי הקשר בין אנשים נמוכים למחלות לב היה חזק יותר דווקא בקרב גברים, מה שעשוי להחליש את ההסבר.
מעבר לכך, החוקרים מציינים כי הממצאים אינם שוללים קיומם של גורמים נוספים סביבתיים המתערבים בקשר בין קומה נמוכה למחלות לב, וקשורים באורח חיים והתנהגויות מסוימות שמאמצים אנשים נמוכים, למשל תזונה לקויה, העדר פעילות גופנית וצריכת אלכוהול מוגברת. יחד עם זאת, במחקר קטן בחנו החוקרים את ההסבר הזה ביחס לאנשים גבוהים ונמוכים המעשנים סיגריות, ולא נמצא כי נמוכים מעשנים יותר סיגריות – כהסבר נוסף להיותם בסיכון מוגבר למחלות לב. המחקר נתמך על ידי איגוד הלב הבריטי (British Heart Foundation).
המחקר הנוכחי איננו הראשון לזהות קשר בין קומה נמוכה לסיכון גדל למחלות לב, אך הראשון שמוכיח כי הקשר תלוי בגורמים גנטיים שאינם נתונים להשפעה סביבתית.
לדברי החוקר הראשי פרופ' נילש סמאני (Samani), ראש המחלקה למדעי הלב וכלי הדם באוניברסיטת לסטר, "לגובה יש קשר חזק לגורמים גנטיים, ובשנים האחרונות נקשרו שינויים גנטיים רבים בדי.אנ.איי לגובה. היופי בדי.אנ.אי קשור בעובדה שהוא אינו מושפע מאורח חיים ותנאים סוציואקונומיים. אם קומה נמוכה קשורה ישירות לסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, הערכנו ששינויים גנטיים הקשורים בגובה יהיו קשורים לסיכון זה, וכך בדיוק מצאנו".
סמאני מבהיר כי נכון לעכשיו ממצאי המחקר אינם מעלים את הצורך בקרב אנשים נמוכים לעבור בדיקות רפואיות כלשהן לאיתור מחלת לב כלילית או לבצע פעילות מניעתית כלשהי באופן שונה מאנשים גבוהים. "העצה הטובה ביותר למניעת מחלות לב לאנשים בכל גובה כוללת אורח חיים בריא, לרבות הפסקת עישון, הימנעות מעודף משקל, הקפדה שלא לשתות אלכוהול בכמויות גבוהות ופעילות גופנית קבועה", מציין סמאני.
בניתוח קודם שהתבסס על מאגר של מיליון אנשים והופיע באוקטובר 2012 בכתב העת International Journal of Epidemiology נמצא כי כל ירידה של 6.5 ס"מ גובה הובילה לעלייה של 8% בסיכון למחלת לב כלילית ברמת חומרה כלשהי. כמו כן, סקירת מחקרים שפורסמה בשנת 2010 ובוצעה בפינלנד בהסתמך על 52 מחקרים ו-3 מיליון איש, העלתה כי מבוגרים נמוכים נמצאים בסיכון גבוה ב-50% למחלות לב והתקף לב או מוות כתוצאה מאירוע לבבי, בהשוואה למבוגרים הגבוהים ביותר.
הקשר בין גובה למחלות לב גם נמצא במחקרים קודמים כבלתי תלוי בגורמי סיכון נוספים ספציפיים למחלות לב, לרבות עישון, לחץ דם סיסטולי, סוכרת, השמנה, צריכת אלכוהול, רמות השכלה ועיסוק.
ואילו מחקר משנת 2011 שהסתמך על מדגם של 1.3 נשים מצא כי גם גובה אינו משרה בהכרח חסינות מפני מחלות. במחקר נמצא כי לנשים גבוהות סבירות גבוהה יותר לפתח סרטן מעשרה סוגים שונים, לרבות סרטן השד והשחלות, סרטן המעי הגס, סרטן הכליות וסרטן הדם (לוקמיה), בהשוואה לנמוכות, וכל תוספת של 10 ס"מ לגובה העלתה ב-16% את הסיכון לסרטן.
New England Journal of Medicine, Doi: 10.1056/NEJMoa1404881